Holder Hus’et varmt

J Hus er langt fra hjemme, men er husvarm på Øyas hovedscene.

J Hus

 

Amfiet, Øyafestivalen 11. august
4

 

Øst-londoner Momodou Jallow, alias J Hus er født etter OL på Lillehammer, men har allerede rukket å blitt storkar med debutalbumet «Common Sense», møtt av gode kritikker da det kom ut i fjor. Da hadde han ligget og småbobla under overflaten på den britiske undergrunnsscenen en god stund. Men selv unge, fremadstormende rappere kommer ikke unna med alt, heller ikke J Hus. Tidligere i sommer ble han tatt av plakaten til Wireless i London for noe knivgreier. Øyafestivalen, derimot, ser ikke ut til å bry seg nevneverdig om kriminelt rulleblad når de setter den tidligere doughnut-hustleren opp på sin største scene lørdag kveld.


For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!
 

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Han har vært noen små turer i fengsel, noe The Guardian har påpekt – i samme intervju som avisa også påpeker hvor ufattelig høflig og ordentlig han er. Og det er her han blir interessant, rent kunstnerisk.  I dualiteten mellom å være en breial og samtidig ydmyk fyr med selvironi. Det speiles i produksjonene hans: Brede skuldre og albuespissa beats flettes inn med humor – gjerne på egen bekostning, og gjerne om egne svakheter selvsagt – «I’m an ugly man making sexy money». Instagram-kontoen hans heter forresten @theuglygram.

Keldelig britisk humoristisk timing og glimt i øyet er også tilstede på Øya lørdag, som når han blant annet sukker oppgitt – «Oh ma good» – over at nordmenn ikke skjønner hva en moshpit er. Så mye at han må avbryte innledningvis på «Clartin». Glasset spruter hardt over høyttalerne. «Nei, dere kan ikke moshpite». Vi prøver igjen. Øyafestivalen er dessverre et utakknemlig sted for å opptre for partyfiksere før viseren snidder åtte. Men Øya-lørdagen er heller ingen utprega rap-dag, for å si det mildt. J Hus har litt å jobbe med. Han får tidvis gang i flokken på Amfiets dørmatte, anført av «Common sense», og «Bouff Daddy». You know about «Fisherman»? Ja seff, lyder responsen. Settet er kledelig minimalistisk, noe forresten han også er, iført to gullringer, CK-bokser, og joggebuske. Doughnut-husler-stil.

Les også: Alt om Øya 2018

Med presence og karisma holder han det oppe. Kunngjør at «I'm not a stealer, I'm a taker» med «Dark Vader». Et søtt smil avslører at han synes dette er ganske fett, der han er på vei nedi fotograva for å hilse på nye venner, og å bli kost på. Snart bedriver han også litt planking, på publikums hender. Og brått har det blitt rytmisk mønstring blant samtlige fremmøtte foran scenen. Ungfolen klatrer opp igjen på scenekanten, og putter på dagens søteste glis. «Did you see what I done»?

IDA MADSEN HESTMAN