Nye takter

Den befriende 
hverdagen

I mai fikk Årabrot-vokalist Kjetil Nernes beskjed om at han har kreft i halsen. Nå er bandet klare med ny vovet musikk.

Dagsavisen anmelder

Kreft i halsen rammer stort sett eldre mennesker. Kjetil Nernes er 34 år.

- Jeg var den klart yngste på avdelingen jeg lå på. Det var veldig merkelig, sier han til Dagsavisen.

Kjetil Nernes bruker skjerf over arret på halsen, og han er fortsatt preget av operasjonen. En operasjon som ble utført i Sverige hvor han bor, og som gikk bra. Prognosene er samtidig veldig gode.

Når man er i en slik boble av unntakstilstand, er det ingen hverdag. Nylig kom Årabrot sammen for noen øvinger, og sjelden har hverdagen vært mer kjærkommen.

- Det å komme seg inn i en hverdag er befriende. Den siste tida har vært et helvete. Det er som å være død og synke ned til havets bunn for så å flyte opp til overflaten igjen. Jeg har fått mye støtte fra hele verden, utelukkende positive meldinger. Det er nesten så man får håp og tro på menneskeheten igjen, sier Nernes om den siste tida.

September

Han fikk beskjed i mai om at han måtte belage seg på minst et år på sidelinja, i beste fall.

- Men her sitter jeg da, seks uker etterpå. Nå har vi hatt øvingshelg og det fungerte bra, det. Så nå begynner det å rulle igjen, sier Nernes, som er fast bestemt på å fortsette med Årabrot.

- Nå vet jeg ikke hvordan dette går, sier han, og peker på halsen.

- Det er fortsatt en del tester og slike ting jeg må gjennom, men jeg håper det skal gå bra. Prognosene er gode, legger han til.

Og det betyr konserter og ny plate.

- Vi setter i gang igjen i september med flere konserter, en i Oslo 13. september blant annet, sier Nernes.

Outsider

Årabrot og Nernes har stått litt på siden av det etablerte metal- og rockemiljøet. Det er kanskje slik det skal og bør være?

- Vi blir absolutt sett på som litt outsidere, enda vi har holdt på i 13 år nå. Vi merker at det er et lite miljø i Norge. Vi er veldig rettet mot utlandet, Tyskland og England, og jeg har musikere fra Halden og bor selv i Sverige. Så i utgangspunktet så hører jeg verken til i Oslo, Bergen, Haugesund eller noe sted egentlig, sier Nernes.

- Den nye EP-en følger opp fjorårets «Årabrot», for det er en EP?

- Vi har en slags syklus der vi slipper et fullt album og så en EP etter det. Sånn er det nå også, sier Nernes uten at han er helt sikker på hvorfor det er slik.

Musikken som vi nå får høre på «I Modi» var ferdig innspilt før Nernes’ sykdom. Selv omtaler han EP-en som en erotisk og kjødelig plate.

- På denne platen henter jeg inspirasjon fra et renessanseverk jeg kjøpte en tid tilbake. «I Modi» er et erotisk verk, eller en skikkelig gammel pornobok. Jeg synes det passer veldig fint å hente inspirasjon derfra. Men jeg fant også inspirasjon i mer moderne verk av Henry Miller og Anais Nin, samt tegnere som Aubrey Vincent Beardsley og flere som har vært litt på kanten, forklarer Nernes.

Inspirasjon

- Jeg tenker litt på det her med inspirasjon. For meg blir det litt Emanuel Vigelandsk over det hele. Det her med at døden, fødselen og den kjødelige biten går veldig hånd i hånd. Sånn føles det litt nå. Jeg kommer ut av et helvete og kommer med en erotisk utgivelse - tekstmessig, sier Nernes.

I øvingslokalet går det rette veien og det er en ivrig Nernes som forklarer:

- Nå har vi prøvd litt større konstellasjoner, med flere folk, nesten storband for vår del og det var som om tida hadde stått stille. Det var rett tilbake til som det var før, sier han.

Nernes tenker allerede på neste plate.

- Jeg blir jo påvirket av dette her, sykdommen - jeg skriver tekster og musikk. Jeg kan tenke meg at neste fullengder blir mer farget av det. Jeg fryktet at jeg ikke kunne synge mer. Umiddelbart når de på sykehuset forsto hvilket yrke jeg har og hvordan musikk jeg lager, sa de at det her går bra. Jeg ble god tatt vare på, sier han.

Image og framførelse er viktig for bandet Årabrot og Nernes. Dette kommer til uttrykk på scenen, men også i videoer og på bilder.

- For meg er konseptualisering viktig og at det er en grunntanke bak ting. Det er forskjellige måter en kan gjøre rock på. Årabrot er nærmere kunstverdenen og jeg jobber mye med tekst og presentasjon. Sjangeren krever også at presentasjonen er riktig, avslutter Nernes.

espen.rusdal@dagsavisen.no