Følg Oslo Jazzfestival hjemmefra via Dagsavisen

Siden det er begrenset plass for publikum på Oslo Jazzfestival i år blir en rekke av konsertene strømmet på internett, i samarbeid med Dagsavisen. Her er en oversikt over disse konsertene.

Oslo Jazzfestival går i år av stabelen fra onsdag 12. august til søndag 16. august. En rekke av konsertene blir strømmet direkte, via Dagsavisens Facebook-sider, i denne rekkefølgen:

Onsdag

19:00 Åpningskonsert: Oslo Jazzensemble m/ Arild Andersen, Torun Eriksen, Ellen Andrea Wang og Kalle Moberg.

Ensemblet som før var kjent som Denada skulle egentlig spilt en stor konsert med den amerikanske orkesterlederen Maria Schneider. Dette ble umulig etter korona-utbruddet. De har nå i stedet med seg et utvalg gjester som er med på å markere bredden på årets festival. Besetningen i bandet er satt sammen av an rekke av Østlandets fremste instrumentalister.

Les Dagsavisens Geir Rakvaags kommentar om årets Oslo Jazzfestival: Sterk jazz i unntakstilstand

Torsdag

17:30 Daniela Reyes

Daniela Reyes fikk Jazztalent-prisen på Oslo Jazzfestival i fjor, med en egen konsert på årets festival som en del av premien. Her kommer hun med egne sanger med gitar og trekkspill, og godt rom for improvisasjon sammen med et staselig band med Eyolf Dale (piano), Hans Hulbækmo (trommer), Ole Morten Vågan (bass), Sander Eriksen Nordah (gitar) og Håkon Aase (fiolin).

20:00 Magnolia Jazzband m/ Beate Lech

Magnolia Jazzband hører til veteranene på Oslo Jazzfestival, der de har spilt sin tradisjonelle jazz siden festivalen startet i 1986. I år har de med seg sangeren Beate Lech, også kjent fra grupper som Folk & Røvere og Beady Belle, samt fjorårets «Stjernekamp».

22:30 Ellen Andrea Wang & Jon Balke

Bassisten Ellen Andrea Wang er en av de mest aktive jazzmusikerne som har dukket opp det siste tiåret. Her kommer hun sammen med pianisten Jon Balke, som har vært en av de mest sentrale skikkelsene i norsk jazz i over 40 år.

 

Fredag

17:30 Knut Riisnæs Kvartett m/ Siril Malmedal Hauge

Saksofonisten Knut Riisnes er en av de fineste veteranene i norsk jazz, noe han understreket med fjorårets album «The Kernel». Her spiller han sammen med Siri Malmedal Hauge, som ga ut det fine debutalbumet «Unchartered Territory» i fjor, omtalt som «svært overbevisende» i Dagsavisen.

 

20:00 Finity

Finity er et grensesprengende band med Heida Johannesdottir og Anja Lauvdal i spissen, begge også kjent fra gruppa Broen, og en rekke andre sammenhenger i ny norsk jazz. Denne gangen kommer de med musikk fra et nytt album, der de tolker noen av de mest kjente sangene fra den amerikanske gruppa Destiny’s Child.

 

22:30 Espen Eriksen Trio

Espen Eriksen Trio har gitt ut en rekke album med utsøkt pianojazz. «I et landskap av lavmælt poesi og melankoli, med ekko fra folkemusikken» skrev vi om fjorårets «Perfectly Unhappy», et lykkelig møte med den britiske saksofonisten Andy Shepard (som ikke er med på denne konserten).

 

Lørdag

15:00 Siril Malmedal Hauge & Jacob Young

Siri Malmedal Hauge er tilbake i et nytt samarbeid, nå med gitaristen Jacob Young. De ga ut albumet «Last Things» sammen i 2018, med en frisk blanding av jazz og pop.

 

17:30 Wako

Wako er hardt arbeidende band, som på fem år har ut fire album. Dagsavisen berømmet det seneste av disse som et album som høres både dristig og imøtekommende ut på en gang, med jazz i mange fine fasonger.

 

20:00 The Source

The Source er en kvartett av veteraner som i nyere tid først og fremst har vært å se med spektakulære julekonserter. Sjelden i sin opprinnelige form. Det er 14 år siden forrige album med originalmateriale, men nå er et nytt på vei, som det kanskje blir låter fra for første gang på en scene.

 

22:30 Arild Andersen Group Special Edition

Et 30-årsjubileum for Arild Andersens «Sagn» ble dessverre avlyst, men i stedet kommer hovedmannen selv i kjent positur bak kontrabassen med et formidabelt lag, med Marius Neset (saksofon), Helge Lien (piano), Håkon Mjåset Johansen og Gard Nilssen (begge trommer).

Søndag

16:00 Kongle Trio

Et av de mest lovende nye gruppene i norsk jazz. Kongle vant i Molde  en plass i finalen i talentjakten Jazzintro 2020, som avgjøres senere i år. Inspirert av pianotrioformatet beskrives spillet til Kongle Trio som en åpenhet mot det lekne, og nysgjerrighet på det innovative.

18:30 Emmeluth’s Amoeba

Den danske saksofonisten Signe Emmeluth har for lengst markert seg som en av de virkelig interessante artistene på den norske jazzscenen. Hennes band Emmeluth's Amoeba. ga ut sitt andre album i fjor, et sikkert innslag på Dagsavisens «årets beste»-liste, der de beveget seg elegant og sømløst fra kompromissløs frijazz i et øyeblikk, til mer streit jazz i neste. 

Les også: Fryktløst og fritt

21:00 Erlend Apneseths Fragmentarium

Erlend Apneseth har tatt både jazz og folkemusikk med til nye steder med hardingfela de siste årene. Han fikk Spellemannprisen i åpen klasse for «Salika, Molika» sammen med Frode Haltli i vår. «Fragmentarium» er  et bestillingsverk til Kongsberg Jazzfestival i fjor. Apneseths egne melodier har folkemusikken som inspirasjon, men helheten er gjennomført original, og ofte improvisert.  «Fragmentarium» framføres med en rekke av de mest spennende musikerne fra dagens jazzliv.

Les også: Fele og stor fantasi