– Dette er eksperimentering med barn

Med 500 spilledåser skal The Dogs aktivere sine unge publikummere under Miniøya denne helgen.

– Jeg synes det er ekstra fint fordi den lager en fin melodi, og fordi den har bein i en X med hund på, sier Samuel Kolsås Bento-Vieira. Han snakker om logoen til The Dogs som pryder boksen utenpå spilledåsen han akkurat har fått teste.

Han og kamerat Simen Myhre Gåserud, som begge har vært på Miniøya før, er enige om at det er morsommere å være på en konsert der man også kan delta mer aktivt. Det skal de få gjøre med resten av Miniøya-publikummet når The Dogs deler ut 500 spilledåser når de gjester festivalen lørdag. Dagens spillejobb i barnehagen på Tøyen, som fungerer som backstageområde under barnefestivalen, er kun en test.

Les Volum 11: Hva skal vi med store arenakonserter? (Dagsavisen+)

Eksperiment

– Det låter litt som å være på Ultimafestivalen, konkluderer Kristopher Schau, frontfigur i The Dogs.

Men hva skal denne støyen egentlig være godt for?

– Har du sett det klippet der man har satt opp hundre meter med metronomer på vaglete underlag som går i utakt? De går og de går, og til slutt så går alle metronomene i takt. Det er et veldig fint YouTube-klipp, sier Schau.

Nå lurer han og bandet på om det samme resultatet vil oppstå om eksperimentet er ikke-mekanisk, altså utført med mennesker.

– Dette er riktignok eksperimentering med barn. Vi deler nå ut 500 spilledåser, så får vi ungene til å spille på disse ganske lenge, og så er det to ting vi lurer på: Vil de omsider spille i takt, og kan det bli høyt nok til at vi hører det fra scenen? Hvis det bare er mange nok som spiller på disse instrumentene med lav lyd, vil det fungere?

Følg Dagsavisen Nye Takter på Facebook!

– Kan de gjøre opprør?

Schau og bandet vil med dette eksperimentet finne ut flere ting på en gang under lørdagens gig:

– For det første om barn er i stand til å organisere seg, og samtidig, med de svakeste stemmene i samfunnet, representert via spilledåsen – kan de gjøre opprør? Det er det vi egentlig prøver å finne ut.

– Dere vil egentlig sette i gang litt kaos?

– Nei, vi vil se om de klarer å samle seg. De er litt ustrukturerte, disse ungene. Og så er det noe koselig også ved det å dele ut gaver. Jul midt på sommeren. Man trenger en liten opptur, for det skjer ikke noe gøy før julaften igjen, konstaterer vokalisten som for øvrig synes det er «helt topp» å spille på Miniøya for første gang.

Alt på det rene

– Vi er jo veldig spente selv, og prøver å tilpasse settet vårt til publikummet, noe vi forhåpentlig allerede har fått gjort  i dag.

– Nå håper vi alle går hjem og øver. Og så får de komme ferdig innøvd. Vi skal være dritgode og håper unga er det også, sier gitarist Mads Martinsen.

Bandet har også spurt barna hvilke låter de vil ha fra katalogen, og justert settlista etter disse ønskene, informerer Schau.

– Jeg føler vi har alt på det rene. Vi har konferert med barn hvilke låter de vil ha. Hvis de ikke liker oss, kan vi med hodet hevet si at «dette er deres skyld.»

De kommer også til Miniøya: Se bildene fra konserten med Ella Marie og Isák på Parkteatret (Dagsavisen+)

Trygg scene

– Hva tenker dere om at dere introduserer barn for «voksenmusikk», eller musikk som ikke i utgangspunktet er tilpasset et publikum på under 10 år?

– Selv oppdaga jeg Kiss da jeg var seks år og fikk rockesjokk. Det er jo hyggelig hvis man kan overføre noe sånt til dagens unger også. Nå bør vi i hvert fall være kvalifisert til Spellemann-kategorien «barnemusikk» til neste år, mener Martinsen.

– Vi har jo hatt det klart gøyest på under 18-konserter, istemmer Schau.

– De yngste har vært nede i toårsalderen. Sist var det vel en som knapt kunne gå, da vi spilte i Porsgrunn. Ramla over scenen og ...

– Men rock, det skjønte’n, sier Martinsen.

– Rock skjønte’n ja. Det skal jeg si’ræ. Det var kjempefint å spille på rockeklubb i Porsgrunn, men du er jo veldig redd for å tråkke på de minste, for det er jo ingen barrikader eller noe som helst. Vanligvis kikker du fram, men så må du jo kikke ned så du ikke tråkker på en godbit som noen er glad i. Det å stå på en litt stor scene nå som vi skal spille på Miniøya, føles litt tryggere, på en måte, avslutter Kristopher Schau.

 

Miniøya

* Festival for barn og foreldre som arrangeres for tiende gang i Tøyenparken, 25. og 26. mai.

* Alle over 16 år må komme i følge med barn.  Alle under 12 må ha følge av foreldre.

* Alkoholfri, men i motsetning til på «voksne» festivaler er medbragt mat og drikke tillatt.

* Fra programmet: Maj Britt Andersen, ISÁK, Daniel Kvammen (alle lørdag), Mari Boine, Black Debbath, Rasmus og Verdens beste band, Thea Hjelmeland (søndag).

* Dessuten teater, dans, fortellertelt og en rekke forskjellige barneaktiviteter.