Jonathan «Boss» Castro arrangerer hip hop-kveld for dem under 18 år på Parkteatret under Øya.

En kveld 
for de unge

Onsdag starter årets Øya i Tøyenparken. Allerede i morgen tjuvstarter festivalen med klubbdag 
- også for dem under 18 år.

På Parkteatret finner du det eneste arrangementet for dem under 18 år under årets Øyafestival. Ja, om vi ser bort fra at de jo slipper inn på selve festivalen i Tøyenparken, er det bare «5 Elementer #2» som slipper inn dem under 18 år av samtlige arrangement tilknyttet Øya.

Arrangementet samler unge og en håndfull mer etablerte utøvere innen rap, slampoesi og dans, og har utspring i Hiphop 101 Entertainment, et ungdomsprosjekt startet av ildsjel og rapper Jonathan «Boss» Castro.

- Dette startet jeg opp på Rommen Scene, og da Øya spurte om ikke jeg kunne arrangere noe under festivalen sa jeg ja og tenkte at dette kom til å passe fint inn, sier Castro til Dagsavisen.

«5 Elementer #2» er andre utgave av en festkveld der alle hip hopens fem elementer skal med. Og de er altså dans, graffiti, rap, DJ-ing og kunnskap. Eller som det heter på engelsk: bboying, MCing, graffiti, DJing og knowledge. En slags hip hop-jam altså. Det blir to forestillinger, en uten aldersgrense klokken 17.00, mens de over 18 år kan gå på showet klokken 21.00.

 

Hel kveld

- Vi har en hel kveld der folka fra nettserien «Kasim Bæder» gjør slampoesi og er konferansierer. De skal sy kvelden sammen. Vi har gått inn for at det skal være litt mer enn en bare en konsert og satser på en helstøpt kveld som er bundet sammen, forteller Castro.

For på scenen blir det i tillegg til poesislam, musikk fra Degos (Fela og Chino) som i fjor vant den landsdekkende konkurransen Rapvalg med låten «Brev til kongen», Lotus & Awesomnia, Temoor & Shablo fra Furuset, dans fra veteranene i Floorknights (som noen sikkert kjenner fra «Norske talenter») og da altså poesislam fra Ayaz Hussain og Jamal Miad, samt dans fra Emanuel Haydari. Dessuten blir det rapbattle, en slags konkurranse der rappere skriver vers på forhånd og kjemper så mot hverandre. Til slutt kåres det en vinner.

 

Tøyenparken

Øya er en festival som nå flytter til Tøyenparken. På kveldstid er det også en rekke konserter rundt om på byens klubber. I år er det kun ett arrangement uten aldersgrense og det er «5 Elementer #2». Sub Scene, som var klubben med konserter for dem under 18 år under Øya, stengte dørene sine i Kirkegata mars i fjor. Dermed er årets utgave av Øya den andre uten samarbeidet med Sub Scene.

- Det er viktig for oss å ha konserter uten aldersgrense, men siden Sub Scene flyttet, har det vært vanskelig. Nå samarbeider vi med Parkteatret som har sin Yngling-serie og det var naturlig at vi benyttet oss av dette tilbudet, sier Jonas Prangerød, PR- og Bookingsjef, samt koordinator for klubbdagen i Øya, til Dagsavisen.

Castro mener det er nødvendig med tilbud også til de yngre.

- Jeg synes det er kult gjort å tilby noe til de yngre, og jeg gikk da for dette konseptet fordi jeg vet det kommer til å funke, sier Castro.

 

Ungdomsarbeid

Jonathan Castro er med i rapgruppen Breaknecks og startet siden eget plateselskap som gir ut blant andre artisten Fela. Senere i år kommer album fra Breaknecks. Dessuten er Castro hypemann for Don Martin.

Til daglig jobber han på Agenda X, Antirasistisk Senters ungdomsavdeling, som prosjektkoordinator. Siden 2011 har han driftet sitt eget etterskoletilbud på Rommen Skole; Hip Hop 101, som i dag har spredd seg til Raven ungdomsklubb på Romsås, Ammerudklubben og Agenda X. Her kan ungdommen få veiledning og hjelp til å utvikle artisten i seg, men også personlig utvikling.

- Vi er både et kulturtilbud og et forebyggende tiltak mot lediggang, sier Castro.

espen.rusdal@dagsavisen.no