Odd Nordstoga i musikkrommet sitt. Ikke med kunst på veggen bak seg, men diffusjonsplater, som forbedrer akustikken.

Heim te Odd

Odd Nordstoga har spilt inn sitt nye album «Heime aleine» hjemme og alene.

 

– Vi bygde på huset i fjor, fordi ungene skulle få hvert sitt rom, og da tenkte jeg at det samtidig hadde vært fint å få et bedre musikkrom enn jeg hadde før. Som en bildekunstner gjerne vil ha et atelier, sier Odd Nordstoga.

Da han prøvde ut de nye forholdene, ble det fort ei plate av det.

Godt selskap

Nye Takter har ingen store tradisjoner for å dra på hjemmebesøk til artister. Jeg kan huske å ha vært hjemme hos både Wannskrækk og DumDum Boys i Trondheim i gamle dager, og siden hos Lars Lillo-Stenberg på Frogner og Joachim Nilsen på St. Olavs plass, men vi har ikke rent ned dørene til folk i utide. Sånn sett er Odd Nordstoga i godt selskap. Årsaken denne gangen er altså at han har spilt inn «Heime aleine» her på Lambertseter, bare med litt hjelp av en tekniker.

– Det var gøy at rommet ble så bra. Jeg sendte sangene jeg hadde spilt inn til Universal og spurte om de kunne bruke dem. Det kunne de. Det skulle bare mangle, det er den billigste plateinnspillingen de har gitt ut i hele sitt liv, ler han.

Sangene er også spilt rett inn, uten ekstra lyd-på-lyd.

– Dette ble et dogme. Skulle det være mer hadde det blitt komplisert å ta stilling til arrangementer og sånt. Begynner du å si B, blir det fort C og D også. Med en gang det ble analytisk og beregnende falt konseptet sammen.

– Dette ble best når det var helt friskt. Ikke spilt inn om og om igjen til det var helt perfekt. Jeg har sluppet gjennom noen syrlige toner, sier Nordstoga, men innrømmer at flere opptak av samme sang unntaksvis ble klippet sammen.

Les også: Den spede starten

Klassisk format

– Jeg fant en anledning til å spille noen sanger som jeg synes er fine, men som kanskje ikke har blitt så veldig kjente, sier Odd Nordstoga, som slik har klart å få dette til å høres ut som et ordentlig nytt album. For «Heime aleine» er ikke et typisk «Unplugged»-album med greatest hits. «Rosevev» er en av sangene hans som bare Herborg Kråkevik har gitt ut før, mens hans tonesetting av Aasmund Olavsson Vinjes «Våren» ble spilt inn av broren Aasmund Nordstoga for noen år siden. «Om du reiste din veg» er oversatt fra Lars Winnerbäcks «Om du lämnade mig nu». Den mest kjente av hans egne sanger er «Frøken Franzen».

– Når jeg tar den helt ned får den en annen sårhet i seg, synes han.

– Jeg synes at bare sang og gitar er et flott, et klassisk format. Som når Bob Dylan og Bruce Springsteen synger og spiller helt alene. Låtene kommer veldig godt fram sånn, mener Odd Nordstoga.

Høydepunktet på albumet er «Aleine» fra fjorårets album «Dette landet», den han da fortalte var gjort i «den litt pompøse stilen» til The Killers. Her nedstrippet til en av de fineste Nordstoga-sangene du noen gang har hørt.

– Jeg synes den var kjempefin før også, men det var kanskje noe i sangen som glapp i det arrangementet. Det er egentlig en enkel låt, som det er lett å spille alene.

Følg Dagsavisen Nye Takter på Facebook!

Heim te jul

På en ikke veldig framtredende plass i musikkrommet henger det 11-dobbelte platinatrofeet for «Strålande jul» med Sissel Kyrkjebø og Odd Nordstoga. Han forteller at han har et litt anstrengt forhold til å være juleartist. I år er det likevel Nordstoga som skal gjøre NRKs tradisjonelle TV-konsert lillejulaften, nå sammen med Det Norske Kammerorkester, og Frida Ånnevik som gjesteartist. Sammen med det nye albumet kommer også fire sesongbetonte bonusspor. Med den første innspillingen av «Maria på veg», som ble trykket i juleheftet «Juleroser» som Herborg Kråkevik ga ut i fjor, og tre sanger som før er kjent fra «Jul i svingen». Nå kan vi høre Nordstoga synge dem selv, «Tenke på en venn» som Hanne Hukkelberg opprinnelig framførte, og «Santa Lucia», som ble sunget i kor av barna i serien. «Jul i svingen» har blitt en av de store nye julefortellingene, og det er bare et tidsspørsmål før albumet med sangene igjen er blant de mest spilte på strømmetjenestene, som den har vært hvert år i moderne tid.

– Dette er så artig at jeg ikke finner ord for det. Det har vært rørende å høre barna synge «Santa Lucia» i barnehagen i noen år, jeg tror ikke det er så mange der som vet at det er jeg som har skrevet den.

– Sier du ikke fra?

– Nei, jeg har ikke rukket opp hånda.

Nye sanger

Odd Nordstoga vil gjerne gjøre en soloturné til våren. Men neste uke legger han ut på veien med sitt faste band, med en rekke av landets beste bakmenn i ryggen. Å lage soloplate med tilgang til et sånt band er luksus?

– Fantastisk. For det er ikke sånn at jeg har tenkt at «det blir bedre å gjøre det selv». Den nye plata er bare et overskuddsprosjekt. Det er nesten for mye at dere kommer her for å intervjue meg om det.

Odd Nordstoga håper også å gi ut et nytt album med nye sanger neste år. Før vi går får vi høre en helt ny som heter «Tenk om det ikkje gjeng te helvete».

– Den passer godt i dag, sier han, like rystet som de fleste andre, noen timer etter at Donald Trump er utropt til Amerikas neste president. Om den fortsatt høres like fin og relevant ut om et års tid gjenstår å se. Da skal den sannsynligvis konkurrere med rundt 20 andre sanger om plass på Nordstogas neste album.

– De sangene som er med på plata da har kjempet for plassen sin, mener han.

Odd Nordstoga spiller på Stavangeren i Stavanger 23. november og Sentrum Scene i Oslo 1. desember.