MayK alias May Kristin Kaspersen: Har en sommerhit på gang med «En bit av meg». FOTO: UNIVERSAL

En bit av soul på norsk

Med «En bit av meg» er MayK i ferd 
med å få en sommerhit.

«Jeg svimler, jeg svever/når du sier: Kan du ikke komme hit» synger MayK på debutsingelen «En bit av meg». Og bare man synger på norsk over en Motown-groove, er det akkurat som det høres nytt og friskt ut.

- Det var et poeng for meg å skrive på norsk når jeg skulle lage min egen musikk, sier MayK alias May Kristin Kaspersen (29). I snart et tiår har hun vært korist for mange av Norges fremste artister, fra a-ha til Big Bang og Donkeyboy. Hun har vært fast i korrekka på både Melodi Grand Prix, «Allsang på grensen» og Momarkedet, og har dermed vært medlem av Chic for en kveld, da Nile Rodgers var på Momarkedet i 2007.

Nå har May Kristin Kaspersen gått solo, og fått full klaff med en gang: «En bit av meg» ble sendt ut i mai, og er nå spillelistet på både P1 og P3.

Låten er skrevet i samarbeid med produsent Kim Bergseth, og mens «En bit av meg» går på radio, er de nå i studio for å spille inn et album.

- Jeg er overrasket over at det har gått så fort og klaffet hele veien: I høst hadde jeg bestemt meg for å satse på egen hånd, så traff jeg Kai på en fest, og vi fant tonen med en gang. «En bit av meg» var låten vi fant ut vi ville gi ut først. Så kom plateselskapet Universal på banen, og så begynte radioene å spille låten med en gang, selv om vi hadde fått beskjed om at det kunne ta fire-fem uker før de i det hele tatt rakk å høre på låten, sier Kaspersen.

 

«Vil prege sommeren»

På P1 ligger låten nå på a-lista, som betyr at den potensielt høres av 1,8 millioner nordmenn hver dag.

- «En bit av meg» er en av låtene som vil prege sommeren hos oss, sier P1s musikksjef Terje Qvam.

- Den er på norsk, og det treffer P1s lyttere på en annen måte enn engelske tekster. Det er ikke unaturlig å trekke parallellen til Veronica Maggio. Det er et nordisk soul-uttrykk som har slått godt an hos P1-lytterne, sier Qvam.

 

Organisk

- Jeg syntes det var en fin utfordring å skulle skrive på norsk. Det er et språk med flere diftonger og kortere vokallyder enn engelsk. Vi måtte prøve oss fram for å finne ord som klinger bra og samtidig gir mening til teksten. Jeg liker at tekster kan være direkte, rett fram, litt dagligdagse. Det passer til det direkte uttrykket i soulmusikken, sier Kaspersen. Hun synes «En bit av meg» er like mye 60-tallspop som soul.

- Det er ikke en ren soullåt, men det er en poplåt med soul-elementer. Da vi lagde låten, begynte vi med et trommegroove. Jeg har alltid sunget i band, og for meg er det viktig med en organisk groove. Programmerte trommer er ikke min stil, sier May Kristin Kaspersen.

- Som korist blir man inspirert av musikk med mye vokal. Soul er en viktig del av mitt musikalske opphav. Jeg faller hele tida tilbake på 60-tallets popsoul, sier hun.

 

Ny norsk soul

Norske soulartister har det vært få av og langt mellom. Men det siste året har det kommet flere nye norske artister med soul-relaterte utgivelser: Sisi & Noziswe hadde en sommerhit i fjor med «Stay», og Sisi satser nå på egen hånd. Rikke Normann kom med et album i fjor delt mellom elektropop og soul, tidligere i sommer kom Siri Stranger med et 90-tallsinspirert soul-/r ‘n‘ b-album på norsk. May K føyer seg inn i starten på en rekke norsk soul.

- At dette kommer nå, er kanskje en reaksjon på all den programmerte musikken. Soul er et levende uttrykk. Og jeg tror at vi nordmenn er blitt litt varmere i trøya. Vi er ikke så innesluttet og hemmelige lenger. Vi har det altfor godt til å være deprimerte, sier May K.

bernt.erik.pedersen@dagsavisen.no