Disse konsertene kan du se denne uken

Pete Doherty, Kari Bremnes, Stone Sour, Daniel Kvammen, The Kooks, Paradise og In Flames er noen av dem som opptrer i hovedstaden denne uken.

Nye takter

 

Paradise

Paradise

Dette er altså bandet som ikke vil kalles superband. Like fullt består bandet av Sivert Høyem på vokal, gitaristen til Marianne Faithfull, trommeslageren til PJ Harvey og bassisten til Primal Scream. Eller Sivert Høyem, Rob Ellis, Simone Butler og Rob McVey. Geir Rakvaag møtte Høytem: «Paradise startet 11. november 2015. Da var Høyem invitert på konsert med Marianne Faithfull, av lydmannen som kaller seg Head, som også produserte Madrugadas tredje album «Grid». På gitar i Oslo Konserthus var Rob McVey, på trommer Rob Ellis, som også har spilt mye med PJ Harvey. Etterpå havnet Høyem og McVey på bar, der det viste det seg at begge gjerne ville starte et nytt band. Ellis var ikke med ut, men ble med etterpå. Etter hvert også bassisten Simone Butler fra Primal Scream. Besetningen er likevel ikke kjent nok til at Høyem synes Paradise kan kalles en «supergruppe».
– Jeg ser at det er blitt omtalt sånn. Det er ikke reelt. Dette er et ferskt band. Vi har skrevet noen låter, og gjør det vi gjør. Vi stiller på lik linje med alle andre, mener Høyem. Men konserten på Rockefeller i Oslo 17. november er allerede utsolgt.
– Det er veldig hyggelig. Det er allerede bra oppmerksomhet rundt dette.
Hvor: Rockefeller, Torggt. 16
Internett: rockefeller.no
Når: Fredag

 

Abraham Ink

Cosmopolite feirer 25 år og markerer det med et jubileumsprogram. Abraham Inc. har med David Krakauer, Fred Wesley og Socalled foren kveld med klezmer, funk og hip hop.
Hvor: Cosmopolite, Vogts gt. 64
Internett: cosmopolite.no
Når: Fredag

 

Stone Sour

Corey Taylor, som til vanlig gjemmer seg bak masken i Slipknot, er i Norge med bandet han var med i før eventyret med Slipknot. De gjør også metal, men kanskje med en anelse punk og litt grønsj.
Hvor: Sentrum Scene, Arbeidersamfunnets pl. 2
Internett: rockefeller.no
Når: Fredag

 

Daniel Kvammen

Daniel Kvammen

Han stiller opp torsdag. Geir rakvaag møtte mannen i vinter: «Daniel Kvammen fikk et stort gjennombrudd i forfjor, med singelen «Du fortenar ein som meg», og albumet «Fremad i alle retninga». Nominert til tre Spellemannpriser, to i P3 Gull, uten å vinne noen av dem, men like fullt ble han et av de store nye navnene i 2015. Nå er han tilbake med denne svært dansevennlige singelen, som likevel antyder at ikke alt er bare gøy på dansegulvet.
– Det er også noe veldig norsk over at vi ikke danser for moro skyld. Vi er noen stakkarer som stamper oss fram i beste mening. Nordmenn har sin egen stil på dansegulvet. Det jeg mener er vel at jeg er ganske keitete når jeg danser selv, ler Kvammen.
– Er du sikker på dét?
– Jeg skulle ønske at jeg hadde større gjennomføringsevne. Det kommer veldig tidvis, og veldig intuitivt. Jeg danset imidlertid ganske mange timer på nyttårsaften ...
– En jeg kjente sa en gang han nettopp hadde blitt forlatt at «faen, nå må jeg begynne å danse igjen».
– Jeg skjønner hva han mente. Håpet om å møte noen i galskapen på dansegulvet, det er en lengsel, et ønske om å oppleve noe som er sterkere. Når du så får lyst til å grine og skrike og danse på samme tid, da skjer det noe …»
Hvor: Parkteatret, Olaf Ryes pl. 11
Internett: parkteatret.no
Når: Torsdag

 

Kari Bremnes

Kari Bremnes

Hun er også gått til filmen, og slapp album i høst. Dette fikk en femmer av Bernt Erik Pedersen: «I sin nye samling sanger er Kari Bremnes bare så vidt innom «lukta av guano, sjø og salt», «han Rolandsen på kiosken» og kjente trakter. Det meste av tida er hun i mørke, abstrakte landskap av tvil, sorg, frykt, død og lengsel. Her er det dåpskjole og sørgeslør i samme linje.
Det er fem år siden Kari Bremnes’ forrige plate. I 2014 lagde hun en suksessrik konsertforestilling for Hålogaland Teater hovedsakelig basert på sin rike katalog (markert med dobbel samleplate i 2010). Hun har nådd dit der hun kan spille for fulle hus overalt og når hun vil, uten nødvendigvis å trenge nytt materiale. Likevel tar Kari Bremnes noen modige skritt bort fra det behagelige og trygge. Hun har dessuten forlatt plateselskapet Kirkelig Kulturverksted der hun har gitt ut sine plater i over 30 år. Det ligger en symbolikk i dette også.»
Hvor: Sentrum Scene, Arbeidersamfunnets pl. 1
Internett: rockefeller.no
Når: Lørdag

 

No. 4

Bandet gjør konsert for dem under 18 år på Parkteatret. Om deres album «Henda i været» skriver Geir Rakvaag: Oslotrioen No. 4 ble kjent med «Lite og stort» i 2014, en reklamesang for flyreiser, og en så god beskrivelse av det langstrakte landet vårt at de fikk åpne Spellemannshowet i fjor. Debutalbumet åpner med et lite «Preludium»: «Vi når mål i tide/ennå er vi små/tre som trær vil spire/vi er nummer fire, synger de. Det morsomme med dette er at No. 4 allerede høres ut som de står på toppen av norsk popmusikk.»
Hvor: Parkteatret, Olaf Ryes pl. 11
Internett: parkteatret.no
Når: Lørdag

 

 

Ida Jenshus

Ida Jenshus

Hun slapp nytt album for ikke lenge siden og i kveld er hun å se i Oslo Konserthus.
Hva får en ungjente fra Trøndelag til å begynne å spille country – du kommer ikke akkurat fra prærien?
– Nei, men jeg er jo fra Steinkjer, da. Jeg vokste opp i en familie der det alltid var mye musikk. For foreldrene mine gikk det mye i 70-tallets storheter – fra Bee Gees og Beach Boys til Joan Baez og Buffy Sainte-Marie. Selv begynte jeg å skrive låter som 10-åring. Siden jeg er født i 1987 gikk det en stund i typiske boy- og girlband. Da jeg ble lei av denne oppkonstruerte popen, oppdaget jeg mer organisk og folk-inspirert musikk. Men det var på ingen måte noe opprør å høre på country, altså. Det første backingbandet jeg hadde besto av ungdomsskolelæreren min og kompisene hans. Jeg ble inspirert av folk som har lekt seg innen flere sjangre, som for eksempel Joni Mitchell og Leonard Cohen. Beatles har fulgt meg hele livet, og den fantastiske sårheten i stemmen til Emmylou Harris har gjort varig inntrykk.»
Hvor: Oslo Konserthus
Internett: okh.no
Når: Fredag

 

José James

Han er amerikaner og er i Oslo for første gang og gir ut platene sine på Blue Note. Musikalsk blander han jazz, soul og hip hop. Konserten er en del av Cosmopolites 25 års feiring.
Hvor: Cosmopolite, Vogts gt. 64
Internett: cosmopolite.no
Når: Lørdag

 

Mastodon

Atlanta-kvartetten har raffinert sin legering av progrock, stoner og klassisk metal. Om deres «Emperor Of Sand» som kom i år skrev Mode Steinkjer: «Bandet har aldri levert en dårlig plate, men det er på de senere albumene de virkelig har vokst også i form av en kompleksitet som gjør dem stadig fascinerende og relevante. Fra høydepunktet «Crack In the Sky» (2009) og den tunge «The Hunter» i 2011, som begge øver en viss innflytelse på årets plate. Men nevnte album til tross, sjelden har de svingt mer mellom ytterpunktene når det gjelder temperatur, temperament og tempo enn på «Emperor Of Sand», det hele skrudd sammen med overbevisning av produsent Brendan O’Brian, inne i Atlanta-ringen igjen for første gang siden vendepunktet med «Crack In The Sky». Med han bak spakene viser Mastodon nok en gang at progmetal kan svinge fra dystopiske undervannssprenginger, til øyeblikk av pur allsangrock uten at det føles gjentakende eller monotont.»
Hvor: Sentrum Scene, Arbeidersamfunnets pl. 1
Internett: rockefeller.no
Når: Mandag

 

Moon Taxi

Det amerikanske bandet har sin base i Nashville og har gitt ut tre album. Albumet «Daybreaker» fra 2015 ble spilt inn i Blackbird Studios i Nashville, produsert av Jacquire King som også har jobbet med Kings Of Leon, Modest Mouse, Tom Waits og James Bay.
Hvor: Parkteatret, Olaf Ryes pl. 11
Internett: parkteatret.no
Når: Mandag

 

Little Steven & The Disciples Of Soul

Han er jo mest kjent som medlem i E Street Band og «Sopranos». I Våres slapp han «Soulfire». Albumet fikk en femmer av Geir Rakvaag: «Dette er hans første album i det nye århundret. Forgjengeren «Born Again Savage», 18 år siden nå, var bare stygg tungrock, uten mål og mening. Med «Soulfire» treffer han spikeren på hodet, med stor og sterk New York-soul, slik han huskes fra sine beste dager. Albumet er spilt inn med en ny utgave av Disciples Of Soul, et solid lag uten stjernespillere, men tydeligvis høy kompetanse, komplett med blåserrekke og stort kor.
Musikalsk er Little Steven en konservativ gammel gubbe. Vi havnet i en liten debatt da han besøkte musikkstudenter på Blindern for noen år siden, og sa at det ikke hadde skjedd noe spennende i musikken siden 1971. Et formildende aspekt ved standpunktet var at han gladelig innrømmet at dette var omtrent da han begynte å spille selv. Nå høres det faktisk ut som han prøver å motbevise dette.»
Hvor: Rockefeller, Torggt. 16
Internett: rockefeller.no
Når: Mandag

 

J Hus

Den britiske rapperen var først booket til John Dee, men solgte ut der og konserten er nå flyttet til Rockefeller. 21-åringen er fra øst-London er av mange spådd å bli den neste store på den britiske grimescenen.
Hvor: Sentrum Scene, Arbeidersamfunnets pl. 1
Internett: rockefeller.no
Når: Onsdag

 

The Kooks

Dette er enda et sånt britisk band som skulle erobre verden etter debutalbumet, men så gikk luften litt ut av ballongen. De er ute å veien for å selge sin best of-samling og med deres nye hit «Be Who You Are» kan dette kanskje være jakten på verdens herredømme mk2?
Hvor: Sentrum Scene, Arbeidersamfunnets pl. 1
Internett: rockefeller.no
Når: Søndag

 

 

Pete Doherty

Pete Doherty

AVLYST: Han holder visst på enda. Om albumet «Hamburg Demonstrations» skrev Bernt Erik Pedersen: «At han fortsatt finnes og insisterer på sin plass som artist tvinger fram noen refleksjoner: Er det noen som bryr seg om Peter Doherty lenger? Var alt vi skrev om Doherty som stor britisk låtskriver bare overdrevet? Tok vi feil? Narkotikalovgiving er nå en ting, men burde talentpolitiet tatt ham for lenge siden? Mange spørsmål, der altså. Men så er det noe med ham hver gang som griper tak. Når han for eksempel synger om «monuments in Margate sands», på avslutningslåta «She Is Far», både en treffende beskrivelse av fallen storhet og en hilsen hjem til Storbritannia, fra hans eksil i utlendighet.»
Hvor: Sentrum Scene, Arbeidersamfunnets pl. 1
Internett: rockefeller.no
Når: Onsdag

 

Thulsa Doom

De har vært borte en stund og ifølge bandet selv har de vært savnet. Det er vel derfor de er tilbake? Besetningen er i hvert fall det. 
Hvor: Rockefeller, Torggt. 16
Internett: rockefeller.no
Når: Lørdag

 

Den Svenska Björnstammen

Dette bandet fra Sverige hadde en hit med «Vart jag mig i världen vänder». De gjør fortsatt dansbar pop med svenske, til tider, underfundige tekster.
Hvor: John Dee, Torggt. 16
Internett: rockefeller.no
Når: Fredag


 

Unni Wilhelmsen

Unni Wilhelmsen

Hun fikk et oppsving etter «Hver gang vi møtes». Dagsavisens Mette Karlsvik møtte henne i fjor: Da Wilhelmsen vant Spellemannspriser for debutalbumet sitt, fikk hun en pangstart. Siden har alt aksellerert, i oppdrag, oppmerksomhet, publikumstall, gjøremål. Da hun sjarmerte hele Norge med sin nære, ærlige og dyktige prestasjon i Hver gang vi møtes, tok det helt av. Fra å være sjef i eget liv og for eget plateselskap og kunstnerskap, henger hun nå etter klokken, og savner rom for seg selv.
– Du virker stresset.
– Jeg kan høre på opptak av meg selv for tiden, og hører at jeg snakker fortere enn jeg opplever. Det frustrerende er ikke at jeg har mye å gjøre, men at jeg må holde det skjult, eller kamuflere det eller normalisere det sånn at det likner hvordan andre har det. Det er en slags skryt i det. Andres tidsklemmer er lettere å forstå. Gamle venner er verst. De kan forlange og insistere, sier hun, og beskriver en form for vegring mot å gå inn på Facebook, om alle henvendelsene hun ikke rekker å få med seg og svare på. Folk som har gitt henne et smykke som hun ikke hadde hatt på seg på neste konsert eller på bilde. Gamle venner som hadde forsøkt å få henne med på en impulsiv overraskelsesfest for noen og maser om definitivt svar.»
Hvor: John Dee, Torggt. 16
Internett: rockefeller.no
Når: Søndag

 

Scorpions

Dette tyske bandet har hatt to storhetsperioder må vi vel kunne si? Den første i 1984 «Still Loving You» og «Rock You Like A Hurricane» og så noen  år senere med «Winds Of Change». De ga forresten ut sin første plate allerede i 1972. Det er fortsatt Klaus Meine som holder i mikken.
Hvor: Oslo Spektrum, Sonja Henies pl. 2
Internett: oslospektrum.no
Når: Onsdag

 

Siv Jakobsen

Hun stiller strømløst på Rockefeller. Om hennes album «Nordic Mellow, skrev Geir Rakvaag: «Siv Jakobsens «Nordic Mellow» blir lansert som et debutalbum. Kanskje fordi «The Lingering» fra 2015 bare var 26 minutter langt? Men det hadde sju flotte sanger, pekte fint fram mot denne fortsettelsen, og alt som er lenger enn «Maskiner i nirvana» regnes som fullgode album her i huset.
Enda før dette igjen, bare under navnet Siv, ga hun ut 23 minutter lange «For Those I Used To Know» i 2013. Her var hun mer en «vanlig» visepopsanger. Sånn er det ikke lenger.
Man kan jo lure på hvor mye mer det er igjen å gjøre med sang og akustisk gitar, men stadig blir vi forbløffet. Av nye stemmer som har så mye de vil ha sagt at de fornyer det sparsommelige uttrykket, om og om igjen. Hos Siv Jakobsen er det ekstra nært. Vi hører at hun trekker pusten mellom linjene, at det knaker i båndene på gitaren når hun skifter grep. Sangene er dessuten delikat arrangert, med strykere som forsterker inntrykket. Det er en sånn gammel Roy Harper-følelse i mye av dette. Bedre komplimenter finnes knapt.»
Hvor: Rockefeller, Torggt. 16
Internett: rockefeller.no
Når: Torsdag

 

In Flames

Svenske In Flames ga ut «Lunar Strain» i 1994 og har tatt steg for steg med sin bredbeinte metal. Med på laget er amerikanerne i Five Finger Death Punch og Of Mice & Men.
Hvor: Oslo Spektrum, Sonja Henies pl. 2
Internett: oslospektrum.no
Når: Lørdag