Nye takter

Den gode festival-viben

Midt på blanke formiddagen lagde Sigrid en jubelforestilling for flere tusen mennesker i Roskilde. Tydelig rørt av mottakelsen selv.

Bilde 1 av 2

Begeistringen var til å ta og føle på, både på og foran den store Apollon-scenen, da Sigrid avsluttet sine tilmålte tre kvarter med «Don’t Kill My Vibe». Allerede etablert som en av de store sangene fra 2017. I den andre enden av konserten begynte hun med strålende «Go To War», som overbeviser oss om at her er det mer der det kommer fra.

Les også: Frokost i det oransje

Hardt program

Alt har gått veldig fort for Sigrid Raabe i det siste. Dette snakket hun også om her i avisa før Bylarm i vinter, men det var etterpå det virkelig tok av, både innenriks og i utlandet.

– Alt er helt surrealistisk. Jeg trodde ikke så mye skulle skje allerede i år. Alt har bare fortsatt etter Bylarm. Jeg er på rett sted til rett tid, men vi har jobbet hardt for dette også, sier Sigrid. Som er inne i en omfattende festivalsommer. Mablis i Stavanger for tre uker siden, Glastonbury forrige helg, Roskilde i går, hjem til Ålesund for Sommerfesten på Giske i morgen, Øya senere i sommer, en rekke andre store festivaler i Norge og resten av Europa, og en tur til USA innimellom.

Rar døgnrytme

Dette minner litt om vårt møte med Aurora i Roskilde for et år siden. Sigrid er også en 20-åring med sommerjobb litt utenom det vanlige. Vi andre kan fort føle oss litt utmattet ved bare å se på turnéplanene.

– Det gjelder å få sove, spise sunt og drikke mye kaffe. Det viktigste er at det er så gøy. Jeg går av scenen, og roper jaaaa! Det er helt sykt, sier Sigrid, som har tatt seg tid til å møte Dagsavisen to timer før konserten sin. Som altså finner sted på blanke formiddagen. Uten at det la noen demper på stemningen.

– Vi er jo i Roskilde. Det er en litt uvanlig drikkekultur her.

– Og døgnrytme?

– Og døgnrytme. Det blir kanskje litt rart, sier hun.

Først og fremst ble det flott, viste det seg altså fort.

Enorm respons

For et halvt år siden var det nesten ingen som hadde hørt om Sigrid. Så kom singelen «Don’t Kill My Vibe». Et entusiastisk oppgjør med noen som var for opptatt av å fortelle hvordan sangene hennes burde være. Plutselig var hele verden hennes lekegrind.

Responsen har vært formidabel. «Meet 2017s hottest pop prospect» skrev NME. «How Sigrid proved to be an elite pop star» fortsatte samme organ etter festivalen The Great Escape. «Approaching pop from left of centre» mente BBC. «Sigrid is making essential music. Can she be a US star» spurte Billboard. Da Elton John tok over strømmetjenesten Amazon Unlimiteds «dagens sang» i ei uke, valgte han nye utgivelser med Lana del Rey, Father John Misty – og «Don’t Kill My Vibe» med Sigrid fra Ålesund.

– Jeg kan ikke si annet enn at jeg er fryktelig stolt. Men jeg tar ikke alt dette for gitt. Det kan jo også ta slutt. Foreløpig er det litt crazy, synes hun.

Les også: Norsk i Danmark

Ingen annen utvei

Etter «Don't Kill My Vibe» kom Sigrid med singelen «Plot Twist», også med formanende «do you want me to spell it out loud»-meldinger til noen hun mener fortjener det. «Alle kan være store i kjeften, bare de beste klarer å overføre frustrasjonen til jublende flott popmusikk», sto det i anmeldelsen her i avisa.

– Jeg er ikke en aggressiv person. Men når det ikke er noen annen utvei.., ler Sigrid.

– Den følelsen er veldig inspirerende. Min generasjon er kjent for å være så pertentlig, men det er så herlig å bli sint, legger hun til.

Les også: Mektig utvikling

Kommer hjem

Å opptre på sommerfesten på Giske utenfor Ålesund er spesielt for Sigrid. En sjelden sjanse til å komme hjem, slik alt har utviklet seg. Det var også der alt begynte.

– Det blir fint å møte familie og venner igjen, sier hun. På Giske var hun i studio for første gang, i Ocean Sound, og spilte inn sangen «Sun», som ble lagt ut på NRKs Urørt i 2013. Dette etter å ha blitt utfordret av broren Tellef Raabe til å lage en egen sang for en av hans konserter. «Sun» vakte oppsikt. Hun fikk gjøre en egen studiokonsert i Ocean Sound før Sommerfesten i 2014. Alt lå til rette for et lite gjennombrudd før Bylarm i 2015. Da Sigrid plutselig bestemte seg for å trekke seg tilbake for å bli ferdig med skolen.

– Jeg tror det var veldig riktig. De var kjipt da det skjedde. men jeg hadde store ambisjoner, og syntes det jeg hadde da var uferdig, forteller Sigrid.

Så gikk hun altså på scenen i Roskilde, og viste at de store ambisjonene er i ferd med å bli oppfylt.

Mer fra Dagsavisen