Nye takter

Inn på kritikertoppen 2014

Torgeir Waldemar lager amerikansk folkemusikk på varmt vis. I 2014 traff han publikum med sitt debutalbum – det åttende beste i 2014 i følge kritikerne.

– Det er en ære å bli mottatt sånn av kritikerne. Jeg vet ikke helt hva dette betyr for meg som artist karrieremessig. For det første er det veldig hyggelig at man blir hørt og er med der oppe på den lista. Det har masse å si. Det er jo veldig hyggelig at folk har faktisk hørt på skiva mer enn en gang. Dette sier noe om at folk har tatt seg tid til platen min og tatt til seg det jeg prøver å si. Det er jækla fett. For det er jo et uttrykk for at man når igjennom den vanvittige veggen av støy og informasjon man får hele tiden. Det er langt fra noen selvfølge at man klarer det, sier en lettere overrasket Torgeir Waldemar til Dagsavisen.

DEBUT

Han slapp sitt debutalbum, selvtitulert sådan, i år og hans musikk har truffet en nerve hos flere denne høsten. Hvorfor det er slik er hovedpersonen selv meget usikker på. Det var ikke sånn at han gikk i studio i Maridalen for lage en plate alle skulle like.

– Jeg har i hvert fall ikke tenkt at nå skal jeg lage en skive som skal opp på årets beste-listene. Vi begynte i helt motsatt ende. Prosessen har gått over flere år og ble gjort med mange kompromisser lydmessig, ved å gjøre det vanskelig for oss selv. Vi spilte den inn live i et åpent rom uten å isolere de forskjellige kildene, noe som gjorde det vrient i miksinga, forklarer han.

KREATIV

Han forteller at slike valg skaper problemer, men også rammer for den kreative prosessen. Og med det store utfordringer og det er dem han liker.

– Man trenger motstand, skyter han inn.

Americana, country og folk står høyt i kurs i Norge. Hvorfor det er slik vet ikke Torgeir Waldemar, men han merker jo også at folk tar til seg musikken hans.

– Det  er litt koko å tenke på at når Tom Waits kommer med ny skive så havner den på salgslistene her i Norge. Det er jo bare vi som er sånn, ler Torgeir Waldemar.

 – Kommer det ny plate? Tar det mange år det også?

– Ha, ha. Vet du hva? Jeg har ikke peiling. Vi får ta det siden. Nå er det denne skiva som gjelder, avslutter Torgeir Waldemar som har turnéplaner for neste år – også i utlandet.

Hør låtene: Kritikertoppen

Les også :Her er årets beste album

De beste låtene i 2014

Her er listene over den beste musikken i 2014

Mer fra Dagsavisen