Nye takter

De beste låtene i 2014

Robin og Röyksopp har laget årets låt med «Monument». 10 minutter lang, den lengste som noen gang har vunnet denne kåringen.

«Monument» var første spor på Robyn og Röyksopps album «Do It Again», som kom i vår. Albumet ble en stor suksess med gode internasjonale listeplasseringer og på tampen av året også en Grammy-nominasjon i USA i klassen for beste danse/elektronika-album. «Monument» er et samarbeid i beste forstand, med lange instrumentale strekk som gir plass til Robyns personlige sang – og en stemningsmettet saksofonsolo av Ketil Møster. Det er første gang vi har en vinner som ikke var lansert som singel, ikke så rart med den lengden, men på sensommeren kom en EP med remikser av låten. Omtrent samtidig som Robyn og Röyksopp framførte den under sin populære konsert på Øyafestivalen.

I et intervju med Dagbladet nylig fortalte Röyksopp om opprinnelsen til «Monument»: «Vi lagde en liten lyd og strakk den så langt at den ville vedvare i flere hundre millioner år og begynte å filosofere rundt dette med evighet og monumentale ting. Robyn hadde vært i London på en kunstutstilling og sett et kunstverk som kort fortalt er en kunstner som har gravd seg ut av en leirkloss. Robyn satt og skulle forklare dette til oss, og så begynte vi å snakke om å definere seg selv», forklarte Svein Berge.
 
«Monument» kom i en ny versjon på Röyksopps eget album «The Inevitable End». Halvparten så lang, med en mer pulserende beat, men det er den første som står igjen på toppen. For øvrig med knapp margin til Sias «Chandeliers» på andre plass. At albumet til Röyksopp og Robyn bare endte på en 35. plass på årets kåring kommer litt overraskende, siden Röyksopp og Robyn har enda en låt herfra inne på Top Twenty, en 17. plass på tittellåten fra «Do It Again». Hvorfor ikke flere stemte på «I Had This Thing» med Röyksopp og Jamie Irrepressible får være årets gåte. Röyksopp vant også denne avstemningen i 2001 med «Eple».

Også Highasakite har fått inn to låter på denne lista. «Lover Where Do You Live» på 10. plass og «Since Last Wednesday» på 19 plass. Det særdeles morsomme er at «Since Last Wednesday» også var nr. 16 på fjorårets liste. Kritikertoppen har nemlig ingen formelle krav til hva deltakerne har lov til å stemme på. Årets mest populære helnorske låt ble ikke overraskende «Styggen på ryggen» med OnklP & De Fjerne Slektningene, som har vært svært mye spilt i hele høst.

50 prosent av denne lista er norsk, hvis vi regner Röyksopp og Robyns to bidrag som halvt norske. 50 prosent av de norske innslagene kommer fra Bergen. Blant alle nasjonale og internasjonale hits er det hyggelig å se at Silja Sol sniker seg inn på 20. plass med «Stemning». De som ikke har hørt henne før, har noe å glede seg til.

Mer fra Dagsavisen