Nye takter

Flott gjensyn med New Order i Oslo

Selv om det er bare to år siden sist New Order var på festival i Oslo, var det en happening da bandet var tilbake.

Dagsavisen anmelder

Bilde 1 av 2

5

New Order

PIP i Sofienbergparken

Manchester-bandet New Order er sagnomsust med en historie som er uløselig vevd inn i musikken som er ikledd en stor dose dyster melankoli. Bandet som først var Joy Division mistet sin vokalist Ian Curtis 18. mai 1980. Hva skulle bandet gjøre? Hyre inn en ny vokalist? Fortsette som før? De valgte den vanskeligste veien og endret navn til New Order, hyret inn Gillian Gilbert på synth og ble med det en ny kraft i britisk popkultur med gitarist Bernard Sumner som ny vokalist.

Siden har det vært litt kluss i rekkene og Gilbert var ute en stund. Så forsvant bassist Peter Hook. Nå er det blitt såpass lenge siden Hook ga seg i bandet etter krangler med de andre at man lett glemmer at bassisten ikke lenger er med, karakteristisk bredbeint med bassen dinglende mellom beina. Tom Chapman gjordesine beste Hook-etterligninger og det satt rett og slett fint. Resten av bandet var som vanlig ganske så statiske med videoskjermen i bakgrunnen som blikkfang. Men da ble det desto større oppmerksomhet på musikken som jo er av det blå og sørgmodige slaget.

Tidigere på kvelden gikk strømmen under konserten til The Charlatans. New Order klarte seg uten slike uhell på det nye tilholdsstedet for festivalen Piknik i parken. Lyden var god og klar og settlisten var sågar litt lengre enn den har pleid å være i det siste. Inn kom «Regret» og «True Faith». To favoritter for mange. Men det var selvsagt også plass til udødelige låter som «Blue Monday» og til slutt sangen alle har hørt før; «Love Will tear Us Apart», fra Joy Divison.

Tilfeldighetene skulle også ha det til at Joy Divisions debut, Unknown Pleasures, kom ut 15. juni 1979, på dagen 40 år siden under konserten i Sofienbergparken. Dette ble behørig markert med tre låter derfra på rappen; «Shadowplay» og «She’s Lost Control» inkludert. Og for å få plass startet de til og med 15 minutter tidligere enn oppsatt for å få med disse ekstra låtene.

For mange er New Order lyden av 80- og 90-tallet. Det så man da også på publikum som var av det voksne slaget og stemningen var god i Sofienbergparken. Enkelte hadde kanskje ikke vært ute på byen på en stund, og var i skikkelig festmodus, men sånn skal det jo være på festival.

Det kan ikke være så mye å klage på; verken settliste eller gjennomføringen torsdag kveld på Grünerløkka. New Order leverte rett og slett nok en overlegen konsert i Oslo. Da sees vi vel igjen om to år da?