Nye takter

Jern i ilden, men fortsatt storbyangst

Slottsfjell- og Øya-aktuelle Virkelig lager heller musikk enn å feste i russetida. Det blir fort et debutalbum av sånt.

– Jeg er veldig stolt over at vi har fått med mine tanker fra ungdomsskolen og senere, sier vokalist og frontfigur Tobias Aamodt.

– Det blir et slags testamente for min tid.

Det er tre år siden trioen som utgjør det Bodø-baserte bandet Virkelig bestemte seg for å satse på musikken. Da gikk de fortsatt på ungdomsskolen. Etter det Aamodt beskriver som et jubelår i 2016, med mye oppmerksomhet blant annet gjennom P3-listing og -gjesting, flere festivalopptredener, som Pstereo, Slottsfjell og Trænafestivalen, samt P3-aksjonen er de i dag akkurat rukket å bli ferdig på videregående – men også rukket å lage sitt første album.

Befriende og jævlig

Russetida ble ikke så mye av. Det har helt klart vært andre typer fokus, ifølge Aamodt, som mener det har vært langt mer inspirerende å lage det han beskriver som «noe av det jævligste jeg har vært borti, men også det mest befriende», enn å feste med jevnaldrende russ på et og annet russetreff.

– Det er ingenting som gir meg så mye som musikk, sier bodøværingen.

Det er forståelig, for 31. august er debutalbumet «Lykke Til I Livet» ute i den digitale og fysiske butikken på Jansen Records.

99 prosent jobbing

Norgesturneen starter 7. september i Stavanger, før det bærer videre til Bergen, Harstad, Tromsø, Hammerfest, Alta, Trondheim, og hjembyen Bodø. Men også en liten snadderturné langs Helgelandskysten.

Før den tid, er det altså helgas opptreden på Slottsfjell, så Høllafæst i Svolvær, før Øya venter i august.

– Øya er stort. Det blir det største vi har fått muligheten til å gjøre.

Selv om det er stort, tror Aamodt mange har et inntrykk av at det å spille i band bare er fest og turnéliv.

– Folk tenker at det å spille i band er så lett. Men folk skjønner ikke at det er én prosent spilling og 99 prosent jobbing. Vi fant hverandre gjennom det at vi alle ville opp og fram, og at vi skjønte litt hva det innebar. Vi øvde latterlig mye.

Lange netter

De begynte i januar i fjor. Investerte alt de eide i plateprosjektet, og låste seg inni studio Paradiso i Oslo, i det Aamodt beskriver som «verdens fineste studio» på Giske hos produsent Erlend Mokkelbost, som blant annet har spilt i JR Ewing og Montée.

Det har vært et arbeidsår Aamodt husker som «mange lange netter.»

Strigråt av Death Cab for Cutie

– På debutplata har vi vært veldig opptatt av melodien og kompet. Det er litt rart at jeg som rockemusiker sier det, men jeg er faktisk litt inspirert av noe Avicii sa, om at tekst, det er et språk som ikke alle kan skjønne. I Amerika kan ingen skjønne hva jeg synger om, men melodi er et universalt språk, sier han.

– Mitt mål med å lage låter er at lytteren skal klare å koble sitt liv til det. Om det er i tekst eller melodi, har ikke så mye å si, men at jeg klarer det.

Vokalisten og låtskriveren synes ofte han hører folk som har gått skole og lært hva en oppbygning er, men som ikke legger hjertet sitt i det de lager.

– Og motsatt, at det er andre som skriver med hjertet, og klarer ikke helt finne formelen. Jeg er veldig inspirert av Ben Gibbard i Death Cab for Cutie. Han har en helt unik evne til å kombinere smartness i musikk, men også klare å legge hjertet sitt i det. Han klarer å skrive om ting det er lett å kjenne seg igjen i, med særpreg, og alt en låtskriver skal ha, forteller vokalisten og låtskriveren som en gang reiste alene til London bare for å se Death Cab for Cutie spille med hjertet, og strigråte i to timer.

Nye låter

For Aamodt liker å skrive tekster med hjertet selv.

– Vi gikk fra naiv ungdom og forelskelser på de første singlene, til det her, der det handler mer om å flytte ut av sin egen by. jeg ønsker at majoriteten av musikken jeg skriver skal treffe mest mulig, men samtidig flest på vår egen alder.

«Storbyangst» skrev Aamodt da de fortsatt gikk på videregående, og trioen reiste en del fram og tilbake til Oslo. Det var da han begynte å kjenne på det.

– Jeg tror det er mange som er ferdige på videregående som kan kjenne seg igjen, også i lydbildet.

Men Virkelig er ikke bra nok enda. De skal bli bedre. Det er Aamodt klar på.

– Vi er i gang med masse nye låter. Vi har et stort prosjekt vi jobber med allerede. Vi har mange jern i ilden – ja ja, jeg har skrevet mange nye låter. Og jeg har en plan om å holde dette i gang.

Virkelig spiller på Slottsfjell i dag, 20. juli, før de spiller på Øya 8. august. Singelen «Evig ekko» slippes, 17. august, før albumet 31. august.

Mer fra Dagsavisen