Nye takter

Greta Van Fleet: I Led Zeppelins fotspor

Årets rockesensasjon høres mistenkelig lik en 50 år gammel rocksensasjon. Denne gangen er det bra.

Dagsavisen anmelder

4

Greta Van Fleet

«Anthem Of The Peaceful Valley»

Republic

Greta Van Fleet har blitt utropt til en ny rockesensasjon. Nye generasjoner trenger nye helter. For de noe eldre av oss fortoner gruppa seg som en god kopi av Led Zeppelin, nøyaktig 50 år etter at denne gruppa først gjorde seg gjeldende. Men dette er da ganske morsomt, da. Og er det så nøye? Var det ikke noe med at Led Zeppelin også kopierte hemningsløs av gamle helter?

###

Greta Van Fleet er et band, ikke en artist. Det første vi legger merke til er den intense stemmen til Greta selv. Bortsett fra at dette heller ikke er Greta, ikke ei dame i det hele tatt. Sangeren heter Zach Kiszka. Han gjør gode forsøk på å gå Robert Plant en høy gang, med en enda høyere, og bare av og til skingrende, stemme. Tvillingbroren Jake spiller gitar, lillebror Sam er på bass. Her er både harde riff og fin akustisk klang, i skjønn forening. Det som er helt, helt avgjørende er de gode låtene som skiller Greta Van Fleet sterkt ut fra den gemene mengden. Både platecover og tekster går langt inn i progrockens livligste fantasier. «The piper’s calling you to join him,» sang Led Zeppelin. «The Yankee peddler bargains with you on his way», synger Greta Van Fleet.

Gruppa har ikke Norge på sin omfattende turnelite i høst. Da får vi ikke anledning til å gå bort til unge beundrere og brøle i øret deres at det var en annen gruppe som gjorde dette minst like bra for 50 år siden. De unge i dag skal få ha sine nye helter i fred, og vi skal ikke se bort fra at også noen gamle, gretne kan komme i langt bedre humør av Greta Van Fleet.