Kultur

Kongen lever

Det er artig å høre Michael Jackson igjen. Men dette kan minne vel mye om et gravrøveri.

Dagsavisen anmelder

POP

Michael Jackson

«Xscape»

Epic / Sony Music

Michael Jackson - ingen over, ingen ved siden. Legenden er nok større enn kvaliteten på musikken var de siste årene og her kommer åtte tidligere uutgitte låter, delvis produsert av blant andre Timbaland, norske Stargate, Darkchild og J-Roc, og datert så langt tilbake som til 80-tallet. Sett i lys av Jacksons historie, er det nesten rart å lage en sang som «Do You Know Where Your Children Are?», selv om låten er sånn passe. Men la oss være klare på det her, det er en grunn til at disse låtene har ligget på lager og ikke vært å få i en platebutikk nær deg. Låtene er stort sett bare ok, og det er ikke nok for en fyr som Michael Jackson. Derimot er lyden så bra det er mulig å få den for penger. Timbaland er produsent på de aller fleste låtene og det høres. Etter siste suksess med Timberlake har han funnet formen igjen, men selv ikke han kan gjøre gull av gråstein.

Men det er artig å høre selveste Michael Jackson igjen, likevel kan dette minne vel mye om et gravrøveri. Når det er sagt så er det ganske sobert gjennomført, selv om det muligens ikke er slik Jackson ville det skulle låte. Men det er noe magisk med stemmen hans og det dynamiske preget han har i framførelsen. Noe av vokalen er skrudd og filtrert, klippet og limt, men det er ikke nødvendigvis noe galt i det.

På deluxeutgaven av «Xscape» følger originalversjonene med, men de oppdaterte variantene er milevis bedre enn originalene - selv om Timbo og kompani bare har søkt å friske opp lydbildet og ikke skape noe nytt. Norske Stargate har gjort lyden på «A Place With No Name», en variant av Americas «A Horse With No Name». Dette er nok den sangen som minner mest om Jackson fra den gang da. Her er han slik vi husker ham fra tida rundt «Bad» med fet lyd, stønning, «yeah»-rop og klapping. Den kan minne om «Leave Me Alone» som er fra perioden rundt «Bad». Med kjappe spor som «Slave to The Rhythm», med en Timbaland som vi kjenner ham og Jackson med litt rasp i stemmen, viser dette albumet litt av hva vi kunne fått på en plate om Michael Jackson ikke hadde gått bort så altfor tidlig. For i slike øyeblikk er det ingen tvil om hvem som fortsatt er «The King Of Pop». Tenk hva han kunne gjort i spann med dagens superstjerner som Pharrell. For ikke å snakke om den nye generasjonen med Skrillex og Avicii.

Uansett er «Xscape» noe helt annet enn forrige skive «Michael», hvor will.i.am gikk i veien for alle låtene. Og godt er det.