Jonas Fjeld må inn i Rockheims «Hall of Fame»!

KOMMENTAR: Hvis vi kan slutte å diskutere om musikken var best før i tida, og heller snakke om hvem som var best: Rockheims årlige nominasjoner til sin «Hall Of Fame» er lagt fram.

Hvem er best av Halvdan Sivertsen og Biosphere? Jeg både elsker og hater slike diskusjoner. De får ofte alle gamle fordommer om god og dårlig smak fram i lyset, fordi de sjangermessig er helt absurd å sammenligne. Nå må noen likevel ta stilling til dette, fordi både Sivertsen og Geir «Biosphere» Jenssen står på lista til å bli innlemmet i Rockheims «Hall of Fame».

Les også: Halvdan Sivertsen om sommerfugler og asylbarn

Rockheims «Hall of Fame» er et æresgalleri av artister som har utmerket seg i norsk pophistorie. Det eneste formelle kriteriet er at de utnevnte må ha holdt på i 25 år. Ut over dette går det an å krangle så busta fyker om hvem som fortjener æren mest.

Årets nominerte, som om noen uker skal reduseres til tre endelig utvalgte, er Casino Steel, Hanne Krogh, Terje Tysland, Jonas Fjeld, Lava, Radka Toneff og Titanic, i tillegg til de nevnte Biosphere og Sivertsen.

Les også: Terje Tysland – Jeg ble fort stemplet som rabulist

Det er bare én av disse som peker seg ut. Fordi det mest overraskende ved denne nominasjonsrunden er å bli minnet om at Jonas Fjeld ikke er innlemmet for lengst. Han har vært med dobbelt så lenge som nødvendig, på topp det meste av tida. Nå også på toppen av bluegrasslista i USA med sitt nye album sammen med Judy Collins.

Vi kan legge til at Radka Toneff har vært nominert tre ganger før, og også godt kan nå helt opp denne gangen. Enkelte kommer til å stille spørsmål om jazzsangeren Toneff, for ikke å snakke om Hanne Krogh, er rock nok. Dette har imidlertid ikke noe med saken å gjøre, siden alle sjangere i populærmusikken må vurderes likt. Det uheldige er at det nasjonale museet for populærmusikk valgte å ta sjangerbetegnelsen rock i navnet. Nå er det for sent å gjøre noe med dette.

Les også: Lava som ennå gløder

En jury på åtte personer, ledet av Jan Eggum, har valgt ut de nominerte. Disse skal igjen vurderes av en storjury på 150 personer. Prisene for i fjor ble delt ut før jul, til Finn Kalvik, Anita Skorgan og gruppa TNT. Et spesielt følelsesladet øyeblikk oppsto da Kalvik fikk utmerkelsen overrakt av sin gamle venn Lillebjørn Nilsen, som selv ble innlemmet i 2013. Til sammen har 32 navn foreløpig fått denne utmerkelsen.

Les også: Finn Kalvik finner seg sjæl igjen

Rockheims Hall of Fame er skapt etter mønster av den amerikanske Rock and Roll Hall Of Fame, som nettopp har kåret sine utnevnte for 2020: Whitney Houston, Depeche Mode, Doobie Brothers, Nine Inch Nails, Notorious B.I.G. og T. Rex. Det har vakt en viss oppsikt at en rekke av dem som på forhånd fikk flest publikumsstemmer ikke nådde opp, som Dave Matthews Band, Pat Benatar og Judas Priest. Jeg kan for min egen del legge til at så lenge Chic ikke er med i det gode selskapet i USA, er dette verken seriøst eller moro.