Nye takter

En spennende vår for Benny Borg

Benny Borgs platekarriere har blomstret opp igjen. Sangeren og låtskriveren hadde egentlig gitt opp denne delen av virksomheten, men er tilbake med enda et fint nytt album.

Dagsavisen anmelder

5

Benny Borg

«En dag på jorden»

Lydbroderiet

Benny Borgs forrige album, «Den største reisen», kom i 2016. Det var hans første på 20 år, og hørtes ut som en nødvendighet etter at han hadde mistet sin kone gjennom mange år. Her i avisen kalte vi sangene et karrierehøydepunkt etter 70 år. «Jeg har sydd sammen livet mitt igjen», synger Benny Borg nå, som opplever at livet likevel går videre.

###

«En dag på jorden» er ei viseplate, av den gamle skolen. Tekstene er minst like viktige som musikken. Det er en litt høytidelig tone over foredraget til Benny Borg, som gjør at innholdet i sangene kommer godt til sin rett.

Tittelsangen «En dag på jorden» høres først ut som en hyggelig skildring av hverdagen, men går over i tanker om mennesker som er på flukt eller i fangenskap, «Så mange har en virkelighet som ikke står til deres drømmer», synger Borg, i en tradisjon som trekker trådene helt tilbake til hans egen «En spennende dag for Josefine».

Som vi har hørt hos mange andre artister fra hans generasjon er dette et album med sanger som er preget av at sangeren er i ferd med å bli gammel. «En eldre herre» og «Timeglasset» gjør dette ganske klart, men ikke fordi artisten høres påtakelig trøtt ut. Benny Borg har bevart entusiasmen.

Jeg blir aldri lei av å fortelle om denne bursdagen jeg var i tidlig i det nye århundret, der han skulle spille «Balladen om Morgan Kane» og «Legenden om Metzgar» akkompagnert av medlemmer fra DumDum Boys, og bare disse to sangene, men ble så godt mottatt av en forsamling gamle punkere at han slengte seg videre ut i sitt Elvis-repertoar, så Norges største rockeband bare måtte henge på så godt som de kunne.

På det nye albumet har Benny Borg også tonesatt et par dikt av Herman Wildenvey. I «Tidlig sommermorgen», som er en hyllest til gleden i sang og musikk, kunne man tro at Wildenvey omtalte musikkens store kulthelter: «Det var også mang en sangersjel/som verden aldri nevner/og som sang til salig tidsfordriv/Og glemtes i sin krok».

Nå endte heldigvis ikke Benny Borg blant disse. I stedet takker han for tilliten med sangen «Smil»: «Ja jeg vet at det er mange før meg som har sunget sanger om smil/Charlie Chaplin, Michael Jackson, Paul McCartney og Brian Wilson», synger han selv, til et akkompagnement som opplaget er inspirert av Beach Boys.

Lydbildet er like utsøkt følsomt gjennom hele albumet, produsert av Rune Berg og Åge Reite, spilt inn med et band som er basert på førstnevntes gruppe Number Seven Deli, men med Olaf Olsen (Bigbang) på trommer. I disse dager har Benny Borg bodd i Norge i 50 år. Det må snart gå an å kalle ham en nasjonalskatt.