Nye takter

Ekstra omgang med Bowie

Lou Reed er død, mens hans gamle venn David Bowie stadig kommer med nye låter. Linja mellom liv og død kan være veldig tynn.

Dagsavisen anmelder

POP

David Bowie

«The Next Day Extra EP»

Columbia/Sony

David Bowie slipper disse sju låtene som en digital «bunt», og dessuten kommer de på en ny versjon av albumet «The Next Day» neste uke. Som for å peke nese av dem som fortsatt kjøper plater: «Takk for at du kjøpte plata med en gang, de som har ventet litt får dobbelt så mye, men du kan godt få kjøpe den en gang til». Det kom også en utgave av «The Next Day» med tre bonuslåter samtidig med det opprinnelige albumet, og nå er det altså fem helt nye sanger til. Og to remikser. Og et romskip. Nei, men det strider litt mot den gamle ideen om et album som et album. «Ziggy Stardust» og «Low» er og blir 11 låter.

På den andre siden skal vi selvfølgelig være glade for at Bowie fortsatt har så mye på hjertet. «I’m just a rock star/Stubborn of way, synger han i «Atomica», en av de helt nye låtene. En slags glamrocklåt, med bastant beat, fuzzriff, klapping i hendene, og så mange ord som man kan ønske seg med på veien. De andre låtene følger på i fin form, men de er litt overproduserte med sin store bransjelyd. I forhold til det opprinnelige albumet er dette mer konformt. Tittelen «Like A Rocket Man» vekker minner om klassikere som «Space Oddity», «Starman» og «Hello Spaceboy», og er den fineste nye sangen. «Born in A UFO» fortsetter den samme fascinasjonen, men er ikke like fengende.

Den mest interessante låten i den nye «bunten» er den ti minutter lange remixen «Love Is Lost (Hello Steve Reich Remix)» av James Murphy fra LCD Sound System, som allerede har vært ute et par uker. Den er blitt en helt ny låt siden albumet, et helt nytt lydbilde, med radikale nye elementer. En beat kunne vært lånt fra Simon & Garfunkels «Cecilia», mens sitater fra «Ashes To Ashes» ikke er til å ta feil av. For alle venner av David Bowie er alt dette nødvendig å høre på, selv om det ikke er nødvendig å høre det igjen inn i evigheten.