Norske Cashmere Cat er på produsentlaget til Benny Blanco som har gjort låter for folk som Britney Spears, Justin Bieber, Katy Perry, Maroon 5 og Wiz Khalifa. FOTO: TONJE THILESEN

Katt med hete produksjoner

Norges neste store popstjerne er fra Halden, gjør helst ikke intervjuer, liker ikke å bli fotografert og produserer musikk for de største i verden.

Katt

med hete

produksjoner

Norges neste store popstjerne er fra Halden, gjør helst ikke intervjuer, liker ikke å bli fotografert og produserer musikk for de største i verden.

Norske musikkeksporter er ikke dagligdags. La gå, vi har a-ha, Röyksopp, Rolf Løvland og selvfølgelig Stargate, som uten tvil er de med desidert størst suksess i utlandet og har toppet Billboard-lista flere ganger. Og vi har Ylvis og Madcon, som begge har fått hjelp av nettopp Stargate. I det hele tatt gror det godt i norske studioer med produsenter som bidrar på hits. Mats Lie Skåre og Thomas Eriksen for eksempel. Men ingen har klart å smyge seg opp i eliteserien helt på samme måte som Cashmere Cat fra Halden. Jeg sier smyge, for han har på sett og vis tatt bakveien, litt i det stille.

 

Magnus August Høiberg er 26 år og fra Halden. Han ble kjent som DJ Final og er norgesmester i turntablism, altså avansert DJ-ing, hele to ganger. Siden har Katta, som han kalles av kjennere, turnert i bandet til LidoLido, slått seg opp som en hemmelighetsfull kar med sans for heftige produksjoner, hatt spillejobber på alle de hippeste klubbene og i de kuleste byene i verden, samt bidratt på lydsporet til «Grand Theft Auto 5». Ja, også ble han «årets nykommer» på P3 Gull.

Han er nå på lag med industrikjempen Benny Blanco og en del av superprodusentens lag, som leverer produksjoner og låter til giganter som Britney Spears, Justin Bieber, Katy Perry, Maroon 5 og Wiz Khalifa. Ikke bare er Cashmere Cat på lag med Benny Blanco, han bor visst også i fyrens leilighet i USA.

På en USA-tur opplevde Cashmere Cat dårlig nettverk på hotellrommet. Vegg i vegg bodde rapperen Royce Da 5’9 », Eminem-kompis og en med mange kontakter og følgelig også produksjoner fra produsenter som Kanye West på PC-en sin. Katten skal etter ryktene ha tatt seg til rette med disse, men mest for moro skyld, skal vi tro rapportene. De samme ryktene sier forresten at Katta har jobbet med, eller skal jobbe med både Kanye West og Jay Z. Stort større blir det ikke.

 

Hans siste single, eller det er vel rapperen Ludacris’ låt, bruker Aquas «Barbie Girl» i refrenget og Cashmere Cat har status som featuring artist på coveret. Dette er vanligvis en ære bare velkjente navn som Timbaland, Pharrell og Kanye West opplever. Det forteller noe om hvilken status Cashmere Cat er ferd med å opparbeide seg i bransjen. For han har ennå ikke gitt ut noe album, bare et par EP-er (litt avhengig av hvordan du teller). Låta «Party Girls», ble forresten tilbudt norske Dreamon for tre år siden. En av mange, på en CD full av produksjoner, eller beats som det heter i bransjen. Det tar opplagt lang tid å få utgitt ny musikk når de aller største skal med på leken. Det er mange advokater, rettighetsorganisasjoner og dresskledde direktører som skal gi sitt ja, før en plate er i butikken.

På et Oslo-besøk noen år tilbake gikk Katta av toget på Oslo S og møtte Dreamon som han skulle produsere for. Men først en tur til Louis Vuitton, der han svidde av noen tusenlapper på en sånn avansert nøkkelring. Resten av dagen gikk Cashmere Cat rundt og var livredd for å bli ranet. Nå er altså hele verden hans lekegrind og Oslo kan umulig fortsatt være noen storby i hans øyne.

 

Det er i det hele tatt mye som peker mot et geni i arbeid. For ved å være tilbakeholden til intervjuer og helst ikke gjøre fotografier, der han vandrer rundt i sine lange kapper og gjemmer seg bak en voldsom hårmanke, er det noe magisk over Cashmere Cat. Ja, som en trollmann og superhelt fra en annen tid, eller framtiden, der han står bak sine maskiner og speider ut over publikum.

Han la ut en rekke remikser, altså alternative versjoner, av andres hits på nettet og fikk stor oppmerksomhet. Slik ble han så oppdaget av de rette folka og er nå snart på toppen av hierarkiet. Men veien ned er kortere enn opp, så han må levere hits for å beholde sin posisjon og status.

 

Cashmere Cats siste, «Wedding Bells», inkluderer «With Me» som er omtrent så bra popmusikk kan bli. Og det er her Cashmere Cat scorer høyt. For han er ikke redd for å bruke kjente og kjære poptriks. Opp mot disse triksene setter han så buldrende bass, knirkete lyder, synkoperte rytmer, vokaleffekter og de mest delikate pianoriff, ofte gjort av kameraten LidoLido.

Som hos Daft Punk er hemmeligholdet en del av historien hans og iscenesettelsen av en fiktiv person blir sågar en del av det musikalske uttrykket fordi vi må tolke musikken som om den er en del av Cashmere Cat. Til sjuende og sist lar 26-åringen fra Halden musikken snakke for seg. Enn så lenge har det funka brillefint.

espen.rusdal@dagsavisen.no

«Nå er altså hele verden hans lekegrind.»