Norwegian Wood 2015. FOTO: MODE STEINKJER

En oppvisning i musikkhistorie

Norwegian Wood ble igjen en oppvisning i musikkhistorie. Med rundt 23.000 innenfor portene på fire dager er ikke årets den best besøkte festivalen i Frognerbadet, men det er ikke bare størrelsen det kommer an på.

Midt i konserten sin sier Jackson Browne at Jørgen Roll i Norwegian Wood har bedt ham om å spille «These Days» denne gangen. Så da gjør han det, for å ta igjen det tapte fra sitt forrige besøk for fem år siden. Norwegian Wood har en egen evne til å skape en hygge som er mer tilbakelent og familiær enn vi er vant til fra så store konsertarenaer. Tori Amos kan sitte og nærmest koseprate med flere tusen mennesker, og spille «Norwegian Wood» for å vise at hun er her, og ikke i Cleveland. Patti Smith forteller om den gangen hun var på fest og plutselig hørte Bob Dylan synge «Norwegian Wood» inne på et soverom. Og forsøker å etterligne ham. Det skal ikke bli for mye av sånt publikumsfrieri, men innen rimelighetens grenser forsterker det bare trivselen. At Smith inviterte Jo Nesbø på scenen ble mer omdiskutert blant publikum. Som om ikke rockestjerner også skal få more seg litt innimellom.

LES OGSÅ. Tori Amos: Nådeløst for kvinner å bli eldre

Norwegian Wood ble igjen en møteplass for tilhengere av den godt voksne musikken. Med et publikum som ikke lar seg rive ordentlig med av noe som helst, men er godt fornøyd på å se pophistorien passere revy nederst i den bratte bakken i Frognerbadet. Fortsatt spiller unge og lovende navn på den litte Underwood-scenen. I år var tilbudet utvidet med den mellomstore Woodville-scenen, i et noe trangt matområde lenger borte. Men badet har sine klare begrensninger i areal, og større blir det ikke nå før noen spiller ute i bassenget eller øverst i tier’n. En utfordring for Norwegian Wood kan likevel være å se at Bergensfest den samme helga har et program som er sterkere på spennende navn under de største hovedattraksjonene.

ANMELDELSE: Ikke en gang inhoppet fra Jo Nesbø kunne overskygge Patti Smith

Tilbake på avslutningsdagen ser Jackson Browne på klokka, oppdager at han tre minutter igjen, og konstaterer at han rekker en sang til hvis han «hopper over verset til Glen Frey». Så spilte han selvfølgelig «Take It Easy». På Norwegian Wood tar vi det meste rolig. Rocken blir stadig eldre, men publikum ser ikke ut til å tynnes ut nevneverdig. Bortsatt fra på håret da. Neste år kommer den 25. Norwegian Wood-festivalen. Arrangørene har antydet at de allerede har et ess oppe i ermet for jubileumsprogrammet. Vi forlanger ikke så veldig mye mer enn vi allerede er vant til.

ANMELDELSE: Sur ang fra rusten Ray Davies