Nye takter

Den snakkende trommeslageren

I morgen leder Tarjei Strøm Spellemannprisen. En godt erfaren spellemann selv, som også spiller trommer på «Stranger» med Sigrid, som kan bli kåret til årets låt.

Bilde 1 av 3

– Det er kanskje du som har bestemt at «Strangers» skulle bli nominert til årets låt?

– Nei, nei, ler Tarjei Strøm høyt.

– Noe av det første jeg sa fra om da NRK spurte meg om å være programleder er at jeg spiller på den låten, sier Strøm.

Han er også innom og slår litt på Sondre Justads «Ingenting i paradis», som kan bli utropt til årets album lørdag.

– Å være programleder på Spellemannprisen er fjernt fra juryer og påvirkning ellers, sier Strøm.

Han leder showet sammen med Julie Bergan, som er nominert til årets låt for «Ignite» sammen med K-391 og Alan Walker.

– Hun har et sterkere avtrykk på låten enn jeg har på «Strangers», medgir han.

Tarjei Strøm ble først kjent i begynnelsen av det nye århundret, med bergenske Ralph Myers & The Jack Herren Band, som var med på den legendariske «Samleplate» fra Tellé Records, med Annie, Röyksopp og flere andre. Første gangen Nye Takter møtte dette bandet ble jeg litt overrasket. Var det liksom trommeslageren som skulle føre ordet?

– Vi vokste ut av en scene med innadvendte PC-brukere i Bergen. Da vi begynte å spille ute ble det tydelig at vi måtte ha en introduksjon i løpet av 70 minutter. Vi fant ut at det var jeg som var minst ukomfortabel med dette, så da ble trommesettet flyttet fram på scenen, forklarer Tarjei Strøm.

Les også: Spellemann-startfeltet: Sondre leder med fire foran Sigrid og Ina

Strøm gikk, Strøm kom

Vi spoler litt fram, til Ralph Myerz & The Jack Herren band skulle gjøre en opptreden for «P3-sessions» i et studio i NRK.

– Midt i konserten gikk strømmen, fordi vi hadde med for mye lys. Alt de hadde der var en sånn ryggsekk med sendeutstyr som reportere bruker ute. Så der holdt jeg det gående med publikum i ti minutter. Etterpå kom en likblek Håkon Moslet (daværende P3-sjef) og sa «tusen takk», og la til at det var den beste søknaden om å bli programleder han noen gang hadde sett.

Så ble også Tarjei Strøm programleder i NRK etter hvert. Først med Totto Mjelde i «Sexy» på P3, programmet som senere ble «Stjernepose». Det eneste uformaterte programmet kanalen hadde på dagtid, der programlederne kunne spille hva de ville, og bruke alt de kunne om musikk, på et nærmest nerdete nivå.

– I kjærlighetslivet snakker man om «the one that got away». Jeg har altså hatt et radioprogram der jeg kunne snakke om alt det mest idiotiske jeg kan om musikk, sier Strøm, som fortsatt kan høres i gjesteopptredener i «Stjernepose», selv om andre programledere har tatt over.

Kan gå galt

Tarjei Strøm har spilt på plater med Kings Of Convenience, Maria Mena, Lars Vaular og veldig mange andre. Og ikke minst: Det var han som spilte trommer da Knutsen og Ludvigsen gjorde sin legendariske konsert på Øyafestivalen i 2006. For denne reporterens den gangen tre år gamle sønn var det ingen tvil om hvem som var stjernen i showet ...

– Det er noe av det største jeg har vært med på. Å spille med Knutsen og Ludvigsen på Øya, og to utsolgte konserter i Grieghallen med hele «Juba Juba», som er en av de viktigste platene i livet mitt, erklærer trommeslageren.

Tarjei Strøm reiste også rundt i verden med Ralph Myerz & The Jack Herren Band og Datarock.

– Vi hadde vært på Coachella og Jimmy Kimmel-show. Da måtte jeg enten opp et nivå, eller bare erklære meg fornøyd med å ha reist verden rundt med disse gruppene, og så finne på noe annet, forteller han.

Liver opp litt

For Tarjei Strøm gikk veien videre til TV, til Urørt-finale og Grand Prix-programmer, og ikke-musikk-sendinger som «Sommeråpent» og «Norge nå».

– Jeg hadde over 80 direktesendinger på TV i fjor. Alt dette kommer ut av å ha vært den eneste i et band som turte å si noe, sier han.

Han opptrer fortsatt både med Ralph Myerz & The Jack Herren Band og Datarock med ujevne mellomrom, og høres rett som det er på nye plater – som Sigrids «Strangers».

– Jeg har et studio i Bergen, der jeg gjør trommeopptak for andre artister. Det er artig, men bare mitt lille bidrag til noe som flere andre også bidrar til. Slik er jeg til stede, uten å reise jorda rundt, sier han.

Tarjei Strøm har altså ikke vært i studio med Sigrid for å spille inn «Strangers».

– Det var en låt som ble sendt meg for å legge på levende trommer, for å live opp litt.

Kommentar: Mens vi venter på Spellemann

Henger høyest

– Før var jeg trommeslageren som overrasket med å være programleder. Nå er jeg programleder som overrasker ved å spille trommer, sier Strøm.

Kan det komme et eksempel på det siste på showet lørdag?

– Å spille trommer er vel det jeg kan best, så hvis det står et trommesett der, så skal du ikke se bort fra at ..., sier han lurt. Ellers vet han ikke hvem som kommer til å vinne alt mulig.

– Jeg vil unngå å vite sånt i det lengste, fordi programmet skal leve litt. Jeg er fan også. Jeg vil bli overrasket selv!

Tarjei Strøm kommer sannsynligvis snart tilbake på en TV-skjerm nær deg. Han er stadig å høre på radio. I «Lørdagsliv» på P1, og av og til er han innom sitt gamle «Stjernepose» på P13. Men:

– For meg er Spellemannprisen det som henger høyest, fordi det er så nært opp til alt jeg har gjort selv. Jeg husker fortsatt første gangen jeg så TNT spille der. Jeg hadde ikke vært like emosjonelt engasjert som programleder for Idrettsgallaen. Med min CV er dette det gjeveste jeg kan gjøre.

Spellemannprisen

* Arrangeres for 48. gang, i Chateau Neuf i Oslo lørdag.

* Det deles ut priser i 24 sjangeren og kategorier, i tillegg til hovedprisene Årets Spelleman og Hedersprisen.

* Utdelingen skjer i to deler. Hovedshowet går direkte på NRK1 kl. 19:50. Del 1 overføres på nrk.no kl. 17, og i reprise på NRK1 23:15.

* Disse opptrer på Spellemannshowet i år: Boy Pablo, Fay Wildhagen, Amanda Delara, Odd Nordstoga, Thea Hjelmeland, The Good The Bad & The Zugly, Christian Ihle Hadland, Sigrid, The Northern Belle, Ina Wroldsen, Johanne Flottorp, Anders Erik Røine, Emir, Ingeborg Oktober og Harpreet Bansal.

Mer fra Dagsavisen