Nye takter

– Det er en nysgjerrighet som driver meg

I 2018 har Morten Abel sluppet album, turnert landet rundt og lansert kleskolleksjon. Neste år er han klar for The September When-gjenforening og nok et soloalbum.

– Det nye albumet har virkelig festet seg blant folk, noe som gjør det veldig gøy å spille låtene live. Allerede nå virker det som om det er kjent stoff. På siste plata er det veldig mye kraft i alle låtene, og det er spennende sanger å spille live, sier Morten Abel til Rogalands Avis.

I vår slapp han sitt andre norskspråklige album, «Evig Din», etterfulgt av en vårturné og en sommer spekket med festivaler. Etter å ha turnert med nytt album i bagasjen det siste halvåret, merker han at folk har tatt de nye låtene til seg. Selv trekker han spesielt fram «Lenge leve kjærligheten» som en favoritt.

– Ja. Den er stor, mektig og vakker.

Les også: – Alle snakker om identitet. Men hva med folk som oss?

Klær, vin og gjenforening

Albumet «Evig Din» er det andre norskspråklige i rekken. Allerede i mars sa Abel til Rogalands Avis at album nummer tre er på trappene.

– Planen var å lage tre album. Så jeg gjør i alle fall det, så får vi se. Jeg pleier ikke tenke så langt fram i tid. Det skal være lystbetont å lage musikk. Kommer det, så kommer det. Hvis ikke, venter jeg bare, sier han.

I tillegg til albumslipp er Abel også blitt vinprodusent, student på Kunstskolen i Rogaland og sist – klesdesigner. Abels kolleksjon hadde premiere under New York Fashion Week i september, og ble gjort i samarbeid med designeren Nina Jarebrink.

– Det har vært fantastisk respons på klærne. Vi har ikke utfordret motehusene, men holdt det enkelt og tilpasset til norske forhold. Det er plass til dette i markedet, og kort sagt har jeg laget klær jeg mener mangler og som jeg selv har savnet, sier han.

Som om konserter, kunst og klær ikke er nok, ble det nylig annonsert at Abels gamle band The September When går sammen igjen for en sommerturné neste år.

– Jeg gleder meg utrolig mye til å spille med September When igjen. Vi har fått med oss mange gode musikere, og skal lage en musikkproduksjon uten sidestykke. Vi har en fantastisk katalog å velge i, men samtidig skal vi ikke kopiere September When som har vært – vi skal lage et nytt, sier han, uten at han helt nøyaktig vet hva det vil si enda.

Saken fortsetter under bildene. 

###

September When ble gjenforent også for ti år siden, i 2008. Her ved Morten Abel, Morten Mølster, Torkild Viig, Stene Osmundsen og Helge Hummervoll. Foto: Luca Kleve-Ruud

###

Morten Abel på begynnelsen av 1990-tallet. Foto: Mimsy Møller

Abel fikk sitt gjennombrudd med Mods på starten av 80-tallet. Det neste tiåret dominerte han som vokalist i The September When, før han gjorde alvor av solokarrieren ved årtusenskiftet.

– Hva tror du gjør at du klarer å holde publikums interesse oppe gjennom så mange år?

– Jeg holder ikke på å kopiere eller gjenta meg selv. Jeg jobber hver eneste dag med å gjøre ting bedre, omarrangere og holde stemningen oppe. Jeg gjør det for min del, så går det via meg og ut til publikum. Jeg er nødt å holde min egen entusiasme oppe. Når det er spennende for meg, blir det spennende for publikum også, sier Abel.

– Det er en nysgjerrighet som driver meg, ikke et forsøk på å gjøre meg interessant. Jeg har en driv og en vilje til å fortsette å utvikle meg som kunstner. Og jeg tror litt av grunnen til at jeg fortsatt holder det gående, og holder på interessen, er at jeg blir mer og mer ærlig. Jeg følger hjertet, i stedet for å følge trender, legger han til.

Les også: Rapsodi i rock: Queen var elsket og hatet (DA+)

Bred katalog

På årets vår- og høstturné har Abel valgt å gjøre de fleste konsertene med sittende publikum, som er en helt annen måte å gjøre konsert på. Ifølge Abel krever det mer – både av de på scenen og av publikum.

– Det er krevende. Folk får med seg alt, og du blir eksponert på en helt annen måte. Du må virkelig være til stede og vite hva du gjør. På disse konsertene kommer ikke folk for å danse, men for å oppleve musikken, sier han.

– Det er både spennende og utfordrende å gjøre det på den måten. Vi får tenke litt annerledes. For meg har det vært en helt fantastisk turné, og responsen har vært veldig god, legger han til.

Abel har laget musikk i godt og vel en mannsalder, og det er derfor nok å ta av i katalogen. Når han holder konserter blir det en miks av alt, men for hans egen del prøver han å variere litt.

– Det må jo være spennende for min og bandets del og. Hvis vi koser oss, så gjør publikum det samme. Men det er kjekt å utfordre både oss og publikum med litt andre type låter og måter å gjøre konsert på, sier han.

– Blir du noen gang lei av å spille de samme låtene om og om igjen? Det er jo noen låter folk kanskje «forventer» å få høre når du spiller?

– I all beskjedenhet så har jeg så mange av de låtene nå, at noen kan få hvile innimellom. Vi leverer et sterkt utvalg på hver konsert, så jeg tror ikke noen savner noe.

Fredag tar han turen innom Sandnes kulturhus – for første gang i karrieren.

– Jeg har brukt kulturhuset mye privat, men jeg har aldri spilt der. Sandnes er jo en del av oppveksten og hverdagen, så det blir kjekt å spille der, sier Abel.

I desember avslutter Abel og bandet turneen i Stavanger konserthus. Etter det han omtaler som en fantastisk tid på veien tror han det vil bli vemodig å avslutte.

– Det avsluttes i Zetlitz, og da avsluttes det med en ståkonsert. Etter å ha holdt på så mange måneder med så mange dyktige musikere blir det litt vemodig å avslutte. Men å avslutte i konserthuset har nærmest blitt en førjulstradisjon, så jeg er helt sikker på at det kommer til å bli en helaften, sier han.

Mer fra Dagsavisen