Nye takter

Frank er årets navn

Frank Ocean har laget årets beste album. Og Frank Tønnesen var best i Norge.

«Etter 55 minutter og 17 spor er det umulig å ikke ønske seg mer. Umulig å ikke sette på skiva en gang til. Umulig å ikke tenke at «Channel Orange» høyst sannsynlig er årets beste album». Slik konkluderte Dagsavisens anmelder Oda Faremo Lindholm, og ga Frank Ocean-albumet toppkarakter 6 av 6, fredag 13. juli.

Anmelderne var samstemte da som nå: «Channel Orange» fikk klart flest poeng og klart flest stemmer, da Dagsavisen summerte opp topp 10-listene fra 53 norske musikkanmeldere. Dette er første gang en r&b-artist vinner Kritikertoppen, som Dagsavisen/Nye Takter i år trykker for 24. gang. Et bredt utvalg anmeldere fra norske aviser, etermedier og nettsteder har levert sine topp 10-lister over årets album og årets låt (se neste side).

Ny R&B

I år viser kritikernes smak en klar dreining i retning nye amerikanske r&b-navn. Inne på topp 10 er Miguel (som kommer til Oslo i februar), rett under på 16. plass er The Weeknd, som høstet mange stemmer for sin samleutgave av tre mix-taper fra i fjor. Også Frank Ocean ga ut gratis mikstape i fjor; «Nostalgia, Ultra», som kom på en oppsiktsvekkende 3. plass på Kritikertoppen.

«Channel Orange» er det første ordinære albumet til 25-åringen, som først gjorde seg bemerket som låtskriver for størrelser som Brandy, Justin Bieber og Beyonce. Plata låter imidlertid ikke som noen av disse, snarere som en Stevie Wonder for 2010-tallet, eventuelt en r&b-Bret Easton Ellis, eller en soulmusikkens Steely Dan. «Channel Orange» beskriver en dekadent vestkyst-verden av sex, dop, «Crack Rock», og «Super Rich Kids» i svømmebasseng under palmetrær. Under den blanke overflaten er sangene ladet med lengsel etter kjærlighet og mening. Like før plata kom ut, publiserte Ocean en bloggtekst der han fortalte om hvordan han som 19-åring opplevde sin første store kjærlighet, med en annen mann. Mange trodde dette var et karriereselvmord innen den notorisk homofobe hip hop-/r&b-scenen, der «gay» fortsatt blir brukt som skjellsord. Tvert imot opplevde Frank Ocean en bølge av støtte, fra Jay-Z og nedover, for sin beslutning om å stå fram med sitt nyanserte syn på seksualitet.

Stopp på Øya

Tross et kjempeår og voldsom hype virker det allikevel som om Ocean har hatt sitt å stri med. «Channel Orange» solgte langt mindre enn det plateselskapet hadde sett for seg, produksjonen var dyr og Ocean ble sendt ut på tilsvarende kostbar turné. Da han nådde Oslo og Øyafestivalen 13. august sa det stopp. Etter bare fire låter gikk han av scenen, og har knapt vist seg siden. Resten av året har han kommunisert mest via sosiale medier. «I quit» annonserte han tidligere i høst, men i et ferskt og sjeldent intervju, med amerikanske GQ, forteller han at han planlegger en Europa-turné i 2013, inspirert av Pink Floyds «The Wall».

De norske

Den best likte norske plata i år er «Sån av Salve», med Tønes. Frank Tønnesen har gitt ut sju album før, men er med dette inne i varmen på denne lista for aller første gang. Hans produsent Frode Strømstad er på 13. plass med sin gruppe I Was A King, og av norske artister er det bare Susanne Sundfør mellom dem.

Aldri for sent

En av de sterke trendene på lista i år er ellers at det aldri er for sent: Den engelske sangeren og låtskriveren Bill Fay ga ut sitt første album på 41 år, og endte på 7. plass. Souleksentrikeren Kevin Rowland kom med sitt første utspill med Dexys (Midnight Runners) på 27 år, og ble nr. 11. Dr. John (72) og Bob Dylan (71) gjorde det bedre enn Neil Young (67). Og Loudon Wainwright III (66) kom endelig inn på Kritikertoppen, med sitt konseptalbum om å bli gammel, «Older Than My Old Man Now».

Årets beste album

1) Frank Ocean - «Channel Orange»

Tiårets store soul-fornyer: Gikk opp fra 3. plass på Kritikertoppen 2011, helt til toppen i år, med sin første, alt annet enn ordinære albumutgivelse. Se under.

2) Tame Impala - «Lonerism»

Australske Kevin Parker laget årets store neo-psykedelia-verk, full av drømmeaktig retro-futuristisk godlyd som bare kunne blitt laget akkurat nå. Selv om det på sitt beste minner om Beatles.

3) First Aid Kit - «The Lion's Roar»

Søstrene Klara og Johanna Söderberg drømte seg bort i store amerikanske sangtradisjoner, som de nå har plassert seg selv midt i. Med så søte harmonier som bare søsken kan få til.

4) Tønes - «Sån av Salve»

Før denne plata, hans sjuende, var han et navn bare for kjennere og/eller rogalendinger. Nå er Frank «Tønes» Tønnesen overalt, med en plate som fikk fram alt det beste i ham.

5) Kendrick Lamar - «good kid, m.A.A.d city»

Dr. Dre-læregutten Kendrick Lamar viser at tekstene fortsatt teller når det kommer til hip hop i albumformat. Provoserende, tankevekkende og smart fra en Bob Dylan for en ny generasjon.

6) Bill Fay - «Life Is People»

41 år var gått siden det forrige albumet til Bill Fay. Vi kan bare undre oss over hva vi gikk glipp av i mellomtida. Her kom han tilbake med sanger som bærer preg av god tid til ettertanke.

7) Jack White - «Blunderbuss»

Etter å ha spilt i flere band enn han har hatt godt av, kom Jack White med sitt første album helt for seg selv. Rockens historie klemt sammen på tre kvarter, med frydefull entusiasme.

8) Susanne Sundfør - «The Silicone Veil»

Forventningsnivået var høyt nå, men Susanne Sundfør gikk et hakk høyere. Helt upåvirket av omgivelsene, dristig, ambisiøs, og så original at hun er en egen sjanger i seg selv.

9) Dr John - «Locked Down»

Dr. John på rett tid til rett sted igjen, etter 72 år. Godt assistert av Dan Auerbach fra The Black Keys, som gjorde doktorens gamle voodoo-resepter gyldige for en ny tid.

10) Miguel «Kaleidoscope Dream»

Med en herlig blanding av R&B, pop, funk og soul leverte 26 åringen et av årets mest spennende album. Kritikerkorpset ga seg ende over og flere utpekte ham som intet mindre enn vår tids neste Prince.

11) Dexy's Midnight Runners - «One Day I'm Going To Soar»

12) Father John Misty - «Fear Fun»

13) I Was A King - «You Love It Here»

14) Twin Shadow - «Confess»

15) The Weeknd - «Trilogy»

16) St Etienne - «Words And Music By St Etienne»

17) Bob Dylan - «Tempest»

18) Iris DeMent - «Sing The Delta»

19) Avett Brothers - «The Carpenter»

20) Beach House - «Bloom»

21) Chromatics - «Kill For Love»

22) Sweden - «Under The Sycamore Tree»

23) Lana Del Rey - «Born To Die»

24) Neil Young & Crazy Horse - «Psychedelic Pill»

25) Thåström - «Beväpna dig med vingar»

26) Highasakite - «All That Floats Will Rain»

27) Cloud Nothings - «Attack On Memory»

28) Nils Bech - «Look Inside»

29) Motorpsycho - «The Death-Defying Unicorn»

30) Godspeed You! Black Emperor - «Allelujah! Don't Bend! Ascend»

31) Grizzly Bear - «Shields»

32) Goat - «World Music»

33) Jessie Ware - «Devotion»

34) Hellbillies - «Tretten»

35) John Olav Nilsen & Gjengen - «Den eneste veien ut»

36) Swans - «The Seer»

37) Wild Nothing - «Nocturne»

38) Japandroids - «Celebration Rock»

39) Loudon Wainwright III - «Older Than My Old Man Now»

40) Stian Westerhus - «The Matriarch And The Wrong Kind Of Flowers»

Mer fra Dagsavisen