Nye takter

Henrik Felipe: Årets Urørt-vinner på P3 Gull

For et par måneder siden ble Henrik Felipe kåret til «Årets Urørt». Lørdag kan du se ham opptre på TV-sendte P3 Gull.

Bilde 1 av 2

– Det var en utrolig følelse å bli «Urørt»-vinner og jeg gleder meg stort til å få delta på kveldens P3 Gull-arrangement, sier 24-åringen fra Kabelvåg som ellers bedyrer at han tar oppstyret med stor ro. Urørt er P3s forum for nye artister som ennå ikke har kontrakt med større plateselskap. Andre vinnere i senere år er Kristian Kristensen, Cezinando og Girl In Red.

– Å vinne «Urørt» er viktig både på det personlige og karrieremessige plan. Det gir bedre eksponering med mulighet til å vise hva du står for, samtidig som anerkjennelsen funker godt som motivasjonsfaktor. Men ellers tar jeg Urørt-seieren rolig. Jeg svever ikke på skyer, men har fortsatt beina trygt plantet på jorda.

P3 Gull

Han må vel uansett bevege litt på beina når han i kveld skal framføre sin vinnerlåt «Backyards» på P3 Gull. Arrangementet går av stabelen i Gamle Deichmanske bibliotek i Oslo og direktesendes på NRK1.

Foruten den gjeve P3-prisen (som i fjor gikk til Kygo) skal det i løpet av kvelden deles ut priser i de tre kategoriene Årets artist, Årets låt og Årets nykommer. Den første av disse er en nyvinning, og kommer som erstatning for Årets liveartist. Koronapandemien har jo effektivt sørget for minimal konsertvirksomhet på landets scener i 2020.

Blant de nominerte merker vi oss at Dagny og Boy Pablo er nominert både som Årets artist og for Årets låt. De skal også opptre i tv-sendingen, i likhet med blant andre Astrid S (også hun nominert til Årets artist) og altså Henrik Felipe.

Siden Urørt-konkurransen er noe helt annet enn P3 Gull er Kabelvåg-gutten ikke nominert som Årets nykommer, men som vinner av Urørt-prisen vanker uansett en opptreden på P3 Gull.

Raskt oppover

Der skal Henrik Felipe framføre «Backyard», låten som sikret ham årets Urørt-pris. En pris som kom bare fem måneder etter at han debuterte med singelen «Scuti». Begge disse er naturlig nok med på hans ferske EP.

– Det har vært et merkelig år. Grunnet koronaen og alle restriksjonene opplever jeg 2020 som et veldig langsomt år, men for meg som artist har det gått veldig fort. Det er helt sykt å tenke på at det bare er sju måneder siden jeg debuterte, utbryter Henrik Felipe. Men tilføyer at han selvsagt har holdt på med musikk mye lenger.

– Det begynte da jeg gikk i fjerde klasse og hørte The Rolling Stones for første gang. Jeg ble helt satt ut og forelsket meg i bandet. Og siden har jeg bare fortsatt.

Stillheten i Kabelvåg

Det er likevel mange unggutter som digger musikk uten at det nødvendigvis fører til en musikerkarriere. At det gikk den veien med Henrik Felipe Bakke Bårdsen tilskriver han gitaren han fikk som guttunge, kombinert med oppveksten i Kabelvåg.

– Det er et veldig lite sted, med 2000 mennesker, en butikk, en kiosk og mye natur. Som de fleste andre unge spilte jeg fotball, men utover det var det svært lite å foreta seg. Jeg fylte stillheten med musikk og satt med gitaren i timevis hver dag. Og etterhvert som jeg lærte mer på gitaren, begynte også de egne sangene ta form.

Foruten The Rolling Stones, trekker Henrik Felipe fram Ed Sheeran og Anderson Paak som to artister som på hver sin måte har inspirert ham. Og som vel også kan forklare at Henrik Felipes eget musikalske uttrykk er blitt en eklektisk miks av mange sjangere.

– Jeg har latt meg inspirere av artister fra ulike tiår og forskjellige stilarter. Når og hvor ting er fra er ikke så viktig. Det som betyr noe er at jeg finner noe genuint i det jeg hører.

På spørsmål hva han vil karakterisere sin egen musikk som, ender Henrik Felipe dermed opp med å svare «pop, blandet med rock, indie, r & b og hiphop».

– For meg handler det mer om stemninger enn sjangere. Og ettersom humøret varierer får også låtene jeg skriver litt forskjellig uttrykk, selv om nesten alt jeg komponerer starter på gitaren, sier Henrik Felipe.

Trives i studio

Et unntak er likevel «Backyard», tittellåten på hans femspors EP. Den ble unnfanget i studio, da produsent Marius Elfstedt fant en pianolinje som de i løpet av få timer hadde utviklet til det som ble «Backyard».

– Den gikk kjapt, men ellers går det som regel tregt med Marius og meg i studio. Vi tar bit for bit og tenker ut ting underveis. Men det fins ingenting som slår den følelsen når låten endelig er ferdig!

Selv om Henrik Felipe mener at de fem låtene på EP-en skiller seg sterkt fra hverandre, mener han også at de har mye felles.

– Alt på EP-en handler om forhold, der tekst og lydbilde henger tett sammen. Og stikkordet kan være forvirring. Hvordan du i et forhold kan oppleve mye positivt, samtidig som du føler på usikkerheten.

Adoptert

Henrik Felipe er født i Columbia, men ble som toåring adoptert med Kabelvåg som ny adresse. Det er i området rundt Kabelvåg og Lofoten han har familien og hele sin slekt, og han innrømmer at han egentlig aldri har vært så opptatt av sitt colombianske opphav.

– Det har ikke definert meg på noen måte, og det er i grunn bare når jeg ser meg selv i speilet som jeg innser at jeg kanskje er litt annerledes, sier Henrik Felipe som beskriver oppveksten i Kabelvåg som fin. Men som likevel opplevde det som befriende å komme til Oslo for fem år siden.

– Det var veldig stille i Kabelvåg. I Oslo fikk jeg mange flere impulser, samtidig som jeg gjorde mange nye bekjentskaper. Her har jeg funnet et miljø som jeg trives i og som jeg kan utvikle musikken i, sier Henrik Felipe som til daglig jobber på SFO på Grefsen skole og trives godt med det.

– Og egne musikkaktiviteter framover?

– Jeg skriver stadig og noen av dem er gode nok til å ta med i studio. Men så lenge dagens koronasituasjonen gjelder, er det begrenset hvor mye jeg kan jobbe i studio, samtidig som mye annet blir usikkert. Jeg regner derfor med at det helst blir noen singelutgivelser de kommende månedene. Men på sikt har jeg selvsagt lyst å lage et ordentlig album. Det er det store målet! (LeffesLab)

Mer fra Dagsavisen