Example gjester Oslo i kveld. FOTO: UNIVERSAL

Den tilfeldige vokalist

Example fyller arenaer hjemme i England. I kveld er det Blå i Oslo som får besøk.

Example er popstjerne på tross av, mer enn på grunn av sine sangevner og ferdigheter. Han startet som rapper, men er nå også sanger.

- Jeg nynnet inn mine egne refreng på demoene så jeg hadde noe å spille for vokalisten som skulle synge refrenget. Etter hvert lurte stadig flere venner på hvorfor jeg ikke bare lot min stemme bli på opptaket. Sånn ble jeg sanger egentlig, ler Example.

Han fyller 30 år i juni og er blant Storbritannias største popstjerner med flere listetopper i hjemlandet og enda flere ute i den store verden med albumet «Playing in the Shadows» og singlene «Change the Way You Kissed Me» og «Stay Awake», produsert av henholdsvis Michael Woods og Nero, som begge har lang fartstid som produsenter fra den mer anerkjente enden av klubbkulturen.

 

Twitter

Example er blitt kalt den tenkende manns David Guetta der han synger og rapper om hverandre over dansevennlige beats. Men der hvor Guetta gjør dance og trance med en haug gjestevokalister, bruker Example seg selv, bass, dub, rock og pop.

- David Guetta er opplagt en god forretningsmann. Vi lager begge klubbmusikk, men hans er temmelig «cheesy». Jeg mener, du må jo gjøre noe riktig når du kan selge plater som han med tomme tekster. Vi henvender oss uansett til forskjellige publikum. Jeg har mer til felles med band som Prodigy eller Foo Fighters, sier en forsiktig Example vel vitende om at han har fått en rekke uvenner på Twitter de to siste årene, nettopp for å kritisere andre og si hva han mener.

- Jeg har roet meg ned på Twitter nå, og sier ikke lenger alt rett ut. Jeg er vel blitt eldre, undrer han.

 

Mye gitar

Example, eller Elliot John Gleave som han heter, jobbet i TV og med film etter endte filmstudier. Men han ble aldri noen regissør, som jo var drømmen. I studietiden fikk han derimot smaken på MC-ing og signerte i 2006 kontrakt med The Streets’ selskap, The Beats. Deretter kom et par singler og albumet «What We Made», før The Beats la inn årene i 2007. Det var med singelen «Watch The Sun Come Up», fra 2009, Example fikk sin første listeplassering i Storbritannia, mens det påfølgende albumet «Won’t Go Quietly» debuterte på en 4. plass.

- Jeg har utviklet lydbildet og meg selv som artist siden den gang. På det kommende albumet er det mye gitar og grunge, produsert med et elektronisk lydbilde, som blant andre Diplo og Dirty South sørger for. Jeg ser ikke på meg selv som verken sanger eller rapper, men en som lager dansemusikk. Jeg er stor fan av The Prodigy og Faithless, som det hadde vært utrolig å få jobbe med. Men det er også en drøm å få legge et refreng for Jay-Z eller jobbe med Kanye West, forteller Example.

- Du prøver deg i USA? Flere andre briter har forsøkt seg med varierende hell.

- Jeg tror ikke jeg skal endre på mine sære engelske sider. Mange britiske artister som forsøker seg i USA går gjennom en amerikanisering for å tekkes publikum der borte. Det blir helt feil. Se på Adele for eksempel, hun er britisk tvers igjennom og selger mest i verden. Du må være deg selv og ingen andre, sier han.

- Blå er en ganske så liten scene, og det er fortsatt billetter igjen. Du selger jo ut arenaer i England?

- Du må starte i det små. Norge er et nytt sted for meg. Vi stiller med fullt band og skal lage et skikkelig raveparty. For meg er det ingen forskjell på om det er 15.000 i salen eller 400. Jeg må uansett gi fansen det de vil ha. Å stå på scenen er det beste med jobben min. Jeg er der for å lage fest, slår Example fast.

espen.rusdal@dagsavisen.no