Elephant9 vinner Spellemannpris for jazz i 2011. Ståle Storløkken (t.v.) og Nikolai Eilertsen. FOTO: THOMAS WINJE ØIJORD/NTB SCANPIX

Elediller eller krokofanter

Men er’e rock? Eller er’e jazz? Elephant9 fortsetter å viske ut skillelinjene.

 

4

ROCK
Elephant9 w/Reine Fiske
«Silver Mountain»
Rune Grammofon

Men er’e rock? Eller er’e jazz? Disse tingene var mye enklere før, men det enkleste er ikke nødvendigvis det beste. På sitt fjerde album fortsetter Elephant9 å viske ut skillelinjene, hybriden deres utvikler seg mot et punkt der musikken blir umulig å sjangerfeste, og det er da jeg synes Elephant 9 er best. Gruppa består av Ståle Storløkken på keyboards, Nicolai Hængsle Eilertsen på bass – sist sett sist helg på Øya med det forrykende rockjazz-orkesteret Møster, samt Torstein Lofthus, hyppig brukt trommis med alt fra Vamp til Shining. «Silver Mountain», på dobbel vinyl, er deres andre album som kvartett med gitarist Reine Fiske, som i likhet med Storløkken har spilt fast med Motorpsycho, et band som var tidlig ute med å koble jazzlinjer med rockklubber.

Elephant9 driver en både smart og leken omgang med referanser: Om ikke omslaget hadde gjort oppmerksom på at ti minutter lange «You Are The Sunshine Of My Life» er en cover av Stevie Wonder-låten, hadde det aldri falt meg inn, og det er ikke fordi jeg ikke kjenner originallåten. Mens på «Abhartach» må både tittelen og innholdet høres som et nikk til «Agharta» og Miles Davis’ fete, mørke, narkotiske 70-talls fusion, med Eilertsen som Norges Michael Henderson. Både her og gjennom albumet veksler Ståle Storløkken mellom sine karakteristisk metalliske klanger, kjent fra Supersilent, og tjukt 70-talls orgel. Reine Fiske er en allsidig gitarist som sjelden vil leke gitarhelt, han bidrar med klanger og stemninger mer enn han dominerer som solist.

Plata inneholder fem svært lange låter, bandet strekker seg enda lenger her enn sist, og noen ganger syns jeg de bruker mye tid uten å komme til spesielt gode poenger. Likevel liker jeg godt hvordan de på platas lengste spor «The Above Ground Sound», 22 minutter, nærmer seg den lyse, luftige svenske skogrocken som Fiske har vært kjent for fra sine andre band – Dungen, Amazing m.fl. Her er Elephant9 ute i nytt, ukjent og vakkert landskap.

NB: Om et par uker gjør Elephant 9 releasekonsert sammen med Terje Rypdal. Det er et naturlig valg, og det er betimelig at Elephant 9 bidrar til å løfte fram en skikkelse i norsk jazz som framstår mer innflytelsesrik enn noen gang, og som fortjener mer oppmerksomhet.