Nye takter

Hal Blaine holdt takten – og vel så det

VOLUM 11: Ingen ekstrasendinger kom i radio og TV da trommeslageren Hal Blaine døde mandag. Men det er ikke mange musikere vi har hørt mer på i årenes løp.

Bransjehyllestene strømmet derimot på da det ble kjent av Hal Blaine var død, 90 år gammel. Blaine var studiomusiker, og skal ha vært med på 35.000 innspillinger, selv om ingen kunne holde tellingen etter hvert.

Til å begynne med var Hal Blaine med som sentral medspiller da Phil Spector skapte sitt «Wall of Sound», med låter som «Be My Baby» med The Ronettes, «Da Doo Run Run» med The Crystals og det legendariske julealbumet fra 1963. Det var Blaine som ga det store ensemblet av studiomusikere kallenavnet «The Wrecking Crew», som siden er blitt en legendarisk betegnelse på musikerne bak mange av de største hitlåtene fra popmusikkens første gullalder. Navnet skal ha kommet opp fordi gruppa «vraket» gamle oppfatninger om studioarbeid, og ga sine eget bidrag til entusiasmen som preger så mange av låtene fra denne tida.

Les om en annen trommeslager: Avslører at han har spilt med alle i norsk musikkliv, unntatt én

De fleste har hørt Hal Blaine på svært varierte plater, som «Another Saturday Night» med Sam Cooke, «Everybody Loves Somebody» med Dean Martin, «Mr. Tambourine Man» med The Byrds, det originale temaet fra «Batman», «Eve Of Destruction» med Barry McGuire, «These Boots Are Made For Walking» med Nancy Sinatra, «Close To You» med Carpenters, «Good Vibrations» og en lang rekke andre av sangene til Beach Boys. – Han var tidens beste trommeslager, skrev Brian Wilson i Twitter-meldingen som vi gjengir under.

Fortsetter under bildet.

Hal Blaine hylles på Twitter av Brian Wilson.

Brian Wilson hyller avdøde Hal Blaine på Twitter.

Og Hal Blaine spilte, og spilte, på enda flere av alle disse platene vi har elsket. På «Never My Love» med The Association, «Andmoreagain» med Love, «MacArthur Park» med Richard Harris, «Wichita Lineman» med Glen Campbell, «Monday Monday» med Mamas & The Papas, «A Little Less Conversation» med Elvis Presley. I seks år på rad, fra 1966 til 1971 spilte Hal Blaine trommer på Grammy-vinneren for årets plate : «A Taste Of Honey» med Herb Alperts Tijuana Brass, «Strangers In The Night» med Frank Sinatra, «Up Up And Away» med 5th Dimension, «Mrs. Robinson» med Simon & Garfunkel, «Aquarius/Let The Sun Shine In» med 5th Dimension og «Bridge Over Troubled Water» med Simon & Garfunkel.

Innsatsen gikk heldigvis ikke upåaktet hen. Hal Blaine ble innlemmet i Rock and Roll Hall Of Fame i 2000, og fikk en Grammy-ærespris i fjor. I 2008 kom en egen dokumentarfilm om arbeidet til «The Wrecking Crew».

Mer fra Dagsavisen