Nye takter

Her kommer vinteren

Det vil være delte meninger om tida er inne for et album med vintertema. De fleste må være enige i at dette uansett høres veldig fint ut.

Bilde 1 av 2

Daniel Herskedal

«Call For Winter»

Editions

«Call For Winter» er Daniel Herskedals sjuende album i eget navn, i tillegg til utallige medvirkninger i andre sammenhenger. Et år er gått siden ha ga ut det fine albumet «Voyage».

For et halvt år siden ga Herskedal ut et joikbasert album med Marja Mortensson. Like etter kom hans første album som samtidskomponist, «Behind The Wall», som en hyllest til det palestinske folket.

Det er en imponerende spennvidde i alt dette, som toppes med at Herskedal samtidig spilte tuba på en ny må-høres-versjon av hippieklassikeren «San Francisco (Be Sure To Wear Some Flowers in Your Hair» for filmen «The Last Black Man In San Francisco».

Les også: (+) Er dette de heteste sommerlåtene? 

Dette nye albumet til Daniel Herskedal er blitt til i splendid isolasjon i det sørsamiske området Elgå, i noe som heter Elgstuggu, der Herskedal komponerte og spilte inn albumet i løpet av to uker. Alene med tuba og trompet – i tillegg til å hjelpe til med reindriften, blir vi fortalt.

På «Call For Winter» smelter (uheldig ord her, muligens) samtidsmusikk, jazz og ambiente toner sammen, i en vakker, harmonisk, meditativ stemning, og i store, majestetiske klanger. Dette maner fram bilder av store, hvite vidder, som kan kjøle ned de mest tropiske temperaturer.

Dette er assosiasjoner frambrakt av opphavsmannens egen definisjon av musikken. Hvis albumet hadde hatt en annen tittel, om låtene ikke hadde vært kalt sånt som «Glacier Hiking», «Ice Crystals» og «Arctic Fox Tracks», men tvert imot antydet noe om årstiden vi er inne i nå, da hadde det ikke vært meg imot å beskrive musikken som varm, lys og sommerlig.

Les også: (+) Her er de beste platene i 2020 - så langt

Mye tyder på at Daniel Herskedal har en politisk mening med dette konseptet. Når en av låtene kalles «Permafrost» er det i utgangspunktet et nøytralt ord, men man kan jo bare google det nå, og se hva som kommer opp av skremmende framtidsutsikter.

Derfor er «Call For Winter» musikk med økologiske undertoner og overtoner, samtidig som musikken altså er svært behagelig å fordype seg i, enten man foretrekker det kaldt eller varmt rundt seg.

Mer fra Dagsavisen