Nye takter

Egen og andres stemmer

Sondre Lerche bruker ledige stunder til å spille sanger av noen av de artistene han beundrer mest.

Artist, og en av fire mentorer i «The Voice» på TV 2.

- Det er mye å gjøre nå, sier Sondre Lerche i en kort pause i forberedelsene til kveldens «The Voice» på TV 2.

700.000 TV-seere så Lerche som en av mentorene i «The Voice» i forrige uke. Tre programmer er igjen i serien som har gått helt siden januar.

- Deler av det å være med i «The Voice» kan vi velge om vi vil engasjere oss i. Men det er vanskelig å ikke å engasjere seg også. Jeg vil jo gjerne være med på å løfte ting videre, sier han.

Og engasjerer seg samtidig i veldig mye mer.

Tett program

Lerche har nettopp gitt ut singelen «Øynene lukket» sammen med fetteren Lars Vaular. Han laget en sang sammen med bergensgruppa Real Ones for deres neste album. Han skal gi ut notehefte med sine egne beste sanger. Han skal spille på en rekke festivaler i sommer, blant andre på Øya. Og på Sommerfesten på Giske, der han samtidig begynner å spille inn sitt neste album i studioet Ocean Sound. Han skal også lage filmmusikk til en norsk/amerikansk produksjon som foreløpig er litt hemmelig.

Sondre Lerche fyller 30 senere i år, og feirer samtidig ti år som plateartist i USA, der han nå bor. Dette har han tenkt å feire med å gi ut sine fire første plater på vinyl for første gang, som dobbeltalbum med en rekke låter som ikke er gitt ut før. Han vil også gi ut en offisiell «bootlegplate», med et par konsertopptak som han mener har en råskap som vi ikke hører så mye til ellers. Parallelt med alt dette får han tid til å hylle noen av artistene han selv beundrer mest.

Big Star

Like etter finalen i «The Voice» om to uker tar han en avstikker til London. Der han sammen med en rekke andre artister skal framføre kultheltene Big Stars tredje album, også kjent som «Sister Lovers», i Londons Barbican Hall. Her kommer også Brendan Benson, medlemmer av R.E.M., The Posies, Teenage Fanclub, Yo La Tengo og Hot Chip. Og Jody Stephens, som var med i Big Star på ordentlig den gangen. Til minne om Alex Chilton, som døde i 2010.

- Jeg var på South By Southwest i Texas for to år siden, der Big Star skulle spille. Så døde Alex Chilton den dagen det begynte. Så det ble en minnekonsert i stedet, og jeg ble bedt om å være med. Det ble en fantastisk opplevelse. Siden gjorde vi det samme i Memphis og New York, forteller han.

Big Stars to første album var fulle av strålende kraftpop. Uheldige omstendigheter i platebransjen forhindret at de ble like store stjerner som navnet la opp til. Arbeidet videre ble tungt, både fysisk og psykisk. Man snakker av og til om «det vanskelige tredje albumet» som et generelt begrep, men Big Stars tredje er vel vanskeligere enn det aller meste?

- Det er et tøft et, sukker Sondre Lerche som i London skal framføre en coverlåt av en coverlåt fra albumet: Velvet Undergrounds «Femme Fatale».

Prefab Sprout

Som et mer langsiktig prosjekt håper Sondre Lerche å lage ei plate med sanger av gruppa Prefab Sprout. I anmeldelser av hans første album ble det sagt at han var inspirert av gruppa fra Newcastle.

- Og det stemte ikke, for da hadde jeg ikke hørt dem. Men da måtte jeg jo høre dem, og det førte til en liten revolusjon i hodet, sier Lerche.

- Når jeg ikke er opptatt med mine egne sanger tar jeg gjerne noen dager i studio og jobber med sangene til Paddy McAloon. Jeg synes de er uten sidestykke. Og morsomme å bryne seg på. Jeg har begynt å spille inn de låtene som er de største mysteriene. De er spennende å forsøke å forstå. Prefab Sprout var et kjellerband som strakte seg mot det sofistikerte. Til et nivå de kanskje ikke kunne nå. Nå tar jeg sangene ned på jorden igjen, inn i kjelleren. Jeg spilte inn «Nightingales» på «Duper Session»-albumet. Jeg har snakket med bassisten Martin McAloon, som sa at han ønsker at de hadde gjort den like nedstrippet selv.

- Prefab Sprout var så pretensiøse som det kan få blitt. Paddy McAloon hadde med alle studiepoengene i hver setning. Samtidig var det en skjønnhet i det, som nesten var barnslig.

- Som når du selv blir omtalt med «gutteaktig sjarm»?

- Jeg blir så rørt av Paddy McAloon når han ikke helt får til det han prøver på. Det kan jeg identifisere meg med.

Musikalske øyeblikk

- Prefab Sprout, og Big Star, de er et stykke fra det vi hører i «The Voice»?

- Jeg kan ikke tre Prefab Sprout-låter ned over hodene på folk. «The Voice» handler om å prøve å finne musikalske øyeblikk. Her får i alle fall deltakerne lov til å være mer individuelle enn i de andre sangkonkurransene. Jeg er her for å få deltakerne til å bli sikrere, og gi dem inspirasjon. Få dem til å skyve på grensene sine, og finne ut hvem de er.

- Men de kan ikke skyves langt nok til å synge «Kangaroo» av Big Star?

- Nei. Vi får vente til finalen i alle fall, ler Sondre Lerche.

Mer fra Dagsavisen