Nye takter

Grensen er nådd

KOMMENTAR: Jay-Zs overtakelse av Tidal satte Norge på verdenskartet igjen. Men fortsatt er det ikke mange nok som vet hvor Grensen går.

Den store verden kom et skritt nærmere den dagen Jay-Z og Beyoncé plutselig befant seg rett rundt hjørnet, i kontorene til Wimp og Tidal i Grensen. Er det et av vinduene vi kan se rett inn gjennom, lurte vi på her i Grubbegata, men fikk ikke øye på noen vi kjente igjen. Tidal-ansatte har holdt tett om innholdet i det tre timer lange møtet, selv om norske nettaviser har vært fulle av overskrifter som lover «alt» om besøket. Etterpå har vi sett ett bilde fra sammenkomsten, og det er dette som har fått fram de største overskriftene i USA: Jay Z eier et firma nesten uten svarte ansatte, skrives det der. De som klarer å besinne seg minner om at han nettopp har tatt over en bedrift i et land med en annen demografi.

LES OGSÅ: Jay-Z får kjeft for «hvitt» Oslo-kontor

Tidal engasjerer, men har for det meste blitt møtt med dårlige nyheter siden overtakelsen til Jay Z i den stille påskeuka. Den pompøse lanseringen ble fort for mye for mange, og overstyrte budskapet. – Hvorfor skal man betale for musikk når vann er gratis, var det retoriske spørsmålet Jay-Z stilte under lanseringen. Siden har vannverket i Denver belært ham om verdien av vann. De negative holdningene er forsterket av at Tidal ikke har nærmet seg Spotify synlig i størrelse på to måneder. De som beskylder Tidal for økt spredning av kjønnssykdommer i USA har imidlertid forvekslet tjenesten med Tinder.

Analyser av Tidal som konsentrerer seg om at de ikke utkonkurrerer Spotify kan ikke tas helt seriøst. De store plateselskapenes kontroll over Spotify nærmest sikrer dem en mer sentral posisjon. En ny artiststyrt konkurrent vil føre til at noen kommer til å tråkke hverandre på tærne. Nye Tidal må reforhandle avtalene gamle Wimp hadde med de store selskapene, og skal ennå ikke ha kommet til enighet med Sony. Sony har platene til Beyoncé, så det ordner seg sikkert. Riktignok melder nettstedet OK om et mer anstrengt forhold mellom Jay Z og Beyoncé etter Tidal-overtakelsen, og «terrible fights» på grunn av alle forretningsmøtene hun må være med på. Dette i en melding uten kilder, av notislengde, som likevel er strukket ut til 16 klikk. Rikt illustrert med bilder av paret. Ingen av dem er tatt i Oslo.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Oslobesøket til Jay-Z ble heller ikke nevnt når finansnettstedet Bloomberg Businessweek torsdag publiserte en kommentar med tittelen «Why Jay-Z’s Tidal is a Complete Disaster» - «en komplett katastrofe», der altså. Fra denne overskriften til konklusjonen om at «det for tidlig å avskrive Tidal» er det et ganske drøyt stykke. Som for det meste kan kokes ned til at det er vanskelig for en mindre bedrift å ta opp konkurransen med noen som er mye større. Hva skulle vi gjort uten finansanalytikere? Sånn var det forresten for Google også for 15 år siden. Først etter et par års drift var de store nok til å bli nevnt i norske medier for første gang – i en test av søkermotorer i VG, der Google fikk 3, Kvasir 4, Ask Jeeves 5 og Yahoo 6. Et av kriteriene var antall treff på «Verdens Gang». Det er å mange måter å måle innhold på.

Spotify slår stadig hardt tilbake mot den nye konkurrenten. Siste nytt fra den kanten er «Spotify running», med «den aller beste musikken for løpeturene dine». For min del kan jeg ikke komme på noen musikk som kan forsvare flere løpeturer, men jeg har hørt noen låter spilt på treningssentre i årenes løp, og betaler gjerne ekstra for en tjeneste der disse ikke er med. Spotify er full av påfunn for folk som ikke vet hva de skal høre på, og tar til takke med det meste. Fortsatt er det behov for et alternativ som bryr seg om det beste, for oss som er mer enn alminnelig (og helseskadelig) opptatt av musikk. Da jeg snakket med Egil Hegerberg her om dagen var vi enige om at vi trenger en strømmetjeneste som kan gjøre Knutsen & Ludvigsen-hyllesten «Ellediller og krokofanter» tilgjengelig digitalt. Jeg vet ikke om dette sto høyt på agendaen da Jay-Z og Beyoncé var i Oslo, men vi håper på flere gode nyheter fra Wimp og Tidal snart.

Mer fra Dagsavisen