Klar med nytt album: Kari Bremnes.

Bryter med det trygge

Kari Bremnes våger seg ut i mørket, og viser sin storhet som både låtskriver og sanger.

 

5

Kari Bremnes

«Det vi har»

Sesong 1

I sin nye samling sanger er Kari Bremnes bare så vidt innom «lukta av guano, sjø og salt», «han Rolandsen på kiosken» og kjente trakter. Det meste av tida er hun i mørke, abstrakte landskap av tvil, sorg, frykt, død og lengsel. Her er det dåpskjole og sørgeslør i samme linje.

Det er fem år siden Kari Bremnes’ forrige plate. I 2014 lagde hun en suksessrik konsertforestilling for Hålogaland Teater hovedsakelig basert på sin rike katalog (markert med dobbel samleplate i 2010). Hun har nådd dit der hun kan spille for fulle hus overalt og når hun vil, uten nødvendigvis å trenge nytt materiale. Likevel tar Kari Bremnes noen modige skritt bort fra det behagelige og trygge. Hun har dessuten forlatt plateselskapet Kirkelig Kulturverksted der hun har gitt ut sine plater i over 30 år. Det ligger en symbolikk i dette også.

I forkant av albumutgivelsen slapp hun «Det er min eneste sønn», platas mest rett-fram historiefortellende låt, lagd sammen med broren Lars Bremnes. Det er en fin nok låt, men ikke helt typisk for resten av plata

Hun holder seg i hovedsak til sine faste musikere, men her er musikken mer minimalistisk, mest keyboards og elektronikk. Nyinnspillingen av «Spor» har trommelyd som hentet fra 80-talls ur-house. Gitarene er redusert til klanger i bakgrunnen. Lyden er fylt av lange ekko og tomme rom, som bidrar til å løfte fram Bremnes’ stemme. Hun synger karakteristisk tilbakeholdent, men bare hvordan hun fraserer når hun gjentar en enkel strofe som «glem ikkje, glem ikkje, glem ikkje» rommer store dyp av mening.

Selv hyllestlåten til den ubøyelige palestinske sangeren Rim Banna (tidligere kollega av Bremnes på Kirkelig Kulturverksted) konkluderer med at stemmen er i ferd med å stilne – ikke av krig, men av sykdom.

Så er det Kari Bremnes’ prestasjon som låtskriver og ikke minst vokalist at hun klarer å løfte dette mørke materialet opp og belyse det så det framstår glassklart og vakkert. Det er den eneste trøsten hun tilbyr denne gangen.

Turnéstart Harstad 23. september. Spiller i Stavanger Konserthus 28. oktober, Blå Grotte Fredrikstad 3. november, Parkteatret Moss 4. november, Sentrum Scene Oslo 18. november.