Michael Krohn, DeLillos og DumDum Boys med Prepple i spissen går sammen for å slåss for miljøet. Joachim Nilsen kan naturlig nok ikke være til stede, men blir representert med sin gamle gruppe Valentinerne på konserten. FOTOMONTASJE: NTB SCANPIX/DAGSAVISEN

«De fire store» tilbake til det grønne

Neste lørdag spiller «de fire store» på samme konsert for første gang. For Miljøpartiet De Grønne, som med dette allerede kan innkassere én stor seier i valgkampen.

Man kan mene hva man vil om politikken til De Grønne, men de har i alle fall fått på plass en rockhistorisk begivenhet i Norge foran stortingsvalget 2013. DeLillos, DumDum Boys, Michael Krohn fra Raga Rockers og Valentinerne har aldri spilt på samme konsert før. De Grønne kan riktignok ikke hente Jokke tilbake, men å samle alle de andre må være en nesten like stor bedrift, slik vi har lært disse gruppene å kjenne gjennom 30 år.

«De fire store» stiller ikke opp på hva som helst. De omfatter noen av de staeste og særeste individene i norsk musikk i forhold til tradisjonell bransjetenkning. De har fått gjentatte tilbud om gode penger for å gjøre felles kvelder før. Og nå gjør de det altså likevel, gratis, for et politisk parti. For en sak de har støttet før. Alle de fire gruppene var med da Bellona ga ut albumet «Norske utslipp» i 1988. Med sanger som «Parkanlegg her» (Delillos) og «Hull i himmelen» (DumDum Boys). Allerede året før hadde DumDum Boys spurt «finnes det piller mot møkkete vann» i «Lønsj i det grønne». Engasjementet er tydeligvis like sterkt i dag. Men Bellona anklaget tidligere i uka Miljøpartiet De Grønne for å henge igjen i 80-tallets problemstillinger. Slik sett passer det vel bra for dem med en konsert med artister som dukket opp på 80-tallet. Et tilsvarende engasjement blant like sentrale yngre artister er uansett vanskelig å få øye på.

Så lenge ingen protesterer liker vi å plassere opprinnelsen til begrepet «de fire store» her i avisa. Til et intervju med Jokke & Valentinerne foran deres første avskjedskonsert i 1994: «Jokke & Valentinerne har nådd opp i et eksklusivt toppsjikt i norsk rock, som en av «de fire store» gruppene i moderne tid. Sammen med DumDum Boys, deLillos og Raga Rockers», skrev vi der.

Det var andre som solgte flere plater og var mer frampå i etablerte medier, men ingen som var like viktige. Det understrekes av Jo Nesbø, som lenge gjorde et eget konsertforedrag om «de fire store», til tross for at han på sitt mest populære med Di Derre solgte flere plater enn alle de fire store til sammen.

Blant de andre som var med på Bellonas «Norske utslipp» var Åge Aleksandersen, Jørn Hoel og Dance With A Stranger. Navn som hadde en langt større gjennomslagskraft enn «de fire store» den gangen. For «De fire store» kom ikke lett til suksess, og ble slett ikke oppfattet som «store» i utgangspunktet. Det var til å begynne med helt utenkelig for de store plateselskapene at det skulle gå an å selge rock med en så personlig norsk vri. I dagens mer offensive musikkbransje er det usannsynlig at så lovende navn skulle bli oversett, men DumDum Boys, Raga Rockers, DeLillos og Jokke & Valentinerne var lenge langt unna de store platekontraktene. De ga ut sine første plater på små, uavhengige plateselskap, henholdsvis Oh Yeah, Intence, Some People Are Ratz og Veps, og distribusjonen var deretter. Ingen av dem gjorde seg gjeldende på salgslistene, men etter stadig bedre besøkte konserter kom plateselskapene på banen. Og det kom en lang rekke flere plater som senere har definert norsk rocks historie.

Det var så lite opportunt å spille norsk rock midt på 80-tallet at det må ha gitt disse gruppene et eget fandenivoldsk pågangsmot. Sånn sett virker det helt riktig at de i dag stiler opp for et nytt, kranglevillig lite parti som utfordrer alle de store, og ser ut til å irritere de andre ganske kraftig. At De Grønne ikke har en klart definert politikk på alle andre områder av samfunnslivet ser ut til å bekymre dem mindre. Som Michael Krohn skriver i en e-post til oss: «Jeg stemmer ut ifra grunnverdier, og ikke ut ifra om fiskepudding blir en krone dyrere eller billigere». «Disse problemene er så livstruende at til og med «arbeid til alle» ikke kan settes som første målsetting i 2013», mener Lars Lillo Stenberg.

Til alle dem som syntes det ville være naturlig at vi hadde samlet «De fire store» til en prat i sakens anledning må vi bare si at de i så fall kjenner «de fire store» dårlig. Å få til et sånt møte er vanskeligere enn å danne en bredt sammensatt borgerlig regjering. Vi har før skrevet at forsøk på å samle alle til en felles konsert ville strande på hvem som skulle spille sist. Nå er også denne rekkefølgen klar: DeLillos spiller først, fulgt av Michael Krohn, DumDum Boys og Valentinerne.

geir.rakvaag@dagsavisen.no