Nye takter

Elsk og hat fra Adam Ezzari

– Små ting kan være nok til at folk begynner med kriminalitet, sier EP-aktuelle Ezzari. Rapperen snakker om konsekvensene av å vokse opp i ressurssvake bydeler.

– Jeg har alltid villet at folk skal kjenne seg igjen i tekstene mine, sier rapperen Adam Ezzari, som først ble kjent gjennom suksess-serien «Skam», og gjennom NRK P3-podkasten «Andregenerasjonen».

Det er kanskje ikke daglig kost at ambivalens til hjemstedet skildres i raptekster. Med sin nye Ep «Elsk/hat-forhold til Søndre», er det nettopp det Ezzari retter søkelyset mot: Konsekvensene av å vokse opp i en mindre ressurssterk bydel, og det å bo på steder med store forskjeller.

– Store forskjeller

Selv er Ezzari fra Hauketo, Søndre Nordstrand på østkanten i Oslo. Men utfordringene han tar opp på sitt siste prosjekt, kan være vel så gjeldende i en hvilken som helst annen bydel eller forstad i Norge eller Europa.

– På Søndre Nordstrand er det jo store forskjeller – fra sosialboliger og blokker tett i tett, til de store villaene med store hager. Det er mange historier om de som hadde en lys fremtid på ulike felt, men som til slutt valgte vekk karrieren og drømmen, for å drive med kriminalitet i stedet. Hvorfor velger man det? Det er jo veldig trist, egentlig.

Les også: Lil Halima tar stil på alvor

Som han selv sier det på EP-en: «Gata er alltid den samma/Bale eller Tony Montana», i låten som refererer til Tottenham-spilleren Gareth Bale og gangster-kultikonet Scarface.

– Mange er relativt fattige i forhold til de som har mest. De forskjellene gjør det vanskelig for mange, mener Ezzari.

– Man kan føle seg mislykka fordi man har lite, selv om man er rikere enn de fleste andre i verden. Hvorvidt du føler deg vellykka et sted, er jo relativt.

– Som at det er ekstra hardt å være fattig i et rikt land?

– Ja. Det er akkurat det. Forskjellene er kanskje større i et rikt land, enn i et fattig land. Penger er med på å indikere status. To personer kan ha jakker som varmer like mye. Men den ene kan indikere en langt høyere status enn den andre, fordi den er av et dyrt merke. Det er så små filleting som forsterker forskjellene.

Ikke svada

Filleting er det viktig å snakke om, mener Ezzari:

– Små ting kan være nok til at folk begynner med kriminalitet. Man føler kanskje man trenger den jakka. Det kan være der det starter for mange.

Penger er heller ikke alt, poengterer han:

– Man kan ha så mange fete fotballsko og så mye penger man bare kan drømme om, men kjenner man ikke at man er tilfreds i livet, så søker man kanskje noe annet enn det man trodde var lykke. Jeg vil derfor prøve å si noe om verdier, tilknytning, og glede – ting jeg tror er felles menneskelige behov.

Les også: Keith Jarret kan ikke spille piano mer

Influenser

Han forteller at det å se mulighetene og problemene på nært hold, har inspirert og motivert ham til å ville være en stemme for andre som ikke har det så lett som han selv:

– Jeg kan ikke bare rappe om svada. Nå har jeg en stemme og en plattform jeg ikke er redd for å bruke. Hvis jeg kan inspirere barn og unge til å tenke nytt om drømmer og mål i livet, ved å si noe om perspektiver, så gjør det meg glad. Har man en god oppvekst, så holder man seg gjerne på rett spor videre. Det er derfor jeg vil være en stemme og inspirator for barn og unge.

– En influenser?

– Ja, jeg vil være en influenser på en positiv måte. Det er så viktig med gode forbilder og ildsjeler lokalt. De kan være avgjørende for mange.

Fransk input

Forbilder har norskmarokkaneren selv flere av i Frankrike, særlig innen fransk rap. Det er noe også produksjonene på «Elsk/Hat forhold til Søndre» bærer preg av.

– Marokko har vært fransk koloni, og det er mange marokkanere i Frankrike. For Marokko er Frankrike litt det samme som USA er for Norge, rent kulturelt. Jeg kan relatere mer til fransk kultur enn amerikansk. USA er jo mye lenger unna oss enn England og Frankrike, påpeker han.

– Mer rått og autentisk

Selv har Ezzari familie i Paris og bodde der en periode i fjor. Det var her han skrev musikken han er aktuell med.

– Fransk rap har et mer hjemmelaga, amatørmessig sound, det er mer afrobeat-inspirert, og bærer mye mer preg av å ikke være så planlagt. Dermed oppleves det gjerne mer rått og autentisk, forteller han.

– Det er vel mer inspirerende, og man får dermed også mer kjærlighet til det, fordi uttrykket oppleves mer personlig. Det samme føler jeg med britisk rap. Mens i USA har det i lang tid vært et mye større profesjonelt apparat rundt rap som kommersiell sjanger og bransje. Det er så tydelig at det er lagt mye penger i det, at alt er nøye planlagt. Det er megahøye budsjetter og mer polert og kalkulert. Det er mange hoder som står bak ethvert uttrykk.

Les også: Plateanmeldelse: Maria Mena: «They Never Leave Their Wives»: Maria Mena på sitt mest sårbare (+)

Vil skape forståelse

Det er også fra fransk rap, nærmere bestemt superduoen PNL, Ezzari har henta inspirasjon til det visuelle uttrykket for sitt siste prosjekt: De tre låtene kommer med tilhørende videoer i en føljetong. Sammen utgjør de en novellefilm.

Ezzari står selv bak ideen og regien på filmen som handler om to venner. Den ene velger å bli kriminell, mens den andre prøver å flytte vekk i et forsøk på å få seg en mer lys fremtid, men dras inn i kompisens problemfylte verden.

– Det finnes problemer, det er det ingen tvil om. Men hva gjøres med problemene? Jeg vil ikke at det bare skal snakkes om. Jeg vil at folk skal forstå andre folks situasjon, og gjøre noe med utfordringene mange mennesker står ovenfor. Vi anerkjenner alle at vi har problemer i mer ressursvake områder. Men det er jo en grunn til at de eksisterer. Politikerne i Norge er nødt til å brette opp ermene for å hjelpe de unge som vokser opp i slike miljøer i dag.

Artisten er ikke spesielt fan av den sittende regjeringas prioriteringer.

– Jeg nevner jo at Erna blant annet har brukt penger på å fly privatfly. Det har regjeringen råd til, men hva gjør politikerne med steder som der jeg er fra? Man føler seg veldig lite prioritert. Man føler ikke at man betyr noe. Noe må gjøres, det kan ikke bare debatteres.

Mer fra Dagsavisen