Nye takter

De heiteste sommerlåtene

Hetebølgen minner oss om at det er veldig lenge siden vi har laget liste over den beste sommerpopen.

Bilde 1 av 3

Jeg er kjent for en fundamentalistisk innstilling til sommerpop. Det går ikke an å kåre «Seasons In The Sun» med Terry Jacks til tidenes sommersang når den ikke foregår om sommeren («now that the spring is in the air»), og ble en hit på senvinteren.

I årets oversikt over perfekt sommerpop er kriteriene snevret enda mer inn. Nå holder det ikke lenger med sanger som var populære om sommeren, hvis de ikke også handler om denne tida.

Les også: (+) Her er de beste platene i 2020 - så langt

Dette utelukker for eksempel «Lady Rose» med Mungo Jerry, så kanskje var det dumt tenkt. Og alle her er utenlandske. De norske med Jokke & Valentinerne, Sterk Naken & Biltyvene, deLillos og Tre Små Kinesere får komme «neste sommer».

Disse sidene er for den klassiske musikken. Det kreves en slags 20 års ansiennitet for å få være med, så vi begrenser oss til sanger fra det forrige århundret.

Det har dessuten gått inflasjon i lettsindig sommerpop, tydeligvis er det vanskelig å fornye sjangeren, så derfor er det disse som er de beste:

Eddie Cochran: «Summertime Blues» (1958)

Den svært ungdommelige følelsen av at sommeren endelig er her, og det bare er å begynne å jobbe, «working all summer just to try to earn a dollar». Finnes i en flott norsk versjon av Kåre Virud, der Jahn Teigen spiller den ufordragelige voksenstemmen som hele tida kommer inn som gledesdreperen.

Martha & The Vandellas: «Dancing in The Street» (1964)

Vi var innom denne for et par uker siden, som en sang som ikke kom inn på «Black lives matter»-lista. En sang som bare handler om ha det moro, men som i kraft av sin livsglede også blir en jublende feiring av frihet: «Summer’s here and the time is right/for dancing in the streets». Vi kommer også tilbake til denne når vi en vakker dag skal kåre tidenes aller beste plater.

Beach Boys: «The Warmth of The Sun» (1964)

Alt med Beach Boys er sommerpop, uansett om de bare synger om gode vibrasjoner, helter og skurker, eller allvitende guder. Jeg har til og med gledet meg over hyllesten til julenissen («Little Saint Nick») i solsteiken på en festival eller to. Vi lar dem være representert med denne hyllesten til sola, og i hetebølgen mange har opplevd nå har vi kjent på betydningen av «I have the warmth of the sun/With me all night».

Lovin’ Spoonful: «Summer In The City» (1966)

Sommeren 1966 ble småbyen jeg vokste opp i asfaltert. I alle årene etter kjenner jeg lukten av asfalt når jeg hører sanger fra denne sommeren. Jeg var for liten til skjønne at teksten også var inne på dette, med sitt «walking on the sidewalk/hotter than a matchhead». Stemningsskiftet fra den dovne dagen til den livlige natta er til å ta og føle på, «come on come on let’s dance all night/Just like the heat it’ll be all right». Det ironiske er at Lovin’ Spoonfuls største hit i Norge sommeren 1966 var «Did You Ever Have To Make Up Your Mind».

The Kinks: «Sunny Afternoon» (1966)

Vi kunne hatt med «Waterloo Sunset», men den er etter årets strengere definisjon ikke en entydig sommersang – solnedganger har vi hele året. «Sunny Afternoon» er derimot en strålende fortelling om levemannen som klager over skattefuten og eksdama, som forstyrrer gleden av en kald øl i sommeridyllen.

Young Rascals: «Groovin’» (1967)

Strengt tatt er det ikke sommer i teksten her, men teksten handler om lange solrike dager der man kan gjøre akkurat det man helst har lyst til, og hele grooven i «Groovin», fuglekvitteret, den tilbakelente følelsen, det blir ikke varmere en dette her.

Rolling Stones: «Street Fighting Man» (1968)

Sommeren 1968, studentopprøret I Paris, Vietnam-demonstrasjoner i London og USA, og en hilsen til Martha & The Vandellas når Mick Jagger synger «Summer’s here and time is right/for fighting in the streets, boy». «Jumpin’ Jack Flash» var den store sommerhiten med Stones dette året, men denne stilistisk sett nære slektningen har også holdt seg godt, og har en tendens til å få ny aktualitet igjen og igjen.

Sly and the Family Stone: «Hot Fun In The Summertime» (1969)

Det eneste navnet som var med på «Black Lives Matter»-lista på disse sidene for et par uker siden, og på sommerpoplista nå. Det sier litt om omgjengeligheten og anvendeligheten til Sly & The Family Stone. Gutta i bandet synger hver sine linjer om sommerkjærester, skolefri og gøy på landet, men høydepunktet kommer når Rose Stone kommer med det uimotståelige argumentet for hvorfor sommeren er best: «Boop-boop-ba-boop-boop when I want to».

Alice Cooper: «School’s Out» (1972)

Hva er vel mer sommer enn skoleferie? Alice Cooper satte ord og toner på den store frihetsfølelsen. Den har også en sommerrelatert tekstlinje som er sesongbetont latskap satt på spissen: «We’ll we got no principals/and we’ve got no innocence/we can’t even think of a word that rhymes».

The Undertones: «Here Comes The Summer» (1980)

Ett minutt og førti sekunder med sommerlig pop-perfeksjon, der også punkrocken satte ord på årstiden. «Summer’s really here and it’s time to come out/Time to discover what fun is about». Hør også «Peel sessions»-varianten, med sin hutrende snakke-introduksjon foran peisen. Fortsatt under to minutter.

Jonathan Richman: «That Summer Feeling» (1983)

Dette er sangen som minner oss om hvorfor vi husker disse sangene. Sangen om selve drømmen om sommer, følelsen som hjemsøker deg resten av livet. «If you’ve forgotten what I’m naming/You’re gonna long to reclaim it one day» Framført med den fineste varmen og sødmefylt ettertenksomhet.

The Pogues: «Summer In Siam» (1990)

En av de enkleste sangene til The Pogues, bare ett kort vers som gjentas om og om igjen, men med en sånn ettertenksomhet og vemod at det er helt skjønt.

Teenage Fanclub: «Ain’t That Enough» (1997)

Melodiene, harmoniene og gitarakkordene til Teenage Fanclub høres ut som sommer i seg selv. Når tekstene støtter opp blir det nesten for mye av det gode: «Summer’s in the city/do what you gotta do». Det sier litt at jeg valgte denne på bekostning av gruppas aller beste sang, «Sparky’s Dream»: «That summer feeling/Is gonna fly/always try to keep the feeling alive”.

XTC: «Grass» (1986)

Hele XTCs album «Skylarking» er en sann sommersvir, men det er åpningslåten (og singelen) som tar meg med, følelsen av hvor godt det er å ligge i gresset forsterkes av linja om å kjøpe en kjeks-is. Nådde en strålende 100. plass på den britiske singellista, slik at dette også er en kvalifisert sommerhit.

Aztec Camera: «Somewhere In My Heart» (1988)

Jeg satt der en sen sommerkveld og svettet med singelspalten i Nye Takter, i et kontor som var så overopphetet at det kanskje var ulovlig. Jeg elsket denne, og skrev omtåket, i dehydrert utmattelse, at den ville vært en umiddelbar sommerklassiker om den bare hadde handlet om sommer. Hvordan var det nå den begynte igjen? «Summer in the city where the air is still…»

Helen Hoffner: «The Summer Of Love» (1992)

En stor romantisk og litt nostalgisk tanke om «the things you do when you are young». Det kommer som en overraskelse å oppdage at denne store sommerlyden nesten bare slo an i Norge. Jeg må nesten få nevne at jeg spiste middag med Helen Hoffner en sensommerkveld i 1992. Dette har selvfølgelig ikke påvirket utvalget her.

Les Negresses Vertes: «Voila L’été» (1989)

Jeg er usikker på om det er lov å skrive dette gruppenavnet lenger, selv om de var en manifestasjonen av kulturell smeltedigel. Sangene deres må det være lov å høre på. Å ta med denne gjør det også klart at vi kan litt fransk (été = sommer). Uansett hadde vi forstått det av selve lyden, med både trekkspill og gyngende rytmer som en hyllest til gatelivet i Paris når det er ordentlig godt og varmt. At «Qu’il nous poussent des envies» betyr at «begjæret øker» måtte jeg spørre noen om.

Diana Ross: «Summertime» (1987)

En ganske ukjent perle helt til slutt, som også får være et alternativ til de som etterlyser en eller annen versjon av den mer kjente «Summertime» her. Denne er skrevet av Leonard Cohen, gitt bort til Diana Ross, som tar seg utmerket av den gode gaven. Det går på stumpene med prinsippene mot slutten her, for denne sangen lengter egentlig bare etter sommer. Men den fråtser virkelig i gode, sesongbetonte stemninger, med sol, sand, sjø, åpne vinduer, vannmelon, lette antrekk – hva mer kan man ønske seg i en sommersang?

Mer fra Dagsavisen