Donkeyboy på befaring på arenaen for Granittrock på Grorud: Peter Michelsen, Cato og Kent Sundberg, og Thomas Drabløs på medbrakt plakat. Jan Bøhler var ikke til stede.

Fra Drammen til Grorud

I kveld avslutter Donkeyboy festivalen Granittrock på Grorud i Oslo. Samtidig starter en ny fase i karrieren til Norges mest populære popgruppe.

- Dette blir første gang vi spiller den nye singelen på konsert, forteller drammensgruppa når vi møter dem i Lillomarka, like ved arenaen for Granittrock. Donkeyboy ligger allerede høyt på spillelistene med «Triggerfinger».

- Nå blir det ikke så mange andre nye låter her. Vi spiller en times tid. Da blir alle hitsene med.

- Hvis vi spiller dem veldig fort. Vi blir sju personer på scenen.

- Pluss moms!

 

Mest spilt

Denne uka kom Gramo-statistikken over de mest spilte sangene på radio i fjor. Donkeyboy var den mest spilte norske hovedartisten, og på lista over de mest populære norske låtene var Donkeyboy nr. 2 med «City Boy» og nr. 3 med «Pull Of The Eye». Betryggende for gruppa, som hadde stor fallhøyde etter å ha slått igjennom med «Ambitions» og «Sometimes» i 2009. Det kunne fort kommet en baksmell i neste omgang?

- Vi var jo veldig spente. Vi er alltid nervøse før et singelslipp. Sånn skal det være. Lettelsen var stor da det gikk så bra. Og hittil har det vært en god start for den nye singelen også, synes de.

På den nye «Triggerfinger» er det canadiske Kiesza som er refrengsanger. Som Linnea Dale var det i første omgang, og Vivian Sørmeland etterpå. På Granittrock er det fortsatt Sørmeland som synger, også den nye singelen som hun ikke var med på å spille inn.

- Å skifte sangere er også en måte å fornye oss på. Vivian vet at vi skifter vokalister ofte, og det er ikke noe dramatikk i dette. Og så vil hun nok forsøke å lage noe eget også.

«Triggerfinger» er en litt annerledes sang enn de mest kjente fra før, med noe de beskriver som en «seigere» beat?

- Den er nesten dyster. Det er morsomt å gi ut låter som folk må høre noen ganger før de skjønner. Folk går lei hvis vi prøver å gjenta gamle suksesser. Vi liker å utfordre popmusikken, uten å gå til ytterkantene, sier gruppa.

 

100.000 og 13 millioner

Det første albumet til Donkeyboy solgte 100.000 eksemplarer, det andre langt mindre, men låtene herfra ble til gjengjeld strømmet over 13 millioner ganger.

- Strømming tar mer og mer over. Målgruppen vår bruker det mye. Framover kan det være bedre å komme med nye låter oftere, tror de.

- Vi har solgt bra med album før, men vi bruker så lang tid på låtene at vi blir borte i to-tre år for å lage et album. Og vi er jo et singeldrevet band. Om det blir album eller EP må vi ta som det kommer. Men vi må ha noe fysisk, det blir litt kjedelig bare å levere digitalt. Vi ser det an neste år.

 

Nye talenter

Donkeyboy kommer til å turnere hardt i høst, selv om de ikke har noe album klart.

- Nå blir det studio og konserter om hverandre, sier gruppa, som fortsatt spiller inn låtene sine i studio hjemme i Drammen.

- Vi liker oss best der. Det er ingen grunn til å flytte så lenge vi har alt i hjembyen. Med internett er det kort vei til alt. Drammen er det nye Oslo, mener de.

På den kommende turneen gir de en rekke lokale artister muligheter til å være oppvarmingsband, gjennom prosjektet «Local Heroes». Donkeyboy er selv med på å plukke ut de heldige, og det er fortsatt tid til å melde seg på.

- Det betydde mye for oss i begynnelsen å få varme opp for andre kjente band, sier de.

På Granittrock i kveld spiller Donkeyboy etter Karpe Diem, som har vært sommerens store festivalnavn i Norge. Det er ingen lett oppgave?

- Vi får bare sørge for å skru høyere lyd enn dem!

Granittrock er en gratisfestival, alkoholfri, uten aldersgrense. Noe som passer Donkeyboy godt, siden de har mange yngre tilhengere.

- Vi appellerer til de fleste aldersgrupper, fra unge til eldre. Vi passer på å spille for dem under 18 når vi kan. Det er ikke så ofte sjansen byr seg, så dette blir bra, tror de.

- Ingen tegn til at ambisjonene er i ferd med å fade ut?

- Det er det ikke. Det går heller andre veien.

Donkeyboy spiller kl. 21 på Granittrock i kveld. Før dem spiller bl.a. Honningbarna kl. 18 og Karpe Diem 19.30. Donkeyboys turné tar dem til Union Scene i Drammen 30. november og Rockefeller i Oslo 5. desember.

geir.rakvaag@dagsavisen.no

 

Donkeyboy

Dannet i Drammen i 2005.

Består av Cato Sundberg (sang, gitar), Kent Sundberg (synth, sang), Peter Michelsen (gitar) og Thomas Drabløs (trommer).

Kom til Urørtfinalen for nye artister i P3 i 2006, men nådde ikke helt opp.

Ga ut singlene «Ambitions» og «Sometimes» i 2009. De lå som nr. 1 og 2 på VG-lista samtidig.

Debutalbumet «Caught In A Life» kom også i 2009, og solgte 100.000 eksemplarer.

Den britiske kulthelten Jah Wobble remixet den tredje singelen «Stereolife».

Vant tre Spellemannpriser i 2010.

«Ambitions» gikk til topps i Sverige i 2010, og i Storbritannia ble en versjon av Joe McElderry nr. 6.

Låtene fra oppfølgeralbumet «Silver Moon» er strømmet 13 millioner ganger i Norge.