Kultur

Idol helt på ordentlig

I dag gir Astrid Smeplass ut sin andre singel. I morgen gjør hun sin første hele konsert i Oslo og i overmorgen er hun Norges kandidat til MTVs europeiske musikkpriser i Milano.

Bilde 1 av 2

Tidligere i år forandret 18 år gamle Astrid Smeplass fra Rennebu i Sør-Trøndelag artistnavnet til bare Astrid S. I sommer fikk hun sin første hit under det nye navnet med Matoma-remiksen av «2AM». Så sang hun på en akustisk remiks av Aviciis «Waiting For Love», og gjorde en duett med Shawn Mendes på hans album som gikk helt til topps i USA.

For en uke siden ble hun kåret til årets norske artist til MTVs European Music Awards, i konkurranse med Kygo, Madcon og Donkeyboy. Hun er nå Norges kandidat til prisen for beste europeiske artist søndag.

Hun står der på førstesida på MTVs alfabetiske liste over alle nominerte, AC/DC, Alica Keys, Avicii, Ariana Grande og altså Astrid S. Et sus av den store verden. Her går det fort framover.

– Jeg har hørt at det absolutt ikke er normalt at det går så fort. Det har vært stor interesse, mange låtskrivere som vil jobbe med oss, jeg har platekontrakt i mange land, en av verdens største agenter, jeg reiser rundt, går i studio, og forteller andre hva jeg vil, forteller Astrid Smeplass.

Ut av Idol

To og et halvt år er gått siden Astrid Smeplass ble stemt ut av Idol på TV 2, med fem runder igjen til finalen. Jeg har ikke for vane i å engasjere meg i slike konkurranser, men at Astrid forsvant ut var vanskelig å se på. Spesielt siden hun sang sin egen «Shattered» så fint at hun hørtes ut som en etablert stjerne allerede. Men «Shattered» ble en ordentlig hit likevel. Og så forsvant Astrid Smeplass en stund.

– Å bli borte var ikke noe jeg bestemte meg for. Men jeg tok en pause, reiste litt rundt og ble kjent med meg selv som låtskriver, forteller hun. Hun spilte inn «2AM» med den svenske produsenten Jacob Olofsson.

– Den ble et tydelig vendepunkt. Den veien ville jeg gå. Jeg skjønner at overgangen var stor for dem som hadde sett meg på Idol, og så fikk høre «2 AM» året etter. Men for meg kom ikke «2AM» ut av det blå, sier hun.

Nå synger hun ikke lenger «Shattered» på konserter?

– Den er over to år gammel. Jeg er glad i den låten, men det er ikke den stilen jeg gjør nå. Men vi har snakket om å gjøre en ny versjon, jeg har lyst til det, sier 18-åringen, som får det til å høres ut som to år er veldig lang tid.

– For meg er to år fortsatt en stor del av livet mitt, ler Astrid Smeplass.

LES OGSÅ: Aurora Aksnes - ung, men voksen

Ikke travelt

Astrid S forteller at hun kommer til å gi ut en EP neste år. I mellomtiden kommer hun til sin første hele konsert i Oslo, på Parkteatret i morgen, men bare én låt som alle har hørt før, og en helt ny singel. Hun har det ikke travelt med å lage et helt album.

– Et album skal ha 10 eller 15 veldig gode låter, der er jeg ikke ennå, sier hun.

Konsertene er likevel 50 minutter med eget materiale, og hun har allerede gjort en rekke opptredener rundt i landet for fulle hus.

– Det er litt krevende å gjøre en konsert der «2 AM» er den eneste folk kjenner. Jeg spiller på klubber, for folk på min egen alder, det er vanskelig å holde på tålmodigheten deres. Men jeg får mange gode tilbakemeldinger på hva de synes er kult, sier Astrid, som synes det var lettere å opptre en liten halvtime for bransjefolk på Bylarm sist vinter.

– Bylarm er mer en showcase der folk kommer for å høre nye låter, sier hun.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mye å gjøre

Oppmerksomheten rundt Astrid S kommer altså til tross for at en to år gammel sang fra Idol og en ett år gammel singel er alt som foreløpig er utgitt.

– Etter ett år har jeg kommet med én ny låt, det er kanskje vanskelig å skjønne. Men man ser ikke alt jeg gjør. Venner spør meg, «hva gjør du egentlig?», men jeg har ekstremt mye å gjøre. Overraskende mye av denne tida er satt av til å lage musikk, sier Astrid.

Hun synes det er helt greit å ikke være med på alle tilbudene som dukker opp.

– Det man sier nei til er også viktig. Det var mange som mente jeg burde gi ut en låt til etter Idol, gjøre flere konserter, være mer på TV og gå på fester, sånne kjendisting. Det er ikke alt jeg vil være en del av. For meg er det bare musikken som er viktig. Jeg tror jeg har gjort riktige valg i den situasjonen jeg er i.

Bestevenn

Første gangen Astrid Smeplass dukket opp i rampelyset, lenge før Idol, var hun bestevennen som 11 år gamle Celine Helgemo sang om da hun vant MGP Jr med «Bæstevænna» i 2007.

– Jeg fikk være med henne på albumet etterpå, og rundt på konserter. Jeg så hvordan ting fungerte. Da var det godt å være i bakgrunnen. Jeg synes fortsatt at det er rart å være i denne situasjonen jeg er i nå. Den er ikke skremmende, men jeg ser jo hva noen av de store stjernene gjør, hvor lite som skal til før de mister kontrollen. Men jeg har så mange bra folk rundt meg at det skal mye til før det går galt, mener Astrid S.

Mørk og mystisk

I kveld framfører hun sin nye singel «Hyde» på Senkveld i TV 2. Ikke en helt alminnelig lett poplåt som vi kunne forvente på dette stadiet i karrieren, men en mørk og litt mystisk sang om en person som skifter karakter og blir truende. Som tittelen antyder inspirert av fortellingen om Dr. Jekyll & Mr. Hyde.

– «Hyde» handler om en person som forandrer seg veldig, og blir en helt annen personlighet. Som blir aggressiv, enten av alkohol eller stoff eller fordi han er forelsket, Jeg tror alle kjenner noen som passer inn i den beskrivelsen.

– Sangen høres i utgangspunktet ikke veldig hitvennlig ut?

– Jeg gir den ut fordi jeg synes den er veldig bra. Jeg vil at folk skal høre den, for å vise dem hva jeg gjør. Den er ikke laget for å klatre på listene. Jeg kan jo håpe, men jeg tror ikke den kommer så høyt. Men jeg vil jo gi ut god musikk.

Mer fra Dagsavisen