Nye takter

Jul med Sissel Kyrkjebø – og ny sang hver uke

Sissel Kyrkjebø er klar for en ny runde med julekonserter, 30 år etter den første. I år gir hun også ut en ny sang hver eneste uke.

Bilde 1 av 2

I år turnerer Sissel med band og kor i Norge, Sverige, Tyskland og Danmark, men de spiller ikke på de største arenaene. Det blir vel koseligere jo mindre hallene er?

– Det gjør jo det. I år har vi en mer intim setting på scenen, da er konserthusene fine å opptre i. Med publikum nært innpå. Men jeg husker også veldig godt stemningen i Globen i Stockholm og Scandinavium i Göteborg, når jeg sang «Nå tennes tusen julelys», og så ut over et teppe med lightere. Dette var før mobiltelefonene, en sterk opplevelse, sier hun.

30 år med jul

Sissel og jula hører liksom sammen. Det er 30 år siden hennes første julekonsert, i Trefoldighetskirken i Oslo sammen med Oslo Gospel Choir. Året etter var de i Oslo Spektrum, og siden har det gått slag i slag. I en rekke forskjellige formater, sammen med en lang rekke gjesteartister. – Det er jo litt av det med å skape fornyelse, at man gjør noe nytt hvert år. Ellers blir det for kjedelig for oss på scenen, synes Sissel.

Les også: The Chieftains gjennom tid og rom

Selv husker jeg spesielt godt konserten med den irske folkemusikkgruppa The Chieftains, i 1997.

– Det var en fantastisk turné, med en fin gjeng. Og så var det så flott at de tok med seg «Mitt hjerte alltid vanker» videre til sine egne konserter.

Mange julekonserter

Til å begynne med var Sissel omtrent alene om å gjøre julekonserter. Nå er alle disse blitt en bransje i seg selv. For mye av det gode mener noen, men Sissel er ikke en av dem.

– Publikum får bestemme om vi kan gjøre dette. Hvis folk ikke vil ha oss kommer de til å gi beskjed om det. Jeg synes selv det er fint at det er et så stort tilbud. Hver artist har sitt eget uttrykk som vil prege konsertene deres. Det som er fascinerende med alle julekonsertene er hvor mange forskjellige typer det er, fra kirker til konserthus. Et år reiste vi rundt i Sverige og spilte bare i ishockeyhaller. Det var fem grader inne da vi ankom hallene, ler hun.

– Men det var kanskje du som satte alt dette i gang?

– Det er litt artig når noe en er med på bare, poff, eksploderer. For min egen del er jeg bare ydmyk for å få sjansen igjen. Det er ingen selvfølge at sånt blir en suksess.

Uslåelig norgesrekord

Historien om Sissel og julesangene hadde startet enda noen år før, med albumet «Glade jul» i 1987, som har satt en norgesrekord i platesalg som kommer til å bli stående til evig tid. Tallene varierer, men alle er over 600.000 eksemplar. Sissel var bare 18 da albumet kom ut.

– Det var helt uvirkelig. Det var kanskje best at jeg ikke forsto så mye av det. Da vi kom rundt for å signere plater skjønte jeg hvilket enormt trøkk det var rundt dette, men det er ikke noe det går an å forberede seg på, sier hun.

Og i 2009 gjorde hun det igjen, da sammen med Odd Nordstoga. Nå var platesalget i ferd med å gå nedenom, men i samarbeidet med Coop-kjeden ble det solgt 350.000 eksemplar av «Strålande jul».

– Folk hadde sagt at CD-en var død. Dette var kanskje den siste krampetrekningen, ler Sissel.

Ny sang hver uke

Julekonsertene kommer mot slutten av et år der Sissel Kyrkjebø også har satt i gang et stort prosjekt med innspilt musikk. Hver uke, fram til mai 2020, gir hun ut en ny sang, hennes egne versjoner av nye og gamle favorittsanger, samlet under tittelen «Reflections». I første omgang digitalt, men de blir sannsynligvis samlet i en CD-boks til slutt.

– Dette er en måte å invitere folk inn i universet mitt på, når det ikke går an å gi ut CD-er lenger. Det gir meg sjansen til å tolke mange fantastiske sanger, forklarer hun.

Innspillingene begynte i 2015 med «Always On My Mind». Hun har vært flere ganger i Los Angeles for å gjøre nye innspillinger, med Tim Carmon og Bill Cantos, begge erfarne musikere, med fortid hos noen av verdens største artister, fra Eric Clapton til Burt Bacharach. Hver sang har en introduksjon av Sissel selv, og en video av framførelsen, som hun legger ut på sin hjemmeside.

– Jeg vil at folk skal få en annen opplevelse enn å bare høre sangen, slik at de får historien bak, og kan forstå tekstene, sier hun.

Overraskende sanger

Deler av dette repertoaret er også litt annerledes enn det hun har vært kjent for fra før, med sanger fra artister som Sandy Denny, Kate & Anna McGarrigle og Lucinda Williams.

Les også: De andre juleplatene først

«Go Leave» av Kate McGarrigle har en så sterk og sår tekst. Jeg skulle gjøre en innspilling med David Wallumrød på piano, så det var han som foreslo den. Det var en sang som passet meg som hånd i hanske. Han tenkte vi skulle bruke en dag på å spille den inn. Meningen med hele dette opplegget er at vi skal strippe det helt ned, med maksimalt fire opptak av hver sang. Ofte holder det med to. Her gjorde vi ett opptak, og den var ferdig.

– «Born To Be Loved» av Lucinda Williams var det mannen min som foreslo, han trodde den kunne være noe for meg. Det er blitt et lite familieforetak dette, der døtrene mine også kommer med sanger de vil jeg skal synge.

Den yngste av disse to døtrene er i ferd med å flytte hjemmefra nå.

– Når barna har flyttet så har jeg plutselig masser av tid. Jeg må jo ha noe å fylle dagene med. Jeg ville synge sangene jeg alltid har ønsket. At det ble så mange er noe som skjedde etter hvert, sier hun.

– Jeg hadde nok aldri fått med noe plateselskap på dette, så jeg måtte gjøre det selv. Nå kan jeg nå mine tilhengere i Brasil og Korea, Kina og Australia.

Hyller de som hjelper

«Reflections»-serien kommer også med noen sesongbetonte sanger, som ikke er «jule-jule-sanger», slik hun formulerer det selv. Som «Let It Snow», Joni Mitchells «River», og «If I Can Help», en gammel sang som forbindes med julealbumet til Mahalia Jackson, men som Sissel oppdaget hos gospelsangeren Marion Williams.

– Jeg synger den som en hyllest til de som vier livet sitt til å hjelpe andre. De kommer fram i jula, som en kontrast mellom oss som drar hjem til oss selv, og de som vender blikket fra seg selv til de som trenger hjelp.

Hun minner også om at det ikke bare er julesanger på konsertene som kommer.

– Hva handler jula om? Jeg kan også bruker andre sanger til å fortelle det, sier Sissel. Hun antyder at det kan komme konserter med «Reflections»-sangene neste år.

– Og når du er ferdig med alt dette?

– Det får du jo se da, sier Sissel spøkefullt med sånn spiss gammel-dame-fra-Bergen-stemme.

– Nei, jeg tror jeg skal gjøre meg ferdig med dette først, ler hun.

Sissel gjør to opptredener i Oslo Konserthus 7. desember.

Mer fra Dagsavisen