Godt oppvarmet

VOLUM 11: Å være oppvarmingsband er en viktig del av artistlivet.

The Beatles var oppvarmingsartist for Roy Orbison i 1963. Jimi Hendrix fikk sparken fra den samme posisjonen under en turné med The Monkees i 1967. Radiohead spilte for folk på vei inn til R.E.M.-konsert i Oslo Spektrum i 1995. Bob Dylan gjorde jobben for The Rolling Stones på fire konserter i Sør-Amerika så sent som i 1998. Dette er ingen skam. Bare en ikke forventer å bli like godt mottatt som hovedattraksjonen.

I 2001 var gruppa Black Crowes oppvarmingsartist for Neil Young på hans europaturné. I Oslo Spektrum spilte de med dårlig lyd og lyset på i salen. «Jeg hadde vasket bilen til Neil Young om han hadde bedt meg», sa sangeren Chris Robinson neste gang vi traff ham.

Les også: Dr. John er død

Jeg har selv opplevd duoen Suicide i reell livsfare som oppvarmere for The Clash, men støyekstremistene i Suicide så ut til å nyte forakten fra et publikum som definitivt tilhørte The Clash, og bare hadde tomme ølglass til overs for dem. Denne kvelden spilte The Specials før begge disse gruppene. Ingen visste hvem de var, men jeg har sjelden vært så imponert av noe som helst annet som jeg har sett. Da jeg så dem igjen et år senere var The Specials det nye store i Storbritannia, og hadde Madness som oppvarmingsband. Oppvarmingsbandene er en nødvendig del av kretsløpet i popmusikken.

Følg Dagsavisen Nye Takter på Facebook!

Bare noen få klarer å spille ut hovedartisten med en så kraftfull opptreden at de står igjen som seierherrer. Det lønte seg for eksempel sjelden å spille etter Wannskrækk (senere kjent som DumDum Boys) i Trondheim på 80-tallet. At en håndfull Pussycats-fans på første benk forlot Sjølysthallen før The Rolling Stones kom på scenen i 1965 ble nok registrert bedre i ettertid enn under selve konserten.

I Norge har Blitz-bandet Medusa spilt på Valle Hovin – som oppvarming for Guns N’Roses i 1993. Vokalist Mona Halvorsen hilste til sin mor fra scenen, og jobbet som scenearbeider på stadion både før og etter sin egen opptreden. Rårockgruppa Femi Gange fikk det enda mer bisarre oppdraget å spille før den langt mer moderate Chris de Burgh i Drammenshallen i 1987. Alt dette er en del av oppvarmingsartistenes store, stolte historie.