Nye takter

Forteller sin egen historie

Linda Pira nyter stor suksess og respekt som en av Sveriges største rappere. Nå kommer hun til Oslo.

Linda Pira leder an en jenterevolusjon hos våre naboer. Hun hadde et gjennombrudd med kollega Stors låt «Rom & Kush» i 2012 der hun nærmest la beslag på låten. Året etter slapp hun sin debutsingel «Bang Bang/Bäng Bäng». Hun deltok også i dokumentarserien «Linda Pira - som du inte visste om» på SVT Play, før hun slapp EP-en «Matriarken» i vinter. I morgen spiller hun i Oslo.

- Det har gått veldig kjapt etter «Rom & Kush», sier Pira om sin ferd mot toppen.

- Men det var etter at jeg var med på webserien karrieren virkelig fikk fart, legger hun til.

Pira forteller at hensikten med serien var å fram kvinnelige rappere.

- Det har vært sånn at kvinnelige rappere ikke har fått den samme plassen i mediene som menn. Det har vist seg vanskelig for kvinnelige rappere å nå fram med musikken sin. I hvert fall her i ­Sverige - jeg vet ikke hvordan det ser ut hos dere, legger hun til.

Knipse med fingrene

Men at det finnes en rekke jenter som rapper, det er Linda Pira trygg på. De får bare ikke plass i mediene.

- Det var sånn for meg også. Da jeg kom opp ble jeg hypet og alle ville høre mer, men da ble de andre jentene glemt litt bort, forteller Pira.

Etter singelen «Rom & Kush» fikk hun stor suksess med «Knäpper mina fingrar (remix)» der hun har med seg andre sterke kvinner som Rawda, Vanessa Falk, Julia Spada, Joy, Sep, Rosh, Kumba og Cleo, og dermed var Linda Pira et velkjent navn i Sverige. Som kvinnelig rapper er det for mange stereotypier, synes hun og mener det er bare rett og rimelig at flere jenter også får en plass i hip hop.

- Jeg vil bare at folk skal bli klar over hvor dyktige disse kvinnene er og at pressen kan skrive om noe annet enn gutta, sier hun og påpeker at hun er rapper like god som alle andre og vil vurderes som det.

- Det er pressen som gjør dette til en slags konkurranse der det bare er plass til én jenterapper, mens det er rom for hvor mange gutter som helst. Jeg vil virkelig vise at disse jentene finnes og at de er utrolig dyktige, sier Pira.

Mediebilde

- I begynnelsen var det sånn at mediene hadde et bilde av hvordan jeg er, bare fordi jeg holder på med hip hop og rapper. Jeg ble framstilt litt som et offer, en jente fra drabantbyen, breial og sånn. Det trenger ikke være slik at det skal være synd på meg hele tida. Det var journalister som nesten ble skuffet da de skjønte at jeg er rolig og hyggelig og ikke noe offer, sier Pira.

Hun krevde dessuten at hun i web­serien skulle framstilles som hun er, og ikke noen tøff «förortsbrud» bare fordi det er det inntrykket man har av jenter i hip hop. For det er et annet tekstunivers blant jenter, mener Pira.

- Vi har hørt guttas historier så mange ganger. Hvordan de vokste opp og hva de gjør og hva de liker, så det blir jo andre fortellinger når vi får fortelle våre historier. Jeg tror det er viktig for jenter å gjenkjenne seg selv og historiene. Jeg elsker menn som rapper, men jeg kan ikke sette meg inn i deres historier på samme måte, sier Pira.

Grammis

I Sverige jobber hun med Stor og plateselskapet Redline, som er velkjent for hip hop-hoder i Skandinavia. Lørdag er begge, samt The Salazar Brothers, på besøk i Oslo der det er konsert på Blå.

- Det blir fullt av energi hvor vi gjør låter fra oss begge to. Det blir spennende for oss å dra til Norge og se hvordan hip hop står der, sier Pira.

Linda Pira gikk sanglinja på gymnaset, og blant hennes medelever på skolen var svenske stjerner som Lykke Li og Sebbe Stax, for å nevne noen. 28-åringen Pira vant nylig Grammis i Sverige for beste nykommer og singelen «Knäpper mina fingrar (remix)».

- Det betyr anerkjennelse å få en slik pris. Det er nemlig lett å bli usikker etter en suksess. Liker de meg for musikken? Fordi jeg er jente? Men prisen gjorde at jeg har full tro på meg selv igjen, forklarer Pira.

Pira er vokst opp i Hässelby, en drabantby som har fått et heller dårlig rykte etter hvert, og om du googler den, får du mange treff på skuddvekslinger og vold. Pira bor fortsatt i Hässelby, sammen med sine to barn og deres far. Hun har sågar en sang om ham, «Playa», på sin siste EP «Matriarken».

- Det er en veldig personlig låt. Vi, faren til barna og jeg, gikk gjennom en tøff periode da jeg var gravid og han forlot meg. Men nå er alt fint og vi har et godt forhold, forteller Pira som var gravid med tvillinger da hun sto foran sitt gjennombrudd, og har holdt mange opptredener høygravid.

- Er rap en sjanger som egner seg til politisk ­aktivisme mer enn andre sjangrer?

- Ja, det tror jeg. Det er mer tekst og plass til mer i rap enn andre sjangrer. Men jeg har ikke brukt min rap politisk. «Knäpper mina fingrar» er en overdrevet låt. Jeg kan jo ikke bare knipse med fingrene for å få det som jeg vil. Men når det er sagt, så er vel det at jeg er kvinne og rapper nok til at det blir politisk, undrer hun.

espen.rusdal@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen