Nye takter

Godt til de grader fra 9 Grader Nord

Vi har ventet en stund på albumdebuten til 9 Grader Nord. Det skulle bare mangle at det ikke kommer som en av årets mest spennende utgivelser.

Dagsavisen anmelder

5

9 Grader Nord

«Jaffna»

Eget Selskap

«Dette vil vi høre mer av. Dette får vi høre mer av», skrev vi etter 9 Grader Nords opptreden på Bylarm for snart tre år siden. Det har kommet noen enkeltlåter mens vi har ventet, og en usannsynlig flott versjon av Razikas «Vondt i hjertet», men her er endelig debutalbumet.

9 Grader Nord er breddegraden til Jaffna på Sri Lanka, der foreldrene til Mira og Dipha Thiruchelvam kommer fra. Selv er de vokst opp i Bergen, der de etter hvert traff Jakob Sønnesyn og Jakob Sisselson Hamre, som spiller bass og trommer i gruppa. Sammen er de blitt en uslåelig kombinasjon.

###

Vi har tidligere gitt uttrykk for at 9 Grader Nord er i en klasse for seg i norsk musikk. Ikke fordi de er hevet over alle andre når det kommer til styrke og spenning i musikken, nei, de er «bare» høyt der oppe, men de ligner virkelig ikke på noen andre. Hadde dette vært for lenge siden hadde vi brukt betegnelsen verdensmusikk, siden musikken henter inspirasjon fra forskjellige deler av verden. Men 9 Grader Nord er altså bergensmusikk. Med bakgrunn i initiativet Fargespill, som fremmer mangfoldets muligheter i kunst og kultur. Det er sånne intensjoner som kan høres kjedelige ut på papiret, men som blir nesten usannsynlig spennende når det kommer til resultater som dette.

9 Grader Nord setter sin egen standard for takt og tone i åpningslåten, singelen «Sini». Et fengende dansbart poptema er utgangspunktet, men gruppa bruker dette til å spille seg opp til stadig nye høyder, der det høres ut som musikken selv tar over kontrollen, og ender i et løssluppen utfoldelse av Diphas spenstige sang, Miras fløyte og et crescendo av rytmer.

Søstrene Thiruchelvam er opplært i karnatisk indisk klassisk musikk, men har tilpasset denne et moderne uttrykk. Derfor hører vi også elementer fra bhangra, funk, latinamerikanske rytmer, jazz, og – progrock! Monumentallåten på albumet er «Nor», der de går gjennom det meste av alt, variert instrumentbruk, taktskifter, vekslende intensitet i stemmebruken, dette er altomfattende. Her er også mer delikate stemningsstunder. «The Sick Child» kom til verden som et bestillingsverk om å tolke Edvard Munchs «Syk pike» musikalsk, og er blitt en gripende takkesang fra barn til mor. Dette må vi lese oversettelsen for å skjønne. Tekstene til 9 Grader Nord er på tamilsk. Vi blir forklart at det dreier seg rundt eksistensielle tema som forventninger, prestasjoner og generasjonsmotsetninger, og enda litt til.

Les også anmeldelse av The Who: Dette er ikke en hverdagslig sak (Dagsavisen+)

For å gjenta tidligere egen omtale enda en gang: 9 Grader Nord lager en lyd som går rett i kropp og sjel, uten forutgående forståelse for språket eller fremmede grunnsjangere. Selv om sangene (som er skrevet av Mira Thiruchelvam) er laget med intrikate kompositoriske utgangspunkt er de mer enn fengende nok. Man kan for eksempel tenke seg avsluttende «Hymn» som en verdenshit hvis den hadde blitt framført med generisk engelsk poptekst av en stor popstjerne. Alt burde ligge godt til et rette for at 9 Grader Nord blir godt mottatt på sine egne premisser.