Nye takter

Fra Blå til verdensfestival

Etter å ha brakt klubben Blå til nye høyder, går Einar Idsøe Eidsvåg (34) over til å jobbe i Oslo World Music Festival.

- Jeg vil jobbe for at Oslo World Music Festival skal nå en yngre målgruppe, sier Einar Idsøe Eidsvåg. Han har nå sagt opp som booking- og markedsansvarlig på Blå i Oslo, for å ta over samme stilling i den nyopprettede stiftelsen Oslo World Music Festival.

Dermed går han inn i festivalledelsen ved siden av Alexandra Archetti Stølen, som fortsetter som festivalsjef etter at festivalen ved nyttår ble skilt ut fra Rikskonsertene.

Denne uka vil Oslo World Music Festival slippe sine første navn for 2012-festivalen, som finner sted mellom 30. oktober og 4. november.

Skapt debatt

Festivalen ble startet av Rikskonsertene i 1994 under navnet Verden i Norden, for å presentere world music-artister i Oslo. De siste årene har det vært debatt rundt organisasjonsformen til Oslo World Music Festival, og aktører i world music-feltet har kritisert praksisen med en statlig institusjon som festivalarrangør. Kulturminister Anniken Huitfeldt bestemte i 2011 at Oslo World Music Festival skulle skilles fra Rikskonsertene, samtidig med en større omlegging av Rikskonsertenes offentlige konsertvirksomhet.

- Det er en sterk og tradisjonsrik festival som nærmer seg 20 år. Når det ristes i strukturene for Rikskonsertene, tror jeg det er bedre at festivalen står for seg selv, enn å være en del av en usikker framtid i Rikskonsertene, sier Einar Idsøe Eidsvåg. Festivalens påtroppende bookingansvarlige har vært ansvarlig for Blås kunstneriske profil siden årsskiftet 2006/2007. Etter et eierskifte ved Blå stilte mange spørsmålstegn ved klubbens framtid. Blå har imidlertid holdt posisjonen som en av Oslos sentrale konsertscener. Klubben har over 370 arrangementer årlig, med både litteratur, debatter, konserter og klubbkvelder. Siden starten i 1997 er Blå flere ganger blitt trukket fram i internasjonal presse som en av de sentrale scenene for ny musikk i Skandinavia. Blå har også vært en av samarbeidsscenene for Oslo World Music Festival de siste årene.

- Jeg føler jeg har utrettet det jeg skulle på Blå. Jeg kunne fortsatt med å rendyrke konseptet, men jeg er ikke i kjernemålgruppa lenger, sier Eidsvåg.

- Oslo World Music Festival er nå inne i en spennende endringsfase som minner om det Blå gikk gjennom da jeg begynte der. Staben er kuttet ned, mye av funksjonene Rikskonsertene har utført overtar vi selv, så det blir mye å gjøre, fastslår Eidsvåg.

Verdensnavn

Oslo World Music Festival arrangeres årlig i månedsskiftet oktober/november på klubbscener i Oslo. Festivalen har tidligere fått verdensnavn som Salif Keita, Gilberto Gil og Cesaria Evora til Oslo.

- Oslo World Music Festival er en festival jeg er glad i. Jeg har vært på Oslo World Music Festival hvert år, siden jeg intervjuet mongolske strupesangere på festivalen for Radio Nova på 90-tallet, forteller Eidsvåg.

- Det er en festival uten grenser. Der ute er det en hel verden av spennende musikk å ta av. Selv er jeg begeistret for den nye ørkenbluesen fra Mali, den er eksempel på hvordan man kan definere musikk på ny fra et annet ståsted. Blå har hatt et utvekslingsavtale med en klubb i India, Blue Frog, så jeg har fått tilbringe en del tid i India og blitt kjent med interessant musikk der. Jeg ønsker meg også mer reggae på Oslo World Music Festival, sier Eidsvåg.

bernt.erik.pedersen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen