Nye takter

Enda større Karpe de neste årene

Det 20. året i Karpes historie ble nok en gang et av de beste. Nå presenterer de enda større planer for framtida.

Bilde 1 av 2

– Dette er sjukt. Men man må jo gå all inn. Det må kile i magen. Det er det alt handler om. Hvis det ikke kiler i magen, så tar man ingen risiko, og da blir det ikke spennende. Og hvis det ikke er spennende lenger, da kan man gjøre noe annet, sier Magdi Ytreeide Abdelmaguid og Chirag Patel.

Et godt år

2019 har vært et godt år for Karpe. Først med det lovprise albumhørespillet «SAS Pluss/SAS Pussy». Deretter en klubbturné for å komme tettere på publikum, og så en avslutning av Øyafestivalen som ble en oppvisning av stor scenekunst. For dette ble de kåret til årets liveartist under P3 Gull sist helg.

Nå kommer Karpe tilbake med tidenes største ambisjoner for et norsk band. Ti konserter i Oslo Spektrum i 2021, med et publikumsgrunnlag som nærmer seg 100.000. Mens vi venter åpner de sitt eget herskapshus i Skien fem dager neste år, for bare 20 mennesker hver gang. Det er altså en stund til dette skjer. Men de har også planer om å gå i studio for å lage nye låter.

– Sånn sett har vi ikke så god tid, mener de, og er enige om at de aldri hadde fått til Spektrum-produksjonen de ser for seg på bare et halvt år.

Fra å spille for 100.000 i Spektrum til 100 i Skien, det er …

– Kontrastenes morgen, sier Chirag, der vi møtes i grålysningen.

– Det er sånn man hilser hverandre på arabisk. Lysets morgen. Godhetens morgen. Fuglenes morgen. Kontrastenes morgen, sier Magdi.

Karpe i huset

Planene for huset i Skien, som de kjøpte i fjor, omtales ikke som konserter, men som «opplevelser». Det er fotoforbud for deltakere, men de planlegger å filme begivenhetene selv, og se hva det kan brukes til. Det blir altså ikke akkurat en vanlig konsertproduksjon.

– Nei det blir det motsatte. Eller noe helt annet, er den litt kryptiske beskrivelsen.

– Å gjøre en mellomting kiler ikke i magen. Skal det være intimt, så må vi se hvor intimt det kan det være. Skal det være en stor produksjon, hvor stor går det an å gjøre den? Ikke stor for storhetens del, men idémessig, sier Magdi.

– Vi har allerede brukt huset til vesentlige ting, som å preproduksjon og øving. Og i tillegg, det er kanskje ikke så rockestjernete å snakke om, men det leies ut til dåp og bryllup til folk i Grenlands-området, sier Chirag.

– En allsidig forretningsdrift?

– Ja, En dårlig forretning, da. Men bra kultur er ofte dårlig forretning, sier Magdi.

– Men hvordan skal dere opptre der, er det bare dere med en DJ, eller akustisk, eller?

– Det er vanskelig å svare på. En del av opplevelsen er å ikke vite noe når du går inn den døra. Men det er et stort hus. Målet er å bruke hele bygget.

Det ligger i kortene at også konsertene i Oslo Spektrum igjen skal være litt utenom det vanlige.

– Når man spiller en kveld i Spektrum har man store muligheter. Hvis vi flytter inn i en hel måned, så byr det på enda større muligheter, mener de.

UFOer og politikk

Karpe har lagt ut en påkostet, men humørfylt science fiction-inspirert filmtrailer for å lansere sine nye påfunn.

Magdi: Man har en visjon for en verden, som hele «SAS Plus/SAS Pussy», og så har det en tendens til å vokse organisk.

Chirag: Det har vært gøy med fly, å leke med flyskam, eller bare være fly på engelsk, og nå er det SAS UFOer som foregår.

Magdi: Det er perioder i livet der det er visse ting man interesserer seg for, ting man føler på, og så kommer de inn i dette universet.

– Er det noen politiske hensikter igjen her?

Magdi: Det er jo alltid vært en av mange aspekter. Men av til er det …

– Det er vanskelig å ha selvinnsikt på dette. Men jeg tenker på humor som en like stor del av Karpes uttrykksform. Mange henger seg mest opp i det politiske, fordi det er mest uvanlig – eller så er vi bare ikke så morsomme. Der er mange likestilte faktorer som farger hva Karpe Diem er som fenomen. For oss er det politiske bare en del av det som, tro det eller ei, er ganske ubevisst når det kommer fram. Det er ikke noe vi tenker må være med, sier Chirag.

Magdi: Vi skriver bare det vi føler. Av og til er det små hverdagslige ting, andre ganger går det lenger enn det.

Talte om terror

Karpes konsert på Øya var 10. august, samme dag som terrorangrepet i Bærum. Magdi måtte holde en tale om forrige gang de spilte på Øya, i 2012, da vi fortsatt trodde på ei ny tid med mer kjærlighet, men endte med noe helt annet.

– Jeg klarer ikke å ikke si noe. Hvis jeg føler på noe, så blir det unaturlig å ikke nevne det. Og i hvert fall der på Øya. Da var det kontrastfylt på en ekkel måte. Du vil ikke ødelegge festen, men er det en elefant i rommet, så er den der. Da er det best å adressere det med en gang, så kan vi ha det fint sammen etterpå.

– Vi har ikke sluttet å si det vi føler og tenker. Kanskje er det enda lettere nå. Men det er ikke så vanlig, når man er på en viss størrelse så pleier folk å moderere seg, fordi en setning kan bli blåst ut av proporsjoner, sier Chirag.

– Det er vanskelig å si hva man kommer til å skrive om. Noe jeg har sterke meninger om og følelser for, gjør seg bare ikke i låtform, sier Magdi.

Vi klarer ikke å omsette alt til underholdning. Uten det elementet blir ikke låten bra. Det skal være litt gøy, til og med når det er trist, sier Chirag.

20-årsjubileum

Karpe har 20 årsjubileum neste år?

– Oh shit. Nå ga du oss en idé. Men vi blir jo 21 år i 2021. Skien kunne kanskje blitt et jubileum ...

20 år med Karpe, og norsk hip hop større en noen gang. Hvor sterkt har de medvirket til det? Dette utløser en typisk replikkveksling for denne duoen.

– Hip hop er verdens største sjanger. Og vi er en norsk rapgruppe. Jeg håper at Karpe-greia har vært inspirerende på flere plan, det opplever jeg det er for mange unge aktører, sier Chirag.

– Jeg regner med at vi er det for dem, for de er det for meg, sier Magdi

Chirag: – Det der er det ikke nødvendigvis noen logikk i.

Magdi: – Jo, fordi vi fremdeles får lov å være her. Vi vet aldri hvor lenge det er sånn.

Chirag: – Nei, for du vet, you don’t leave showbusiness, showbusiness leaves you.

Magdi: – Har du funnet på det selv?

Chirag: Nei, jeg har lest det på internett. Og var livredd i tre måneder etterpå.

Mer fra Dagsavisen