Nye takter

Eva Weel Skram: På heimebane

Etter fem år kommer Eva Weel Skram tilbake med et fint album der hun omsider synger på norsk.

Dagsavisen anmelder

5

Eva Weel skram

«Finne heim»

Warner

En ny sesong av «Idol» går nærmest ubemerket forbi. En gang var halve Norge fullt av ståhei rundt konkurransen. Men bare to ganger brydde jeg meg såpass om at noen ble stemt ut at jeg meldte fra om det: Astrid Smeplass i 2013 og Eva Weel Skram i 2005. Det er for lengst slått fast at det er en fordel å forsvinne ut av denne sammenhengen før det er for sent, og ingen av de to har lidd noen artistisk nød etterpå.

Jeg hadde likevel håpet på litt mer fra Eva Weel Skram i årene som fulgte. Hennes inntrengende stemme fortjener å bli brukt for alt den er verdt. Fire album med Eva & The Heartmaker har vært fine nok, men manglet en klarere identitet. «Finne hjem» er en tittel som signaliserer en ny retning. Sånt kan gjentas til det kjedsommelige, men også Eva Weel Skram står fram med ny, nærere identitet når hun nå synger på norsk.

###

The Heartmaker, også kjent som Thomas Stenersen, er fortsatt med som produsent og gitarist, men artistfokuset er fullt og helt på sangeren. De fleste sangene er skrevet av Skram og Stenersen, med god teksthjelp av Trygve Skaug. Dette er ofte bredt arrangert radiovennlig pop, men Skram er kanskje best jo mer nedpå sangene er. Når vi nå har fått det som vi vil med disse tekstene, så kan vi kanskje håpe på å høre henne mer i et nedpå lydbilde en annen gang, sånn som i tittelsangen på «Finne heim».

Eva Weel Skram har tatt med sin versjon av Ole Paus’ «Bror» fra hyllestkonserten til Paus i operaen. Her er også en duett med Odd Nordstoga i «Tru». Når hun avslutter i godt pophumør i «Du er alt eg treng», så er det egentlig alt vi trenger i en slik sammenheng. Dette er ikke bare et comeback for Eva Weel Skram etter fem år uten nye album, det er en ny start også.

Spiller i Stavanger konserthus 19. oktober og i Oslo konserthus 3. november.