Nye takter

Deler scene med heltene

Gutta i Hvitmalt Gjerde ble født 30 år etter at garasjerockpionerene The Sonics slapp sin første singel. I kveld står de på samme scene.

Hvitmalt Gjerde har gått for å være et såkalt flinkisband, noe de selv benekter å være. Trioen har også vært innom flere forskjellige sjangre før de fant uttrykket de nå holder seg til.

- Med tanke på ferdighetene våre, var et uttrykk med utgangspunkt i gammel rock ‘n’ roll eller garasjerock perfekt for oss. Alle i bandet hadde noen felles referanser der, og vi liker den primitive energien sjangeren utstråler. Vi var på et tidspunkt innom blant annet metal, men det funket ikke for oss.

Bergensbandet forteller at de har et nært forhold til The Sonics, som sist besøkte Oslo under Øyafestivalen i 2008. I kveld står Hvitmalt Gjerde og The Sonics begge på scenen på Vulkan Arena. Bergensbandet virker å glede seg til dette.

- Vi har selvsagt hørt mye på dem, og ble betatt av energien og den ungdommelige råskapen i musikken deres. De hadde den råeste lyden på 60-tallet, og å spille med et sånt band blir stort. Det blir kult å se dem også, så dette blir en helaften.

Pønketurné i nord

The Sonics er kanskje aller mest kjent for de røffe coverversjonene av «Louie, Louie» og «Have Love, Will Travel», men har også gitt ut minneverdige selvkomponerte låter i kraft av for eksempel «Psycho» og «Strychnine».

Allerede i 1964 slapp The Sonics sin første singel, og de skal etter sigende ha vært en viktig inspirasjonskilde for band som The Dead Boys, i tillegg til at de ifølge Jack White var «punk, long before punk». Gutta i Hvitmalt Gjerde kan relatere seg til pønken.

- I høst drar vi på en 30 dager lang pønketurné i Nord-Norge, sier de.

- Vi skal skaffe en bil, og dra fra Hammerfest og sørover. Etter hvert tar vi de sørligere og østligere delene av Norge også, men vi begynner i nord. En sånn pønketurné har vi alltid hatt lyst til å dra på, så dette blir stas.

Et nytt publikum

I slutten av august har spillefilmen basert på Lars Saabye Christensens roman «Beatles» premiere. Hvitmalt Gjerde opptrer i filmen, og de har også spilt inn singelen «Et kyss til» til bruk i filmen.

- Det er nok ikke like mange som kjøper plater som det er besøkende på kino, så vi tror dette er et utstillingsvindu for oss. I tillegg får vi jo presentert oss for folk som ellers ikke ville vært interessert i musikken vår, forklarer bergenserne.

Gutta i Hvitmalt Gjerde forteller at det nye albumet ble spilt inn i idylliske omgivelser på Giske i februar, og at de har fått ny bassist siden sist. I tillegg mente de at «Et kyss til» passet fint inn på plata.

- «Et kyss til» skiller seg fra resten av det nye albumet vårt, som kommer snart, men passer inn i helheten. Vi er på ingen måte tro mot noen sjanger når vi spiller sammen, men spiller det som faller oss inn, så det er bare å glede seg.

Hvitmalt Gjerde var en gjenganger på årets albumlistene til Dagsavisens musikkanmeldere med debutalbumet sitt i fjor, og vi er spent på hva de har kokt sammen denne gang.

Garasjerock i ny kontekst

I likhet med band som The Launderettes og Death By Unga Bunga har Hvitmalt Gjerde et tydelig definert uttrykk med røtter i 60-tallets garasjerock. Selv mener de at de lager musikk med moderne innhold, om enn i en gammeldags innpakning.

- Vi skriver først og fremst låter om ting som angår oss også. Vi ser ikke til 1966 når vi skriver låter, vi skriver moderne musikk og tekster som er inspirert av forgjengerne våre fra 60-tallet.

Om litt under fire uker er Hvitmalt Gjerde igjen i Oslo, og da er det klubbdagen på Øyafestivalen som er anledningen. De virker som de gleder seg til å komme tilbake.

- Det tror vi blir dritbra. Da deler vi scene med The Growlers, som også er et band vi har hørt mye på. Det er kult å få muligheten til sånt, og vi satser på at den kvelden blir like bra som det blir å spille før The Sonics.

petter.bronstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen