Nye takter

Gyllene Tider, for siste gang

Vi tror ikke lenger på dette med avskjedsturneer og aller siste album, men Gyllene Tider gjør i alle fall et godt forsøk på å få oss til å savne dem før de har gitt seg for godt.

Dagsavisen anmelder

5

Gyllene Tider

«Samma skrot och korn»

Elevator

Gyllene Tider har annonsert en serie avskjedskonserter i sommer, de har solgt ut 10.000 billetter i Fredrikstad, og opptrer fortsatt på de store idrettsplassene hjemme i Sverige. Dette er ei gruppe med svært mange venner, men også noen uvenner, som neppe kan ha satt seg særlig godt inn i hva gruppa driver med i dag. Det merkes stadig at Gyllene Tider oppfattes som en nostalgisk vits for mange, for alltid dømt til å sløve i skyggen av «Sommartider», uten hensyn til at de 40 år etter de ble popstjerner viser seg som bærere av den store svenske sangkunsten.

###

Gyllene Tider i 2019 klarer på en henrivende måte å forene entusiasmen fra den gamle guttemusikken med vissheten om at de er blitt godt voksne menn. Tekstene er igjen fulle av lengtende tilbakeblikk, som kler musikken perfekt. I «Mannen med gitarr» synger Per Gessle «och det var för lenge sedan/ en masse år/men det kjenns som i går». Han synger også om «sommarminnen» i denne sangen, men å gi sangen denne tittelen hadde bare vært å gjøre vonde misforståelser om Gyllene Tider verre.

«Någan at hålla i hand» er en sang av Sven Ingvars fra 1965, som her blir til kraftig gitarpop med farfisaorgel, som om det var 1981 igjen, og gruppa nettopp hadde fått en ny god idé. Sangene har alle Per Gessles spesialiteter, med alt fra sødmefull visekunst i «Vid hennes sida» og «Bara en dröm», til fengende kraftpop i «Vanliga saker».

Volum 11: Gyllene Tiders siste sommertider

«Samma skrot och korn» er ikke like strålende perfekt som «Dags at tänka på refrängen» var for seks år siden, men dette er likevel er et band som med fordel kan spille sine nyere sanger sammen med alle de gamle favorittene når de nå legger ut på veien igjen. Til slutt kommer den smektende instrumentallåten «Final». Vi har sett og hørt for mange avskjedsturneer og avskjedsplater til å ta dette helt på alvor foreløpig. Uansett kan vi være sikre på at Per Gessle har noen flotte sanger til oppe i ermet. Det er det viktigste.

Spiller på Operataket 18. august.