Nye takter

Jan Eggum på hjemmebane

Jan Eggum er nesten ikke til å kjenne igjen på sitt nye album. Joda.

Dagsavisen anmelder

5

Jan Eggum

«Alt, akkurat nå»

Grappa

###

Jan Eggums forrige album var spilt inn i Rio de Janeiro. Det nye er laget i Bergen, visstnok for første gang på 15 år. Geografien har uansett ingen stor påvirkning på sangene til Jan Eggum. Han har en så sterk identitet at han aldri risikerer å gå i ett med omgivelsene.

Les også: Mirakelmannen David Crosby med enda et fint album (DA+)

Det nye albumet begynner med en harselas over en litt for gammel hipster i «Feil moral», kulturmannen som gjør alle de riktige valgene i forhold til antatt god smak, og sannsynligvis kjeder seg ihjel. Bak hører vi noen strykere som nesten er litt motownske i sin dramatikk. Det høres bra ut.

Så følger den vanlige samlingen av sanger om all slags kjærlighet, selv om tittelsangen på «Alt, akkurat nå» er Eggum i uvanlig fornøyd humør. De som foretrekker hans mer bitende sarkastiske betraktninger om kjærlighetslivet, og hvordan ikke leve det, blir heller ikke misfornøyde, selv om det kanskje er litt mindre av dette enn vanlig denne gangen. Stemningen er variert nok på andre plan også. «Eg vil se gud» er boblende funky og religionskritisk. «Svik» handler om de som får svi for sine små synder, mens de store skurkene alltid går fri. På den andre siden kommer en søt hyllest til hjemstedet i «Laksevåg», med stort kor.

Les også: Neneh Cherry: Politikk er sjelden så flott som dette (DA+)

Det gjøres altså et poeng av at Eggum har vært i studio i Bergen for første gang på 15 år. Dette merkes ikke helt konkret. Med det er godt produsert av Yngve Sætre, med lokale gjengangere i bandet bak, og strykere og blåsere som kler sangene godt. Det er lenge siden Eggum har vært så melodisk opplagt, og tekstene er som nevnt eggumske så de holder. Som vanlig kan vi bemerke at dette er litt forutsigbart, men når det forutsigbare er bedre enn vanlig må det være grunn til å være fornøyd.