I alle fall «Snøfall»

Sceneversjonen av «Snøfall» har fått strålende kritikker. Lørdag blir det «Snøfall»-dag på Oslo Nye Teater i tillegg til selve forestillingen.

«Snøfall»-dag på Oslo Nye Teater.

Ikke bare selger Maja Lundes julekalenderbok i bøtter og spann. Julebrusen lar ikke vente på seg i butikkhyllene – og Oslo Nye Teater er midt i julesesongen. Teatret sender nemlig selveste «Snøfall» til scenen: TV-julekalenderen som tok seerne med storm i regi av NRK i 2016 – og som kunne skilte med seertall i millionklassen.

– Vi lengter etter den gode gammeldagse julemagien, og det skal vi gi dere, fastslo instruktør Synne Teksum før premieren på «Snøfall» sist uke.

Denne helgen er det duket for aktiviteter for små og store og muligheten til å kanskje møte noen av figurene fra «Snøfall» i levende live før matinéforestillingen lørdag. Fortellingen om Selma er kokt ned til en to timer lang forestilling. I de samme rollene stiller skuespillerne Johannes Joner (oppfinneren IQ) og Trond Høvik (som Julius).

Synne Teksum, som regisserte serien basert på manuset til Hilde og Hanne Hagerup, trekker i regitrådene også denne gangen.

Litt stressa

– Det vanskeligste har vært å kutte ned og komprimere innholdet. Mye som var fint i TV-serien, som Ruths antikvariat, måtte bort. Utfordringen er også å lage rike og sammensatte karakterer når du ikke har så god tid til å dvele ved hver og en.

– Men når det er sagt så må jeg si at jeg synes vi lander veldig fint. Jeg er fornøyd med resultatet og savner ingenting. Men jeg er nok litt stressa. Sånn er det med teater, man jobber og rigger helt til teppet går opp, ler instruktøren.

Forestillingen er en stor produksjon med mange skuespillere i sving. I den ene scenen møter Selma (spilt av Emilie Mordal) Håkon (spilt av Tarjei Sandvik Moe) for første gang. Selma har med seg hunden sin Casper, som denne gangen spilles av en grå kongepuddel, og kulissene for scenen er en tilsvarende grå blokkby. I annen scene er det atskillig mer fargerikt. Da blir vi med til «Snøfall»-byen hvor minnene fra TV-serien strømmer på i dét vi får se Trond Høvik og Johannes Joner i sine «gamle» roller.

– Det var en trygghet for meg å ha de to bautaene med til scenen. De kan rollene sine, og de kan «Snøfall», slår Teksum fast. Mens velkjente «Snøfall»-elementer som glasskuler, hvite brevduer, julebøll og Hjertruds ferske boller melder seg.

– Selv om teater er et annet medium, er det mye fra det opprinnelige «Snøfall»-universet vi ønsket å ivareta. Det handler fortsatt om Selmas jakt på tilhørighet, og julebyen skal være like full av magi og god julestemning, understreker hun.

«Julekongen» – helt konge

Instruktøren husker godt da de første frøene til «Snøfall»-serien ble sådd. Ideen var å lage noe som kunne måle seg med NRK-julekalenderen «Julekongen» (2012).

– Da «Julekongen» kom, skapte den noe nytt og vakkert i denne tradisjonen. Den var estetisk vakker og stemningsfull, og vi tenkte hele tiden at det var umulig å lage noe som kunne bli tilsvarende magisk, sier Teksum. Som på ingen måte forutså at «Snøfall» en dag skulle tituleres som «En moderne klassiker». (NTB)

Oslo Nye Teater - lørdag klokken 11.00-14.00.