Nye takter

I hodet er alt lov

Han kalte seg Phil T. Rich og slo igjennom med «Gal». Nå heter han Arif og er ute med EP-en «Aldri & Alltid».

Han sto igjen som vinner av Urørt-finalen for et år siden med låta «Gal». Så ble det litt bråk rundt teksten og ord som «bitch». Men han spiller fortsatt «Gal» under konserter.

- Den spiller jeg til jeg dør, sier Arif til Dagsavisen.

Selv har han kun fått positive tilbakemeldinger.

- Jeg har aldri hørt noe negativt når jeg spiller «Gal». Folk må gjerne komme bort og si ifra, men da skjønner jeg ikke helt hva de gjør på konsert, mener Arif.

Navn

Rappere har det med å skifte navn. Puff Daddy heter nå Diddy, Jay Z har fjernet bindestreken, mens Titty Boi har byttet til 2 Chainz. Om sitt eget navneskifte er han klar;

- Det er jo det jeg heter og har hatt lyst til å bytte et par år nå. Jeg var i grunn bare lei, sier han om den saken.

Arif Salum, som er hans fulle navn, er i dag ute med EP-en «Aldri & Alltid». Den har han jobbet med siden i fjor høst og har vært ferdig siden i sommer.

- Vi ventet med å gi det ut, for vi bestemte allerede i januar at vi ville vente til høsten. Vi ville bare lage noe som passet bra til høsten, forklarer Arif om platen som er produsert av Axxe, også kjent som Aksel Carlson, og Tailors.

Musikalsk er «Aldri & Alltid» en mørkere plate med avstikkere til 70-tallet, disco og house.

- Jeg vil ikke si at det er en annen retning enn hva jeg har gjort før. Det er heller en utvikling. Lydmessig er det ikke ulikt forrige utgivelse, men vi tyr til mer melodier. Også er det mørkere ja, men grunnlaget soundmessig er det samme. Vi har hentet inspirasjon fra sjangeren NuDisco og elementer fra 70- og 80-tallet, men med litt høyere BPM kanskje? For eksempel er «HADEM» veldig inspirert av 90-tallet og UK som Faithless, forklarer Arif.

Han har alltid hatt lyst til å gjøre noe slikt musikalsk, men det har ikke falt på plass før nå.

- Nå fikk jeg muligheten til å omfavne det litt mer og jobbe strukturert med materialet. Sist gang var det mer sånn at - jeg rapper egentlig ikke på norsk. Men vi tester ut det her og så ble det bra og til og med litt bedre enn jeg trodde. Jeg har alltid følt at det bor noe mer i meg og Axxe enn 16 bar-vers, refreng, 16 bars og yo, yo, sier Arif om det litt mørkere uttrykket på «Aldri & Alltid».

Norge

Hip hop i dag er ikke som før, der reglene var strenge og selv synging på refrenget var sett på som fy-fy. Det var viktig å ikke tråkke feil og man måtte være «ekte hip hop». I dag er egentlig alt lov.

- Alt har vært lov hele tida oppe i mitt hode, ler Arif.

- Det finnes jo visse hip hop-miljøer hvor det fortsatt er litt strengt. Jeg har hørt på så mye forskjellig musikk, har så mange forskjellige venner og bodd så mange steder - og jeg kan jo på en måte ikke bare utelate alle de impulsene og opplevelsene jeg har fått fra alle menneskene jeg har møtt og stedene jeg har vært. Jeg har hørt på alt fra super techno-greier til soul og funk. Det eneste instrumentet mitt er stemmen og jeg prøver bare å uttrykke den følelsen jeg har i studio der og da.

Arif mener norsk hip hop og rap er på vei til å skape et eget uttrykk og at norsk hip hop aldri har vært bedre enn nå. I starten var rap og hip hop-miljøene en scene med lånte fjær fra USA, men i Norge har miljøene fått utvikle seg. Arif som har base i Oslo, mener norsk hip hop har både særpreg og suksess.

- Vi adopterte en kultur som ikke er vår. Det er en amerikansk kultur. Akkurat som punken, er også hip hop rebellmusikk. Men i Norge har vi ikke de samme problemene som det for eksempel Bronx gikk gjennom på 80-tallet. Før var alt fra beats til måten man rappet på en kopi av hva man gjorde i New York. De fleste gjør nå forskjellige ting og sin egen greie og mange har gjort musikken til et levebrød. Det viser jo bare at det er et større marked nå enn tidligere. Og du ser at alle, fra den partygreia - jeg vet ikke om jeg skal kalle det rap en gang, men de rimer i hvert fall, til Karpe Diem, Don Martin og Envy, funker jo på sitt vis, avslutter Arif som spiller på Sentrum scene i Oslo i kveld.

Mer fra Dagsavisen