Kanye West på lyttefest. FOTO: NTB SCANPIX

I Kanyes verden

MUSIKKANMELDELSE: Kanye West er ferdig med sitt nye album. I hvert sier han det selv.

 

5

Kanye West

«Life Of Pablo»

Def Jam
 

Han er på vippen til å si utelukkende visvas, men så plutselig kommer han med et musikalsk komp som sitter så glimrende, som funker så bra at vi bare ignorerer alt det dustete vi må leve med i Kanyes verden. Albumet ble lansert med tidenes største lyttefest. Hvem andre kan fylle Madison Square Garden for å spille et album? La gå, han viste samtidig den nye kleskolleksjonen sin, det var jo moteuke i New York må vite. Visningen ble ikke bare strømmet gjennom Tidal, men også ble vist på en rekke kinoer rundt om i verden. Jeg var selv på Ringen kino og så spetakkelet. Kanye troppet opp, koblet en PC på anlegget og holdt hoff blant kompiser som Pusha T. Men som i en slags Nerdenes hevn-variant hadde Kanye PC-trøbbel med musikken sin. Hvem andre kan iscenesette seg selv på den måten?

LES OGSÅ: Kanye West revolusjonerer musikkbransjen

Kanye West forener sine siste utgivelser med debuten denne gangen. Vi får gospel, store kor og tekster om gud og Jesus pakket inn i et futuristisk uttrykk ispedd soulsamples. Men igjen som på «Yeezus», er dette en reise i lyd mer enn et album der låtene tar oss med på eventyr. Her er også unødvendige spor som «Low Lights», en motivasjonspreken – selv om den er et anslag mot det påfølgende sporet, Ja du gjettet riktig; «High Lights». Her sikter han seg inn på Kims eks, Ray J, «I bet me and Ray J would be friends if we didn’t like the same bitch. Yeah, he might have hit it first. Only problem is I’m rich». Det er denne litt barnslige kjeklingen som avlsører at Kanye ikke nødvendigvis er det geniet mange skal ha han til å være. Særlig er det rart å snakke om sin egen rikdom på plate og så sutre som han gjør, på Twitter om hvor mye gjeld han har? Han snakker også om Taylor Swift, som Kanye ikke ser ut til å kunne slippe. Selv sier han at det hele er en fleip da han sier «I feel like me and Taylor might still have sex. I made that bitch famous», i «Famous». Men han er også klar på at han har suksess flere steder enn på plate, «Yeezy just jumped over Jumpman», sier han om sine egne sko i avslutningen «Fade».

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Musikalsk er dette best de gangene Kanye gir slipp på de sprøeste ideene og lager popmusikk. Og da gjerne med hjelp fra gamle kjente. Kid Cudi er med igjen, for eksempel. The Weeknd bidrar på «FML», som grenser til nydelig, Norske Cashmere Cat er med på «Wolves», mens Chance The Rapper nok er mer involvert i albumet enn det som kommer fram på bidragslisten. Kanye er mer som en kunstner som bruker et helt team i sin produksjon der han går fra studio til studio og plukker ut det han synes låter bra, enn noen einstøing som låser seg inne med laptopen. Igjen virker noe av materialet uferdig, men kanye selv sier det er ferdig, så da så. «The Life Of Pablo» er et album som trekker i flere retninger. Men albumet er med det også velegnet til å akkompagnere 2016, for hvem vet hvor dette ender? Men jeg klarer ikke helt å fri fra meg fra tanken om at «The Life Of Pablo» er farlig nære keiserens nye klær...

LES OGSÅ: Nordmenn i sko-kø for Kanye