Nye takter

Felejenta på By:Larm

Før By:Larm i fjor trakk vi fram Marie Forr Klåpbakken som et av de mest lovende nye navnene på programmet. Vi gjør det gjerne igjen. Nå kommer snart hennes første album også.

- De fleste som er på By:Larm vil veldig gjerne slå gjennom i utlandet. Du har jo vært der. Vet du hvor mange land du har spilt i?

- Neei ... Jeg har ikke spilt i Japan, sier Marie Forr Klåpbakken. «Felejenta» som ellers er over alt. Hun har så mye å gjøre at det egentlig er bemerkelsesverdig at hun får tid til å lage en egen plate. Nå ser dere henne for eksempel lørdager på «Hver gang vi møtes» på TV 2. Det er hun som spiller introen og soloen på den populære «Sommerfuggel i vinterland» med Vinnie.

- Da jeg var liten hadde jeg ei venninne som sendte fanbrev til Halvdan Sivertsen, og fikk svar! Jeg var så misunnelig. Det var veldig kjekt å få jobbe med artister jeg alltid har likt, sier Marie. Som har vært i studio for å spille inn sitt første album, med Odin Staveland fra Vamp som produsent. Plata heter «Framtida».

- Fordi sangene gjerne handler om ting som har vært, som ikke ble som de skulle. Jeg vil se framover også. Dette er ikke noen dyster plate, forklarer hun.

Tar ansvar

På plata skal det stå Marie Klåpbakken på omslaget, men hun er bare oppført som Marie i programmet for By:Larm. Vi la merke til henne der i fjor: «Med sanger som antyder at hun har noe å fortelle, på en hyggelig, ujålete og uhøytidelig måte. Hun har større sjanse for å være her om ti år enn de aller fleste andre av årets nye bekjentskaper, og mange av de gamle attpåtil», skrev vi da. Det gjelder fortsatt.

- Jeg gruer og gleder meg til By:Larm. I studio har vi lagt lag på lag av lyd, men her gjør vi sangene helt nedstrippet. Det du ser er det du får, sier Maria. Og vil gjerne gjøre flere egne konserter i april.

- Jeg håper det kommer noen på By:Larm som vil hjelpe meg med det. Hittil har jeg likt å ta ansvaret selv, fordi jeg helst vil planlegge mitt eget liv. Hvis jeg ikke lykkes med plata skal jeg alltid klare meg med å være «felejenta». Men jeg vil jo veldig at dette skal gå bra.

- Hvordan skal du i det hele tatt få tid til en solokarriere?

- Jeg skal legge en slagplan, sier Marie.

Bor i koffert

Allerede for tre år siden åpnet Marie Forr Klåpbakken Spellemann-showet, i en forrykende felekamp med Alexander Rybak, Valkyrien Allstars, Knut Buen, Terje Tønnesen, Ragnhild Hemsing, Anne Hou Sæter og Julie Alapnes Nordmann. Sistnevnte spiller også mye i duo med Marie. Mellom By:Larm og Maries plateslipp i april skal de spille på Sri Lanka og i Møre og Romsdal. Så har hun nettopp vært på Island med Helene Bøksle.

- Jeg tar på meg altfor mye. Jeg skulle jo bodd og levd litt også, synes hun. Akkurat nå bor Marie i en koffert i Oslo, mens hun gjerne ville brukt mer tid hjemme i Gudbrandsdalen.

Mer sårbar

Marie Forr Klåpbakken er A-klassespiller på Landskappleiken, som innebærer at hun tilhører de beste felespillerne i landet.

- Jeg begynte så sent å spille fiolin at jeg virkelig hadde lyst til å bli god. Da var det naturlig å øve mye, selv om jeg ikke egentlig har så stor tålmodighet, forteller hun. Hun begynte med klassisk musikk, gikk over til folkemusikk på videregående, og tok til slutt mastergrad på Norges musikkhøgskole.

- Samtidig har jeg alltid vært glad i popmusikk, sier hun. Derfor skriver hun nå også sine egne sanger.

- Det begynte for tre år siden, en dag jeg hadde glemt nøklene mine. Jeg satt og ventet på kjæresten min på Oslo City og lurte på om forholdet vårt var ment å vare. Så kom «To unge vakre», som er min lille sviske. Jeg liker å skrive om ting jeg har opplevd, selv om noen mener det er litt for blottende. Det gjør meg også mer sårbar på scenen, men da kan jeg like godt gi publikum alt jeg har. Jeg liker artister som gir litt av seg selv, sier hun. Og nevner Alison Krauss (som også spiller fele) som sitt store forbilde, sammen med Maria Mena, Marit Larsen og Ane Brun.

Skjærer gjennom

Med sin allsidige erfaring og folkelige popmusikk havner Marie Forr Klåpbakken litt utenfor den gjengse hipsterklikken på By:Larm.

- Nettopp, det er derfor det er så fint å få være med. Og presentere vanlig musikk, med norske tekster. Jeg og Gunnhild Sundli er vel de eneste folkemusikerne som er der. Jeg fikk ikke plass på Folkelarm, så da er det fint å være folkemusiker på By:Larm.

- Jeg liker at folkemusikken er så fri, og så full av glede. Jeg liker ideen bak den. Jeg tror jeg er ei bra dame for folkemusikken. Jeg spiller fele og viser meg fram, sier hun. Og tar fela med i alle popsangene sine.

- Fela er et spesielt instrument. Den skjærer gjennom, du hører den godt. Jeg har klare meninger om hvordan felespillet skal være. Det er signaturen min, derfor er fela med på alle låtene mine.

Mer fra Dagsavisen